انتشار فراخوان کارگاه های آموزشی و نشستهای تخصصی تئاتر

بخش کارگاه های آموزش ونشستهای تخصصی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با مدیریت محمودرضا رحیمی؛با رویکرد آموزشی- پژوهشی و بهره گیری از استادان برجسته حوزه های گوناگون هنر نمایش از کشورهای مختلف،برگزارمی شود.

 به گزارش خبرگزاری شبستان، بخش کارگاه های آموزش و نشست های تخصصی شامل 4 کارگاه و 4 سمینار است که استفاده حداکثری هنرمندان، دانشجویان، استادان دانشگاه و هنردوستان هدف اصلی برگزارکنندگان است. لذا نظر به محدودیت های موجود در ظرفیت کارگاه ها و با توجه به تخصصی بودن مباحث آموزشی، ستاد برگزاری بر آن است تا بر اساس اولویت های ثبت نام و شرایط متقاضیان امکان استفاده هنرمندان بیشتری را از این فرصت مغتنم آموزشی فراهم کند.


بر همین اساس عنوان و اهداف کارگاه ها و نشست های تخصصی به این شرح اعلام می شود.


1- سمینار «مدیریت تئاتر چیست؟»: ژاک لسل( Jacques Lassalle ) از کشور فرانسه– ظرفیت 50 نفر
در این نشست تخصصی مدیر سابق کمدی فرانسز با ارائه مثال هایی از نحوه مدیریت تئاتر در این مجموعه (کمدی فرانسز) و تئاترهای دیگری که وی مدیریت آنها را بر عهده داشته، به بیان مبانی اصلی مدیریت در حوزه هنر می پردازد. این سمینار در دو بخش برگزار می شود: در بخش اول ژاک لسل به بررسی مدیریت کلان تئاتر در فرانسه می پردازد و در بخش دوم به طور خاص تر و با ارائه نحوه کار خود در کمدی فرانسز به بررسی مبانی مدیریت هنری خواهد پرداخت.

2- سمینار « میزانسن چیست؟» : ژاک لسل از کشور فرانسه – ظرفیت 50 نفر
ژاک لسل کارگردان پر تجربه فرانسوی در این سمینار به بیان مبانی کارگردانی می پردازد. وی با استفاده از یک متن کلاسیک "مدرسه زنان" اثر مولیر در طی دو جلسه به همراه شرکت کنندگان در سمینار به بررسی نحوه برخورد با متن از ابتدا تا مرحله اجرا خواهد پرداخت. لسل در دسامبر سال 2011 نمایشنامه "مدرسه زنان" را در کمدی فرانسز به روی صحنه برده است. سبک کار این کارگردان کهنه کار "نئو کلاسیک" است.

3- سمینار «خلاقیت بازیگراز سنت تا مدرنیته، ماورای مرزهای فرهنگی » : ژان ماری پرادیه (Jean-Marie Pradier ) از کشور فرانسه – ظرفیت 50 نفر
در کشورهای چون چین و ژاپن، با توجه به قدمت و غنای مراسم آیینی و نمایشی، بازیگران و کارگردانان همواره با استفاده از این پیشینه به خلق آثار مدرنی می پردازند که هویت کاری آنها را تشکیل می دهد. بدین معنا که با وجود تفاوت سبک کارگردانان مختلف، تئاتر مدرن ژاپنی دارای هویتی خاص است. در این کارگاه ژان ماری پرادیه، رئیس خانه علوم انسانی پاریس- شمال و بنیان گذار خانه صحنه شناسی اقوام (اتنوسنولوژی) به بررسی چگونگی این اتفاق و نحوه برخورد هنرمندان مدرن با سنت ها می پردازد.

4- سمینار «بازی با فضا در مکان های غیرنمایشی» : ژان ماری پرادیه از کشور فرانسه – ظرفیت 50 نفر
در این سمینار، ژان ماری پرادیه به بررسی چگونگی استفاده از عوامل نمایشی در مکان های که برای تئاتر پیش بینی نشده اند می پردازد.

5- کارگاه « میزانسن، افسانه شخصی اجراگر» : رابینسون سائوتسوی(Sawitzki Robinson ) از کشور برزیل- ظرفیت 15 نفر
در این کارگاه عملی، به بررسی و ساخت پرفورمنس، با استفاده از افسانه شخصی اجراگر (personal mythology of performer) پرداخته می شود. در اینجا از اتو بیوگرافی به عنوان منبع خلاقیت استفاده می شود. هدف این کارگاه این است که با استفاده از تمرینات فیزیکی به دست آماده از تئاتر فیزیکال، حرکات موزون، سیرک و بوتو به عنوان وسیله و تکنیک بدنی برای خلاقیت، دست به تلاشی برای پیدا کردن منبع اصلی و رفرنس حرکت خلاقه بزند. در این کارگاه به کار روی بدن به عنوان مکان جغرافیائی که "درام" و " قصه" در آن اتفاق می افتد پرداخته می شود.

6- کارگاه «بدن در سایه ها» : یورگاس نانوریس( Georgios Nanouris ) از کشور یونان- ظرفیت 15 نفر
کارگاه بدن در سایه، به بازیگر کمک می کند تا با استفاده از سایه خود بتوانند به حرکات سیال بدنی دست یابد و با خلق تصاویر مختلف از سایه خود، بازیگر دوم(که همان سایه اش هست) را به نزد خود فراخواند.

7- کارگاه «ماسک و پرسونا»، : برایان دالی (Brian Dooley ) از کشور کانادا- ظرفیت 15 نفر
این کارگاه هم برای بازیگران و هم برای کارگردانان در نظر گرفته شده، در فرآیند فشرده این کارگاه شرکت کنندگان با زدن نیم ماسک های مختلف بر صورت خود و از طریق بازی های خود انگیخته به کشف شخصیت های نهفته در ماسک ها می پردازند و تخیلات و تصوراتشان را رها می سازند. این نیم ماسک ها به عنوان کاتالیزوری برای آزادسازی انگاره فرد عمل می کنند. برایان دالی، آموزش دیده مکتب ژان لکوک و کارگردان و نویسنده معروف کانادایی، هدف از این کارگاه را در این می داند که «نیم ماسک ها» بازیگران را برای خلق شخصیت های کاملاً فرم یافته ای هدایت می کنند. این نیم ماسکها که به بازیگران اجازه صحبت نیز می دهد سبب اکتشافات کلامی و فیزیکی خلاقانه در بازیگر می شود.

8- کارگاه « ارتباط تنفس و تصور» : پاتریک رامیو ( Patrick Rameau) از کشور آمریکا- ظرفیت 15 نفر
پاتریک رامیو بازیگر و استاد دانشگاه در آمریکا و فرانسه، در این کارگاه با استفاده از ابزاری همچون تنفس و موسیقی فولکولور به دنبال رسیدن به یک بازیگر بدون مرز و محدودیت است. تمرینات او بر پایه تنفس و حرکات بدنی قرار گرفته و معتقد است جهان ما(بازیگر) بر اساس تجربه و تصور به وجود آمده است، به همین دلیل ما به دنبال پرورش بازیگرانی هستیم که آزادانه کار می کنند و به دور از مرزبندی و کلیشه های از پیش تعیین شده هستند.


لازم به یادآوری است، اولویت حضور در سمینارها به ترتیب با استادان دانشگاه، فارغ التحصیلان ، دانشجویان و هنرمندان حوزه تئاتر است. همچنین نظر به مرتبط بودن کارگاه ها با حوزه های بازیگری و کارگردانی، اولویت حضور با بازیگران و کارگردانان تئاتر است.


متقاضیان برای حضور در این کارگاه های آموزشی و نشست های تخصصی تئاتر می توانند با مراجعه به سایت جشنواره www.fitf.ir نسبت به تکمیل فرم ثبت نام خود؛ حداکثر تا تاریخ 25 دی ماه 1390 اقدام کنند و به همراه مدارک لازم فرم ثبت نام را به دبیرخانه دائمی جشنواره های مرکز هنرهای نمایشی به نشانی: تهران، خ حافظ – خ استاد شهریار – جنب تالار وحدت – مرکز هنرهای نمایشی تلفن: 66710702 تحویل نمایند.


همچنین علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند با پست الکترونیکی kargah.amoozesh@gmail.com با آقای حمید اعتمادی مکاتبه کنند.


یادآوری می شود، کارگاه های آموزشی و نشست های تخصصی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر از 5 تا11 بهمن 1390 برگزار می شود.


انتشار 3 نمایش نامه در سی امین جشنواره تئاتر فجر


بخش نمایش نامه خوانی و تولید متون نمایشی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر با چاپ 3 نمایش نامه و خوانش 9 اثر منتخب برگزار خواهد شد.


بخش نمایش نامه خوانی این جشنواره با حضور، نمایش نامه های «دوران خوش بازنشستگی» نوشته ی کامران شهلایی، «آخرین حکایت فرهاد» نوشته ی مهدی میرباقری، «خشت خام خانه» نوشته ی علی اصغری، «کانفیوز» نوشته ی علی علیایی نژاد،«کودکانه های من» نوشته ی امیر لشکری، «کمد» نوشته ی سلما سلامتی، «می خشکد پشت دیوار دلم دریا» نوشته مهسا دهقانی پور، «و ما ویمپو بودیم» نوشته ی هانریش بل و ترجمه  حمزه علی محمدی و «مساعده» نوشته ی هادی حوری برگزار می شود.


در بخش نمایش نامه خوانی، 8 اثر از تهران و نمایش نامه « دوران خوش بازنشستگی» از شهرستان کرمانشاه در سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر حضور دارند.


بر پایه این خبر از میان آثار حاضر در بخش متون نمایشی ؛ 3 نمایش نامه شامل « دوران خوش بازنشستگی »، «آخرین حکایت فرهاد» و «خشت خام خانه» برای چاپ انتخاب شده اند. انتشارات نمایش این نمایش نامه ها را در قالب یک جلد با ویرایش بهزاد صدیقی در ایام برگزاری جشنواره منتشر خواهد کرد.


بخش نمایش نامه خوانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر از 5 تا 13 بهمن ماه در سالن کنفرانس مجموعه ی تئاتر شهر برگزار خواهد شد.


طراحی پوستر تئاتر ایران در قالب کتاب منتشر می شود


سید ابراهیم حسینی، مدیر بخش پ.ستر سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر گفت: کتاب آثار منتخب بخش مسابقه پوستر در ایام برگزاری جشنواره توزیع خواهد شد. در این کتاب علاوه بر آثار بخش مسابقه، فصلی نیز به مرور طراحی پوستر تئاتر ایران اختصاص خواهد یافت که جنبه تاریخ نگاری دارد. همچنین در صورت توافق، در بخشی نیز به مرور تاریخچه دوره های گذشته مسابقه پوستر جشنواره تئاتر فجر خواهیم پرداخت.


وی از دشواری های داوران، در انتخاب نمایش هایی با دو پوستر خبر داد و گفت:در مورد برخی پوسترهایی که به مرحله نهایی انتخاب راه یافته بودند، متوجه شدیم که نمایش مورد نظر، پوستر دیگری هم دارد.


حسینی ادامه داد: برای حل شدن این مشکل، ناچار شدیم از کارگردان نمایش ها بخواهیم پوستر اصلی را معرفی کنند. نکته تاسف بار این است که در بعضی موارد پوستر بهتر از نظر داوران، پوستری بود که بعد از سفارش و اجرا از سوی کارگردان رد شده بود.


مدیر بخش مسابقه پوستر توضیح داد: گمان می کنم این هشداری است برای گروه های نمایشی که در انتخاب طراح پوستر نمایش خود دقت بیشتری کنند. زیرا بهترین پوستر، کاری است که گرافیست آن در جریان تمام مراحل اجرا باشد.


او با اشاره به این که در چینش داوران تلاش شد، سلیقه سه نسل از هنرمندان گرافیک ایران لحاظ شود، تاکید کرد: امسال مشاهده شد که حدود 6 نفر از گرافیست های برجسته کشور کاری برای شرکت در مسابقه نفرستاده بودند. دلیل این موضوع نیز این بود که هیچ کس در طول یک سال گذشته به این دوستان سفارشی نداده بود.


این هنرمند، درباره پوسترهای نمایش های تک اجرایی نیز گفت: برخی پوسترها برای نمایش های تک اجرایی بودند. پوستر این نمایش ها که عموما برای اجراهای جشنواره آماده می شوند، از فیلترهای خاص پوستر در کشور ما عبور نکرده اند و به این نتیجه رسیدیم که در سال های آینده در صورت نیاز این بخش را به صورت جدا بررسی کنیم.


حسینی، در ادامه به پوسترهای بخش سمینارها و جشنواره ها اشاره ای کرد و گفت: این گروه از آثار ارزش ویژه ای برای مان دارند، زیرا بدون شک نگاه موشکافانه به آنها، در آینده، مدیران و برگزارکنندگان سمینارها و جشنواره های تئاتر را به توجه ویژه در بخش طراحی پوستر جلب خواهد کرد.


وی تقلید برخی طراحان از نمونه های خارجی پوستر تئاتر را یکی از ضعف های این دسته از پوسترها دانست و گفت: این موضوع از چشم داوران دور نماند و در داوری مورد توجه قرار گرفت. بر آن هستیم که حتی نمایشنامه های خارجی، باید در بازتاب گرافیکی خود در کشور ما رنگ و بوی بومی بگیرند تا مخاطب ایرانی بتواند با آن ارتباط برقرار کند.

 
وی استفاده درست طراحان ایرانی از رایانه به عنوان یک ابزار کار را از نکات امیدوارکننده این دوره از مسابقه پوستر جشنواره سی ام تئاتر فجر دانست و تصریح کرد: خوشبختانه رایانه در کنار دیگر بخش های گرافیکی مورد استفاده بیشتر طراحان ما است. از طریق بررسی پوسترهای رسیده به دبیرخانه به راحتی می توان روند تلاش و ترقی طراحان تئاتر کشور را مشاهده و بررسی کرد.


حسینی درباره دیده نشدن پوستر تئاتر در کشور ما هشدار داد: متاسفانه پوسترهای خوبی دیدیم که در طول سال به خوبی دیده نشده اند. حتی می بینیم که پوستر تئاتر، بیش از سیصد عدد تکثیر نمی شود. درواقع ما هنوز چاپ افست پوستر نداریم. این در حالی است که بسیاری از طراحان ما با علاقه و زحمت برای تئاتر پوستر طراحی می کنند. کتاب فروشی و کافه محل مناسبی برای نصب پوستر تئاتر نیست و نهادهای مربوطه باید به فکر محل های دائم برای نصب پوستر باشند.


حسینی با اشاره به این که حاصل کار این بخش از جشنواره در آینده به عنوان سندی مورد وثوق در اختیار محققان تئاتر قرار می گیرد، درباره مطالبات خود به عنوان یک طراح پوستر تئاتر گفت: مدیرکل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد نیز لازم است وارد عمل شده و از طراحان پوستر تئاتر و نیز بخش مسابقه طراحی پوستر جشنواره تئاتر حمایت کند تا بتوانیم شاهد شکوفایی این بخش باشیم.


مرحله انتخاب آثار مسابقه پوستر سی امین جشنواره تئاتر فجر در حالی به پایان رسید که داوران از میان 172 اثر رسیده به این جشنواره، توانستند در مجموع 43 اثر را برای شرکت در جشنواره انتخاب کنند.

 

کارگاه های آموزشی هنرمندان بین المللی در شهرستان ها


حضور سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در 5 استان کشور قطعی شد و کارگاه های آموزشی میهمانان خارجی جشنواره نیز در این استان ها برگزار می شود.


پیمان شریعتی، مدیر بخش استانی جشنواره تئاتر فجر، از برگزاری کارگاه های آموزشی و نمایشگاه های کتاب در استان های برگزارکننده بخش استانی خبر داد.


وی همچنین از تمهیدات ویژه برای پربار کردن بخش استانی جشنواره تئاتر فجر خبر داد و گفت: در این دوره از برگزاری جشنواره، با تکیه بر تجربه سال گذشته، قرار بر این شد که روند تمرکز زدایی از جشنواره تئاتر فجر را ادامه دهیم.


وی افزود: به همین دلیل، از مراکز استان ها خواسته شد تا در صورت تمایل، برای شرکت در بخش استانی جشنواره اعلام آمادگی کنند. در این بخش، پنج استان گلستان، البرز، لرستان، کرمانشاه و خراسان شمالی، برای شرکت داوطلب شدند و آثارشان را نیز ارائه دادند. نتیجه بازبینی در تمام این استان ها، تا پایان هفته آینده مشخص می شود و در نهایت، پانزده تا بیست نمایش برای اجرا انتخاب خواهند شد.


شریعتی تصریح کرد: نمایش ها بر اساس پتانسیل موجود در سی امین جشنواره تئاتر فجر و نیز بخش های مختلف جشنواره همچون "نگاه ویژه" و "میهمان" به اجرا در خواهند آمد. البته اجراهای بخش استانی در بخش نخست جشنواره، یعنی پنجم تا یازدهم و همزمان با بخش ورکشاپ ها به صحنه خواهند رفت.


مدیر بخش استانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، با اشاره به این که هدف عمده، به شهرستان بردن نمایش های تهران است، درباره نمایش هایی که از شهرستان به تهران می آیند، توضیح داد: این گروه ها مشکل اسکان در تهران نخواهند داشت. با توجه به این که اجراهای آن ها در بخش صحنه ای جشنواره برگزار نخواهد شد تلاش می کنیم، هسته گروه ها برای تعامل با جشنواره و استفاده از اجراها تا پایان جشنواره در تهران بمانند.


بنا به گزارش پایگاه رسمی اطلاع رسانی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر، وی همچنین از انتقال برخی از کارگاه های آموزشی سی امین جشنواره بین المللی تئاتر فجر به شهرستان ها خبر داد و گفت: «این برای اولین بار است که کارگاه های آموزشی در شهرستان ها برگزار می شوند. علاوه بر آن، با همکاری انتشارات نمایش، همزمان نمایشگاه و فروشگاه کتاب نیز در حاشیه جشنواره های استانی برگزار خواهد شد.


سی‌امین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به دبیری رحمت امینی از تاریخ 5 تا 22 بهمن سال جاری برگزار می‌شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر به سایت جشنواره تئاتر فجر www.fitf.ir مراجعه کنید.

 

پایان پیام/

کد خبر 97083

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha