به گزارش خبرگزاری شبستان از زاهدان، مردم سیستان هرسال در ایام محرم با برگزاری سوگواری و تعزیه برای اباعبدالله الحسین آیینهای ویژهای را به نمایش میگذارند.
از جمله آیین های مردم منطقه سیستان در ماه محرم شبیه خوانی، شووی یا شبی گردانی، مشعل گردانی، پخت حلیم و یا غلور به عنوان غذای محلی است.
چهوشی یا چاوشی خواندن یکی دیگر از سنتهای مردم سیستان در ماه محرم است به این گونه که تنی چند از بزرگان و پیر غلامان خوش صدا پس از اذان مغرب و عشا با صدای حزنانگیز و زیبا و با حرکت در کوچهها و معابر روستا، بام منازل، حسینیه و مساجد با خواندن اشعار و مراثی مردم را برای تجمع در حسینیه و مسجد دعوت میکنند و در واقع نوعی فراخوان برای شروع عزاداری است.
یکی از افتخاراتی که مردم سیستان دارند و هر سال در ماه محرم آن را گرامی میداند برپایی همایش نخستین قیام به خونخواهی امام حسین (ع) است که از سال گذشته به صورت رویداد گردشگری توسط اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان برگزار شد.
* قیام مردم سیستان غرور ملی و اتحادآفرینی بین اقوام و مذاهب مختلف را نشان میدهد
پژوهشگر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان در این زمینه می گوید: مردم سیستان در قرن ۱۱ هجری بعد از اطلاع از واقعه کربلا توسط بنی امیه سکوت را روا نداشته و علیه آنها و آل زیاد قیام کردند و نام خود را به عنوان اولین گروهی که به خونخواهی امام حسین(علیه السلام) قیام کردند ثبت کردند، این در حالی است که قیام توابین در سال 16 هجری و قیام مختار در سال 11 هجری اتفاق افتاد.
محمد علی ابراهیمی گفت: صحت و سقم یک واقعه تاریخی را میتوان از طرق مختلفی ثابت کرد، یکی استفاده از شواهد تاریخی در تائید یا رد آن واقعه است که موضوع قیام مردم سیستان بعد از شهادت امام حسین(ع) استناد به همین شواهد تاریخی است.
وی با تاکید بر اینکه اقدام سریع مردان این دیار در خونخواهی واقعه کربلا نمادی از بصیرت ایشان را به نمایش گذاشت افزود: اصل این واقعه در تاریخ سیستان آمده است و نکته دیگر اینکه مطلب بیان شده از تاریخ سیستان را دیگر منابع تاریخی تأیید میکنند همچنین تحقیق پیرامون ابعاد و جزییات قیام و بازنشر و اطلاع رسانی این افتخار بزرگ به جوانان و صیانت از آن برای آیندگان ضروری است.
ابراهیمی ادامه داد: بهره گیری از این افتخار در افزایش غرور ملی، حفظ شعائر و ارزشهای شیعه، اتحادآفرینی بین اقوام و مذاهب مختلف، و بازتولید این حرکت به عنوان یک میراث ارزشمند و محصولی که در گردشگری مذهبی فرهنگی و در توسعه گردشگری استان مؤثر است به شمار میرود.
*برگزاری آیین پاسداشت نخستین قیام به خونخواهی امام حسین (ع) ۲۴ شهریور ماه
معاون گردشگری میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان نیز در زمینه برگزاری نخستین قیام به خونخواهی امام حسین (ع) در سیستان میگوید: این رویداد ۲۴ شهریورماه و ۲۵ محرم امسال با رعایت پروتکل های بهداشتی در گلزار شهدای شهر زابل برگزار میشود.
مجتبی میرحسینی از حضور سخنران و مداح ملی در این مراسم خبر داد و گفت: توزیع کتابچه مربوط به اطلاعات نخستین قیام مردم سیستان، برپایی پرچم ها و سربندهای قیام و نیز عزاداری برای سالار شهیدان از بخش های مختلف این رویداد است.
وی گفت: اقدامات لازم جهت تولید محتوا و استفاده حداکثری از ظرفیت فضای مجازی و همچنین هماهنگیهای لازم جهت پخش ویژه برنامهها و فیلمهای مستند و همچنین برپایی نشستهای تحلیلی با حضور کارشناسان مذهبی از صدا و سیما و استدیوی گردشگری صورت گرفته است.
معاون گردشگری میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: در کنار تبلیغات مناسب محیطی، دیوار نوشته و نصب المانهای ویژه محرم در سطح شهرستانهای منطقه سیستان، تولید محتوای مناسب در خبرگزاری ها و پورتالهای اداری، سایتها و تلویزیونهای شهری صورت میگیرد.
وی گفت: بسته های تبلیغی مناسب این ایام شامل بنر و پوستر و کتابچه به منظور فضاسازی و تبلیغات لازم برای نخستین قیام مردم منطقه سیستان به خونخواهی امام حسین (ع) تهیه و به زودی توزیع میشود.
نظر شما