نقطه خلا در حفظ دستاوردهای فرهنگی، حفظ فیزیک این مکان‌های مقدس است

نجف‌زاده گفت: نقطه خلا در حفظ دستاوردهای فرهنگی، حفظ فیزیک این مکان‌های مقدس است ولی متاسفانه در حفظ این آثار به اندازه کافی در شهرخوی و شهر تاریخ و تمدن نپرداخته‌ایم.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ارومیه، هفتم مهرماه بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، در تقویم رسمی کشور به نام «روز بزرگداشت شمس» نامگذاری شده است. شمس‌الدین محمد بن علی بن ملک داد تبریزی مقلب به شمس تبریزی، عارف بزرگ قرن هفتم هجری در «تبریز» متولد شد و در «خوی» دیده از جهان فرو بست.

همه ساله به مناسبت روز بزرگداشت شمس، جشنواره ملی موسیقی و دیگر رشته‌های هنری و همایش بین‌المللی شمس و مولانا برگزار می‌شود؛ امسال اما، کرونا شیوه برگزاری این دو رویداد ملی و بین‌المللی را تغییر داد؛ به این ترتیب که ششمین همایش بین‌المللی شمس و مولانا بر بستر فضای مجازی و به‌صورت آنلاین افتتاح شد.

پنل‌های علمی این همایش نیز که توسط شهرداری و شورای اسلامی شهر خوی (موسسه تولیت شمس تبریزی) و با همکاری کمیسیون ملی یونسکو ـ ایران، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و انجمن عرفان اسلامی ایران برگزار می‌شود، از امروز (8 مهرماه) تا پس‌فردا (10 مهرماه) تشکیل می‌شوند.

عادل نجف‌زاده، نماینده مردم شهرستان‌های خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی، در آیین افتتاح این همایش، اظهار کرد: خوی مرکز جهان هستی است و  باید به مقوله شمس پژوهشی و ظرفیت‌های فرهنگی کشور به‌صورت تخصصی نگاه کرد.

وی با بیان اینکه با توجه به اینکه در ایران تاریخ و تمدن ثبت شده زیادی وجود دارد، افزود: سیاستگذاری فرهنگی در این راستا بسیار سخت شده است و از این نظر قاعدتا باید یک بازنگری در حوزه حفظ و حراست از فرهنگ ایران اتفاق بیفتد.

این مسئول با بیان اینکه نقطه خلا در حفظ دستاوردهای فرهنگی، حفظ فیزیک این مکان‌های مقدس است، افزود: ولی متاسفانه در حفظ این آثار به اندازه کافی در شهرخوی و شهر تاریخ و تمدن نپرداخته‌ایم.

نماینده مردم شهرستان‌های خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه شمس جزو گفتمان‌های برتر برای جهانی سالم و همچنین تجمیع انرژی‌های مردمی که در جهان به حقانیت اعتقاد دارند، است، اظهار کرد: او تبلور تمام اندیشه‌ها است.

نجف‌زاده همچنین گفت: امروز شهرستان خوی در مسیر جهانی شدن قدم برمی‌دارد و اگر قصوری در این راستا وجود دارد، به‌خاطر سیاست‌گذاری‌های فرهنگی است. با توجه به کم‌کاری‌هایی که در خصوص تخصیص اعتبارات برای تکمیل این مکان مقدس انجام شده، در تلاش هستیم که این امر مهم حل شود؛ اما این مسئله لازمه بازنگری جدی از طرف دولت است.

نماینده مردم شریف خوی و چایپاره در مجلس با اظهار گله مندی از تخصیص نیافتن اعتبار ۲۰ میلیارد تومانی سفر رییس جمهور به خوی در خصوص احداث مجموعه فرهنگی شمس گفت: تاکنون فقط ۳ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان اختصاص یافته که ناچیز است.

