به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، ارمنستان بخشهای اشغال شده را به جمهوری آذربایجان بازگرداند، جلسه سران قوا لغو شد، دادگاه استیناف انگلیس مانع تحویل ذخایر طلای ونزوئلا به گوایدو شد، همه سطوح حاکمیت باید پیشتاز رعایت توصیه نهادهای تخصصی باشند از جمله گزیده اخبار سیاسی شبستان در سه شنبه ۱۵ مهرماه است.
جلسه سران قوا قرار بود امروز سهشنبه به میزبانی محمدباقر قالیباف در مجلس شورای اسلامی برگزار شود. رئیس جمهور امروز در جلسه سران قوا شرکت نمیکند و این جلسه از سوی رئیس جمهور لغو شده است.
این دومین جلسه سران قوا بود. اولین جلسه سران قوا به میزبانی رئیس جمهور روز یکشنبه ۲۳ شهریور در ریاست جمهوری برگزار شد.
گفته شده دلیل لغو این جلسه حضور رئیس مجلس در بین بیماران کرونایی و احتمال انتقال بیماری بوده است.
محمدباقر قالیباف ظهر امروز دوشنبه بازدید سرزدهای از بخشهای مختلف مجتمع بیمارستان امام خمینی (ره) داشت و در بخش ICU کرونایی این بیمارستان حضور یافت و با بیماران گفتوگو کرد.
ارمنستان بخشهای اشغال شده را به جمهوری آذربایجان بازگرداند
جنگی بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، دو کشور همسایه ایران مدتی است بر سر یک مسئله قدیمی یعنی اختلاف بر سر مالکیت «قره باغ» آغاز و باعث بروز نگرانیهایی در منطقه و حتی دنیا شده است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه این دو کشور نیز در این مدت تلاش کرده تا طرفین را به حل مشکلات از طریق گفتوگو ترغیب کند.
اما برخی تحولات از جمله، ورود رژیم صهیونیستی، ترکیه و گروههای تروریستی تکفیری به این جنگ باعث بروز نگرانیهایی شده است. شلیک گاه و بیگاه گلوله و خمپاره به خاک ایران در این معرکه نیز موضوع نگرانکننده دیگری است که به نظر میرسد، هر چه زودتر باید متوقف شود. «علی اکبر ولایتی»، مشاور رهبر معظم انقلاب در امور بینالملل در گفتوگو با روزنامه کیهان آخرین تحولات این منطقه را تحلیل کرده است که متن آن عینا در ادامه میآید:
ظاهر داستان جنگ ارمنستان و جمهوری آذربایجان این است که، دو کشور بر سر یک مسئله قدیمی یعنی اختلاف روی مالکیت «قره باغ»، به جان هم افتادهاند. اما وقتی اخبار این جنگ را دقیقتر دنبال میکنیم میبینیم، طرفهای دیگری نیز در این جنگ حضور یافتهاند مثل ترکیه و رژیم صهیونیستی که این مسئله، موضوع را پیچیده میکند. انگیزه و هدف اصلی این دو برای مداخله در این جنگ چیست؟
اول باید اشاره کرد به اینکه ما به یکسری مبانی معقول و منطقی معتقدیم و یکی از آن مبانی این است که ما به «تمامیت ارضی» همه کشورها احترام میگزاریم و این یکی از اصول منشور ملل متحد است و ما هم به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل به این اصل اصرار داریم، به ویژه آنکه این دو کشور درگیر از همسایگان شمالی ما هستند. در این مورد خاک کشوری به دست کشور دیگری اشغال شده است. بخشهایی در جنوب جمهوری آذربایجان، حدود ۷ شهر، توسط ارمنستان اشغال شده است. در این مورد ۴ قطعنامه در سازمان ملل تصویت شده است که همه اینها ملزم میکند ارامنهای که این بخشها از خاک آذربایجان را اشغال کردهاند آنجا را ترک کنند و به مرزهای بینالمللی برگردند. همه ما که عضو سازمان ملل هستیم باید به این اصول گردن بنهیم. پس ما میخواهیم که ارمنستان این بخشهای اشغال شده را به جمهوری آذربایجان بازگرداند. بیش از ۱ میلیون آذری در پی اشغال این مناطق آواره شدهاند و باید به زودی به خاک خود برگردند؛ همانطور که ما با اشغال خاک فلسطین توسط رژیم صهیونیستی مخالفیم، اینجا نیز همان موضع را داریم.
مسئله بعدی آن است که راهحل این کار به هیچ وجه نظامی نیست، بلکه باید از طریق سیاسی حل شود؛ لذا ما بر هر اقدام نظامی از طرف هر که باشد مخالفیم؛ چرا که بازنده این جنگ مردم هستند به خصوص اینکه در این اواخر مناطق مسکونی نیز بمباران میشود. این جنگ خلاف مصالح مردم دو کشور و خلاف امنیت منطقه است. برخی از خارج نیز جنگ افروزی میکنند، مثل رژیم صهیونیستی و ترکیه. برای چه ترکیه بر ادامه جنگ اصرار دارد؟ این کشور اگر میتواند باید کمک کند که جنگ پایان یابد، به شرط اینکه شهرهای اشغال شده جمهوری آذربایجان حتماً آزاد شود. رژیم صهیونیستی خود اساسش نامشروع است و بر اشغال دیگر سرزمینها یعنی فلسطین بنا نهاده شده است و اصلاً حق اظهار نظر در این موارد را ندارد، این رژیم در این منطقه جز فتنهانگیزی کاری نمیکند و نباید در این منطقه حضور داشته باشد. اما به دوستان خود در ترکیه توصیه میکنیم که به جای نفت بر آتش ریختن، کمک کنید تا ما، شما و دیگر کشورهای منطقه حمایت از مظلوم کنیم، به آزاد شدن مناطق اشغال شده جمهوری آذربایجان کمک کنیم و تا جایی که ممکن است، اجازه ندهیم آزاد شدن مناطق اشغالی به قیمت ریخته شدن خون مردم انجام شود.
ایران خواستار آتش بس فوری در منازعه قره باغ شد
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه در توئیتی نوشت: منازعه ناگورنو قرهباغ را به دقت دنبال میکنیم و با همه طرفها در تماسیم. طرفهای درگیر باید قانون جنگ را رعایت کرده و از هدف قرار دادن غیرنظامیان اجتناب کنند. خواستار آتشبس فوری، احترام به تمامیت ارضی آذربایجان و گفتگوهای سیاسی زماندار هستیم.
یادآور می شود: با شروع درگیری میان نظامیان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مرزهای مشترک، وزارت دفاع جمهوری آذربایجان در حالی با صدور بیانیه ای نیروهای ارمنستان را به آغاز عملیات متهم کرد که نخست وزیر ارمنستان هم اعلام کرد که جمهوری آذربایجان آغاز کننده حمله بوده است.
مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی در سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیریهای نظامی تبدیل شد.
بر اثر این مناقشه هفت شهرستان جمهوری آذربایجان به اشغال نیروهای ارمنستانی درآمد.
در سال ۱۹۹۴ میلادی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا آتشبس میان طرفین مناقشه برقرار شد، ولی تلاشهای بینالمللی برای حل مسالمتآمیز این مناقشه تا به حال نتیجهای نداشته است.
دادگاه استیناف انگلیس مانع تحویل ذخایر طلای ونزوئلا به گوایدو شد
حمید بعیدینژاد، سفیر کشورمان در انگلیس در توییتی نوشت: دادگاه استیناف انگلستان با تجدید نظر در رأی دادگاه بدوی، بانک انگلیس را از تحویل۳۱ تن ذخیره طلای ونزوئلا به ارزش یک میلیارد دلار به گوایدو، رهبر مخالفین دولت ونزوئلا منع کرد. ریاست دادگاه استیناف اعلام نمود که ادعای ریاست گوایدو بر دولت ونزوئلا با واقعیتهای در صحنه همخوانی ندارد.
وی در توییت دیگری نوشت: تیم حقوقی این پرونده نیز همان تیم حقوقی بانک ملت کشورمان بود که دولت انگلیس را در وضع تحریمها علیه بانک ملت مقصر شناخت و آنها را مجبور به پرداخت غرامت نمود.
آیین نامه جذب، هدایت و توزیع کمک های خارجی در مدیریت بحران
پاسخ به شرایط اضطراری، حوادث و سوانح و رسیدگی به نیازهای مردم آسیبدیده بر اساس اصل حاکمیت دولتها، از جمله وظایف دولتِ همان سرزمینی است که سانحه در آن اتفاق افتاده است. بااینحال، ممکن است دامنه خسارات وارده به یک جامعه بهاندازهای باشد که به دلایل مختلف از توان دولت ملی خارج بوده و نیاز به کمک جامعه بینالمللی وجود داشته باشد.
به عبارت دیگر در بسیاری از سوانح طبیعی که امروز با مقیاس بزرگ رخ میدهد، پاسخ مؤثر به نیاز جوامع آسیبدیده از طریق دریافت کمکهای بینالمللی صورت میگیرد. از دیدگاه راهبردی این که دولتی پذیرای کمکهای بینالمللی اعم از نقدی و غیرنقدی باشد، نشاندهنده آن است که فرضهایی را مورد لحاظ قرار داده است. یک دولت ممکن است به دریافت کمک خارجی به دید یک عملیات ضروری که جایگزین ناتوانی ملی در پاسخ است نگاه کند و دولت دیگر آن را مکمل اقدامات پاسخ خود بداند.
بر اساس قانون مدیریت بحران کشور، از جذب، هدایت و توزیع امکانات و کمکهای دولتی داخلی و خارجی با رعایت اصل هشتادم قانون اساسی و ایجاد چهارچوبهای لازم برای همکاری مؤثر در سطح منطقهای و بینالمللی از جمله تهیه دستورالعملهای جذب و توزیع کمکهای خارجی با رعایت اصل (80) قانون اساسی به عنوان وظایف سازمان مدیریت بحران کشور یاد شده است.
در همین راستا پژوهشکده سوانح طبیعی که مسئولیت تدوین کلیه لوایح، آییننامههای اجرایی و تصویبنامههای موردنیاز قانون مدیریت بحران کشور را بر عهده دارد، در اجرای بند (ج) و (د) ماده (9) این قانون، تدوین آییننامه جذب، هدایت و توزیع کمکهای خارجی در مدیریت بحران را در دستور کار قرار داد.
همه سطوح حاکمیت باید پیشتاز رعایت توصیه نهادهای تخصصی باشند
علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رییسجمهوری در رشته توئیتی تاکید کرد که کنترل شیوع ویروس، منوط به رعایت دستورالعملهای نهادهای تخصصی است و همه سطوح حاکمیت میبایست در شرایط کنونی، پیشتاز رعایت توصیهی نهاد تخصصی باشند.
معزی در این رشته توئیت افزود: ستاد ملی کرونا، توصیهها و پروتکلهای روشنی برای مقامهای ارشد نظام تدوین و ابلاغ کرده است؛ پروتکلهایی که هم مانع از ایجاد اختلال در اداره امور کشور در شرایط بحران میشود و هم از عادیسازی تجمعات و انتقال پیام غلط به جامعه جلوگیری میکند، توصیههایی که حتی مقام معظم رهبری هم خود را ملزم به رعایت آنها میدانند و سبب تغییرات گسترده در برنامههای ایشان شده است. هیچ مصلحتی حتی برگزاری آیینهای مذهبی هم سبب نشد که مقام رهبری، توصیهها را نقض کنند.
او ادامه داد: اصرار دیگر مقامات بر نادیده گرفتن پروتکلها و تاکید بر ایجاد تمایز، چه انگیزهای میتواند داشته باشد؟
معزی افزود: کنترل شیوع ویروس، منوط به رعایت دستورالعملهای نهادهای تخصصی است و همهی سطوح حاکمیت میبایست در شرایط کنونی، پیشتاز رعایت توصیهی نهاد تخصصی باشند. کوچک شمردن پروتکلها با هر انگیزهای، عادیسازی نقض آنهاست.
معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رییسجمهوری گفت: خارج از فضای قطبی و احساسی، این التزام و اعتقاد به رعایت پروتکلهاست که مقامات را با مردم همتراز میکند و اتفاقا نقض پروتکلهاست که میتواند تصویری از فرادستی مقامات به افکار عمومی ارائه دهد، این نه یک بحث سیاسی و تبلیغاتی است و نه مجالی برای طعنه و کنایه نقض پروتکلها، پیامی خطرناک برای سلامت عمومی است.
نظر شما