خبرگزاری شبستان: تصمیم انحلال خانه سینما که چندی پیش از سوی وزارت ارشاد و شورای فرهنگ عمومی اتخاذ شد و همچنان در حال پیگیری است مورد انتقاد رییس مرکز پژوهش های مجلس قرار گرفت و این اقدام دولت درباره خانه سینما در راستای اهداف سیاسی در آستانه انتخابات تعبیر گردید!
احمد توکلی نماینده تهران و رییس مرکز پژوهشهای مجلس که سابقه کشاندن خصومتهای شخصی به عرصه سیاسی را بارها در کارنامه خود ثبت کرده این بار هم به بهانه انحلال خانه سینما مجددا دست به این گونه اظهارات زده است.
خانه سینما بر اساس اسناد موجود که در مجلس بررسی شده، هم از جهت حقوقی دچار مشکلات ساختاری و قانونی بوده و هم از جهت هویتی دچار مشکل است ولی این مسائل در انتقادات احمد توکلی جایی نداشت و در هیچ کجای انتقادات این اقتصاددان، بررسی عملکرد این خانه به اصطلاح صنفی دیده نمی شود و همچنین راهکاری درباره بحرانی که از آن سخن گفته شده نیز ارائه نشده است!
در ادامه این نوشتار به بررسی و واکاوی - البته نه در مقام پاسخ- محورهای انتقادات مطروحه احمد توکلی نسبت به انحلال خانه سینما، می پردازیم:
1-"خانه سینما یک جمعیت صنفی است که با جامعه ارتباط عاطفی و قوی دارد و کارگردانانی که افتخار سینمای دینی و انقلابی ما هستند از جمله مجید مجیدی، ابراهیم حاتمیکیا، رضا میرکریمی، احمدرضا درویش، محمدمهدی عسگرپور و تهیهکنندگانی چون منوچهر محمدی و سایر دوستان جزو این خانه هستند."
«خانه سینما یک جمعیت صنفی است» مسلما جناب آقای توکلی بهتر از هر کسی دیگر قادرند که به ترجمه تشکل صنفی بپردازند. خانه سینما در اصل متشکل از صنوف سینمایی و اهالی سینما اعم از بازیگر و کارگردان و فیلمنامهنویس و ... است و تشکلی است که در قالب آن باید به مشکلات اهالی سینما رسیدگی کرد حال نماینده مردم تهران که اخیرا فرهنگ و سینما هم به دغدغه های شخصی شان اضافه شده است باید پاسخ دهند آیا تا به حال این تشکل صنفی پاسخ گوی نیازهای اهالی این صنف بوده است؟
همچنین ایشان از ارتباط عاطفی و قوی خانه سینما با جامعه پرده برداشتند اما مشخص ننمودند که منظورشان از این ارتباط تنگاتنگ چیست؟ البته اگر منظورشان از جامعه همان جریان شکست خورده پس از انتخابات 88 است باید یادآوری نمود که از وابستگی خانه سینما به جریان فتنه کسی بی خبر نیست اما اگر توقع شان از ارتباط، وابستگی خانه سینما با رسانه دولتی بریتانیا BBC است باید اذعان نمود که کلام به گزاف نگفته اند.
راستی ایشان به همت بردن نام چند تن از کارگردانان محبوب سینما سعی به محکوم نمودن این حرکت وزارت ارشاد نمودند اما بهتر بود از ارتباط خود با این سینماگران پرده بر می داشتند و مطرح می نمودند که این سخنان از برای نگرانی برای سینما بود یا این انتقادات به نوعی توصیه برخی از این کارگردانانی بود که سمت مشاوره جنابعالی را یدک می کشند.
2-"اینکه وزارت ارشاد پس از سالها فعالیت این خانه به فکر تعیین تکلیف آن افتاده دو دلیل میتواند داشته باشد. یک احتمال این است که جریان خاصی که در دولت هستند ممکن است قصد داشته باشد اقشار مختلف را در آستانه انتخابات دلزده کرده و شرایط مشارکت پایین مردم در انتخابات را فراهم کنند."
«ممکن است قصد داشته باشند؟!» منبع سیاه یکی از ترفندهای شناخته شده و معروف در عملیات روانی است که بیشترین کاربرد آن در شایعه پراکنی است. در این ترفند، شایعه مورد نظر دشمن به نقل از یک منبع ناشناخته و نامعلوم و یا بر اساس احتمالات ساخته و منتشر می شود که اصطلاحاً به منبع سیاهBlack Source معروف است.
اکنون دوباره به سخنان رییس مرکز پژوهشهای مجلس دقت نمایید: سخنان بدون منبع، فرضیه های بدون پشتوانه، تهمت های که تنها تحلیل آن تصفیه حساب های شخصی می تواند باشد و... کاش ایشان به جای مطرح نمودن این مسائل پاسخ می گفتند که به سودای کدام سود دولت باید مشارکت پایین مردم در انتخابات را طلب کند؟ اصلا ایشان و رسانه وابسته به وی مگر چندی پیش از ارتباط تنگاتنگ خانه سینما با دولت مردان پرده برداری نکرده بوند پس چه شده است که ایشان به تغییر مواضع شان پرداختند؟
سالهاست که رسانههای مخالف و معاند نظام جمهوری اسلامی بر طبل انواع و اقسام مشکلات موجود در کشور میکوبند. وجه مشترک همه این رسانهها در اخبار و تحلیلهایشان کلیگویی، برجسته کردن مشکلات و سیاهنمایی از وضعیت کشور در حوزههای مختلف است. انتقادات مذکور نیز در همین راستاست و تنها تکرار موضع مخالفان و معاندان نظام جمهوری اسلامی است.
3-"احتمال دوم این است که قصد دارند خانه سینما به دست وزیر ارشاد منحل شود و سپس رییس جمهور به شکل ناجی وارد صحنه شود و در راستای مقاصد انتخاباتی خود ابقای خانه سینما را اعلام کند.
شبیه چنین اتفاقی در بازنشستگی اساتید دانشگاه نیز بوجود آمد به طوری که وزیر علوم این موضوع را به شدت دنبال میکرد، اما رییس جمهور به شدت جلوی آن را گرفت."
کاش ذره ای ایشان در مکتب دشمن شناسی بهره می بردند تا این گونه از روی نسخههای رسانههای بیگانه مانند BBC و VOA رونویسی نکنند. اصلا ایشان گویا فراموش نموده اند که این اقدام از سوی وزارت ارشاد به عنوان یکی از زیرمجموعههای خود دولت صورت گرفته است و در واقع خود دولت دست به انحلال خانه سینما به دلیل اقدامات غیرقانونی و غیرصنفی این تشکل زده است.
4-" البته درباره خانه سینما شاید هر دو هدف مدنظر باشد."
جای سوال است که آقای توکلی در این سناریوی توهمی با استناد به کدام معیار این احتمالات توهم گونه را که ساخته و پرداخته ذهن ایشان است تایید می نمایند؟ و مهمتر آنکه ایشان که تا به این اندازه نگران انحلال صنوف هستند چرا در اقدامات مشابه وزارت ارشاد که پیش تر در خصوص تشکل های صنفی دیگری نیز صورت گرفته بود وارد عرصه نشدند و به بررسی احتمالات انحلال آنها نپرداختند؟
5- "من در مقام قضاوت و ارزیابی عملکرد خانه سینما نیستم. شاید اگر در این مقام قرار گیرم انتقادات زیادی به آن وارد بدانم اما معتقدم اینگونه برخورد با خانه سینما در آستانه انتخابات کار غیر معقول و غیر متعارفی است."
البته این که آقای احمد توکلی در مقام قضاوت و ارزیابی عملکرد خانه سینما نیست بر همگان آشکار است زیرا ایشان کوچکترین صبغه ای در فرهنگ و به خصوص سینما ندارند ولی مهمترین سوال از یک اقتصاددان این است که چرا تا روز موضوع فرهنگ و به طور اخص سینما برایشان تا این اندازه مهم نبوده است؟
همچنین رییس مرکز پژوهشهای مجلس برخورد با خانه سینما در آستانه انتخابات کار غیر معقول و غیر متعارفی دانستند و این اقدامات را در جهت اهداف انتخاباتی دولت تفسیر نمودند ولی باید مجددا متذکر گردید که این توهم نیز به مانند دیگر ساخته های ذهن ایشان بدون حجت است زیرا همه میدانند که دولت مجری انتخابات است و موظف است انتخابات را طبق برنامه زمانبندی شده اجرا کند و انحلال خانه سینما در دیروز و یا فردا فرقی به احوال انتخابات نخواهد گذاشت و پر واضح است که هیچ ارتباط میان انحلال خانه سینما و انتخابات وجود ندارد. ثانیاً دولت چه فعالیت انتخاباتی انجام داده است؟ البته به زعم شمایی که انجام واگذاری مسکن مهر، سهام عدالت، سفر استانی و افتتاح طرحهای مختلف صنعتی و تولیدی و... فعالیت انتخاباتی به حساب میآورید این ادعا نیز می تواند قابل قبول افتد.
در این ارتباط فاطمه رهبر نماینده مردم تهران در مجلس و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه خانه سینما مرتکب تخلفات عمدهای شده است، اظهارداشت: "اکثر قریب به اتفاق نمایندگان عضو کمیسیون فرهنگی مجلس، با انحلال خانه سینما موافق بودند.
همچنین رهبر در واکنش به اظهارات توکلی مبنی بر انتخاباتی خواندن انحلال خانه سینما، گفت: این نوع قضاوت را نمیتوان قبول کرد؛ اگر قرار باشد در آستانه هر انتخاباتی دست از اصلاح امور کشید، هیچ اقدامی اصلاحی در کشور نباید انجام شود چراکه همهساله در کشور ما انتخابات برگزار میشود."
در آخر با توجه به این انتقادات مشخص میشود که جناب آقای توکلی از سر دلسوزی و نگرانی برای وضعیت فرهنگی جامعه این انتقادات را مطرح نکرده اند بلکه اهداف سیاسی و شخصی پشت این حرکت وجود دارد اما نکته قابل تأمل در این باره که محل سوال است، آن جاست که چرا برخی منتقدان دولت وابستگی به جریانات سیاسی آنها را از واقع گرایی و انصاف دور کرده است که تنها معیارشان در اعلام نظر و موضعگیری فقط منافع گروهی و حزبی است که عموماً نیز در تقابل با حقوق مردم است.
پایان پیام/
رضاباقرپور
نظر شما