 

وظیفه ما مسئولان پاسداری از این میراث ارزشمند است

در ادامه این همایش، حسین عباسی، فرماندار خوی و رییس هیات مدیره تولیت شمس تبریزی اظهار کرد: در ششمین همایش بین‌المللی شمس و مولانا ۱۵ نفر از استادان دانشگاهی و شمس‌پژوهان و مولوی‌شناسان برجسته داخلی و خارجی از کشور ایران، ترکیه، بنگلادش و فرانسه در حوزه شمس‌پژوهی سخنرانی خواهند کرد.

وی بررسی دیدگاه‌های شمس تبریزی، ضرورت جهانی شدن شمس، خودشکوفایی انسان از نظرگاه شمس، شمس تبریزی از نگاه شاعران دوره عثمانی، شمس تبریزی از منظر نویسندگان و تاثیر عرفانی وی در بنگلادش، درنگی در شادی شمس، طبقه بندی و تحلیل معرفت‌شناختی هنجارگریزی شمس، شمس و مولانا به روایت استاد موحد، مقایسه طریق عرفانی شمس و ابن‌عربی و شمس تبریزی در تذکره‌های ادب پارسی، از مهمترین موضوع سخنرانی‌های این همایش است.

این مسئول تصریح کرد: این سخنرانی‌ها ازسوی استادانی مانند لیلی انور از فرانسه، تورقای شافاق و نعمت یلدیریم از ترکیه، محمد ابوالهاشم از بنگلادش، سیدمحمود یوسف‌ثانی، شهرام پازوکی، احمد پاکتچی، مرتضی شجاری، محمدباقر محسنی، شهریار حسن‌زاده، مهدی محبتی، قاسم کاکایی، شهین اعوانی، فاطمه مدرسی و عبدالمهدی مستکین، از کشورمان ارائه می‌شوند.
 
عباسی افزود: وظیفه ما مسئولان پاسداری از این میراث ارزشمند است و برای حفظ این اثر تاریخی و ملی، پروژه مجتمع فرهنگی شمس که از مصوبات سفر ریاست محترم جمهور به شهرستان است در حال اجرا می باشد.

این مسئول به نقش اندیشه ها و نظرات شمس  و مولانا در جهان امروز اشاره کرد وافزود: اندیشه شمس تبریزی و مولانا بشردوستانه و صلح‌گرایانه است.

 

بالا بردن سطح علمی مقالات در اولویت باشد

معین‌زاده، دبیر علمی ششمین همایش بین‌المللی شمس و مولانا نیز در افتتاحیه این همایش گفت: در ششمین همایش علمی شمس تبریزی امسال دو نکته مهم توسط دبیرخانه پیگیری می‌شد که نکته اول تمرکز بیشتر بر روی خود شمس و نکته دوم بالا بردن سطح علمی مقالات بود که طبعا باید از طریق سختگیری‌های صورت گرفته از طرف داوران انجام می‌گرفت.

وی ادامه داد: 50 مقاله از طریق فراخوان و 16 مقاله به‌صورت سفارشی ارسال شده بود که از 50 مقاله فراخوان 21 مقاله به‌صورت کامل رد شده و 21 مورد دیگر با اصلاحات پذیرفته شد و از 16 مقاله سفارشی 4 مقاله مربوط به شخصیت‌های بین المللی بودند.

گفتنی است؛ در این  افتتاحیه، محمدباقرمحسنی، استاد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه آزاد خوی با موضوع ضرورت جهانی شدن شمس تبریزی سخنرانی کرد.

پنل علمی دیگر این همایش، توسط "سیدحسین حسن زاده" و "رضا بایرام‌زاده" با موضوع نویافته هایی پیرامون باغ سلطنتی شاه اسماعیل و مناره های شمس تبریزی در خوی براساس منابع تاریخی و مطالعات استخوان شناسی ارائه می شود.

ادامه این کنگره طی امروز تا پنجشنبه هفته جاری با سخنرانی ویدئوکنفرانسی ۱۵ سخنران دیگر برگزار می شود.

آرامگاه شمس تبریزی که از عارفان سده هفتم هجری قمری و استاد مولانا شاعر بزرگ ایرانی به شمار می رود، در شهرستان خوی بوده که سالانه هزاران نفر از ایران و اقصی نقاط جهان در آن حضور می یابند.

کد خبر 977555

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha