به گزارش خبرنگار شبستان، ایستگاه پیروزی از خط 4 متروی تهران امروز با حضور معاونان شهردار تهران و مقامات کشوری و لشکری در غیاب شهردار تهران افتتاح شد. گرچه دلیل این غیبت را سردار طلایی جلسه علنی شورای شهر اعلام کرد، اما شاید عذر شهردار تهران از عدم حضور در مراسم افتتاح فقدان تجهیزات در ایستگاه افتتاح شده باشد.
هابیل درویش، مدیرعامل مترو تهران درخصوص تجهیز نبودن این ایستگاه به خبرنگار شبستان گفت: نمی توانیم به خاطر تجهیز نبودن ایستگاه ها مردم را از استفاده آنها محروم کنیم، چرا که تجهیز ایستگاه ها زمان بر است و بعد از پایان عملیات ساخت انجام می شود.
وی بااشاره به اینکه سفارش پله برقی را در پایان کار می دهیم، گفت: شرکت معتبر داخلی برای ساخت پله برقی نداریم.
تشکری هاشمی، معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران هم دلیل نبودن پله برقی در ایستگاه پیروزی را چنین عنوان کرد: مردم دلیل تجهیز نبودن ایستگاه ها را صرفه جویی تلقی نکنند، دلیل اصلی آن نداشتن یک شرکت معتبر داخلی برای ساخت پله برقی است و ما مجبوریم که ایستگاه های آماده شده را به بهره برداری برسانیم تا افرادی که از توان جسمی برخوردار هستند، بتوانند از آنها استفاده کنند.
تنها یکی از ورودی های ایستگاه به بهره داری رسید
ایستگاه پیروزی به مساحت 4791 مترمربع در تقاطع خیابان پیروزی و کوچه شهید حسن پورمند بین دو ایستگاه شیخ الرئیس و نبرد واقع شده است.این ایستگاه به علت واقع شدن در یکی از پرترافیک ترین خیابان های شهر تهران از اهمیت خاصی در تسهیل رفت و آمد مسافران دارد. درحالی که ایستگاه پیروزی دارای 2 ورودی شمالی و جنوبی است. امروز تنها ورودی جنوبی در شرایطی به بهره برداری رسید که 6 جایگاه برای پله برقی در نظر گرفته شده بود و هیچ گونه تجهیزاتی در آن نصب نشده بود. باز هم مسئولان مترو وعده تجهیز این ایستگاه را به آینده موکول کردند.
خط 4 مترو دارای 20 کیلومتر طول، 19 ایستگاه، یک پارکینگ و سه پست برق است که از اکباتان در غرب آغاز و تا افسریه در شرق تهران منتهی می شود. هزینه ساخت ایستگاه پیروزی 25 میلیارد تومان بوده است.
افتتاح ایستگاه تجریش در دهه فجر
از صحبت های مسئولان متروی شهر تهران استنباط می شود، افتتاح ایستگاه تجریش در یوم الله دهه فجر است. امیدواریم با توجه به اینکه این ایستگاه موقعیت خاصی دارد و در عمق یکصد متری زمین واقع شده است، دارای تجهیزات ضروری باشد، چرا که ورود و خروج از ایستگاه با چنین عمقی حتی برای افراد دارای توان جسمی هم دشوار است.
پایان پیام/
نظر شما