خبرگزاری شبستان: انتخاب و اختیار، گزینش و مفاهیم مشابه مفاهیمی واضح است و با کمی تامل و تنبه به معانی انها نائل می شویم اما ملاک انتخاب به روشنی این مفاهیم نمی باشد. تفاوت انتخاب منوط به تفاوت ملاک و تصورات ما است. عین این مسئله در مقوله انتخابات وجود دارد.
انتخابات معنای روشنی نزد ایرانیان یافته است اما روشنی این مفهوم در سایه برگزاری انتخابات فراوانی که در جامعه ما صورت گرفته است به معنای وضوح ملاک و معیار صحیح در امر گزینش و انتخاب نمی باشد.
ما در زندگی روزمره خود با بررسی گفتار و کردار ، نسبت گفتار و کردار و بررسی گذاشته ، حال و مقایسه گذشته و حال افراد بر اساس اسلوب استقراء و حساب احتمالات امورات خود را به پیش میبریم که اصلی پذیرفته نزد اذهان است.
گفته ها و شنیده ها و اخبار و نوشتجات الگوئی را نزد اذهان ما شکل میدهد که در نهایت با اختیار خود به انتخاب دست زده و امورات خود را سپری می کنیم.
اما در برخی گزینشها به تامل و ژرف بینی بیشتری نیاز است چرا که نتیجه این گزینشها تاثری فراوان در زندگی ما میگذارد.
هر انتخاب از حیث انتخاب بودن تمایزی با دیگر انتخاب ها و گزینشها ندارد اما غایت و نتیجه حاصل از انتخاب میتواند معیار تمایز گزینشها باشد.
هر عمل و انتخابی که در بعد اجتماعی صورت میگیرد منوط به تصوراتی است که ما از گوشه و کنار این جامعه بدست می اوریم. که البته امکان دارد منبع این گزارشات و اخبار موثق نباشد.
اگر تصورات ما ناقص بود و یا انکه معیار صحیح و منطقی و عقلانی در گزینش نداشته باشیم پر واضح است در مرحله انتخاب نیز به بیراهه خواهیم رفت . پس انتخاب خوب و دقیق منوط به وجود تصورات و معیارهای صحیح است. در این گفتار و مباحث بعد سعی خواهد شد مجموعه گفتارهای حضرت ایت الله خامنه ای رهبر فرزانه انقلاب را به دوستداران عزیر ارائه کنیم تا با رویکردی بهتر دست به انتخاب زده و از این ازمایش الهی سربلند بیرون آییم . ان شاء الله.
مجموعه بیانات رهبری در باب انتخابات :
اصل اول : اخلاق انتخاباتی
1- مربوط به : بیانات در دیدار هزاران نفر از مردم قم به مناسبت سالروز قیام 19 دیماه
تاریخ 1386/10/19
در انتخابات با کرامت رفتار کنند همه؛ چه آنهائى که نامزد میشوند، چه آنهائى که طرفدار آنهایند، چه آنهائى که مخالف با بعضى از نامزدها هستند. جناحهاى مختلف کشور، بداخلاقى و بدگوئى و اهانت وتهمت و این حرفها را مطلقاً راه ندهند. این از آن چیزهائى است که اگر پیش بیاید، دشمن از او خوشحال میشود .
2- مربوط به : بیانات در دیدار مردم شهرستان ابرکوه استان یزد
تاریخ 1386/10/15
....از بداخلاقیهاى انتخاباتى باید بشدت پرهیز کنند؛ بدگویى کردن، اهانت کردن، تهمت زدن، براى عزیز کردن خود و یا نامزد مورد نظر خود، دیگران را و رقبا را در چشم مردم خوار کردن، اینها راهها و روشهاى صحیح و اسلامى نیست. رقابت باید باشد؛ رقابت مثبت و پرشور، اما با رعایت موازین اخلاقى.
3- مربوط به : بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامى در اجتماع بزرگ مردم قزوین
تاریخ 1382/09/25
در دمکراسیهاى غربى، صلاحیتهاى خاصى موردنظر است که عمدتا در این صلاحیتها، وابستگیهاى حزبى رعایت مىشود. هم کسانى که نامزد مىشوند، هم آنهایى که نامزد مىکنند و هم آنهایى که به نامزدها رأى مىدهند، در واقع به این حزب یا به آن حزب رأى مىدهند. حالا در آن کشورهایى که دو حزبى است، مثل امریکا و انگلیس و یا در کشورهایى که چند حزبى است، به یکى از این دو یا چند حزب رأى مىدهند. در نظام جمهورى اسلامى غیر از دانایى و کفایت سیاسى، کفایت اخلاقى و اعتقادى هم لازم است. افرادى نگویند که اخلاق و عقیده مسألهى شخصى انسانهاست. بله، اخلاق و عقیده مسألهى شخصى انسانهاست؛ اما نه براى مسؤول. من اگر در جایگاه مسؤولیت قرار گرفتم و اخلاق زشتى داشتم؛ فهم بدى از مسائل جامعه داشتم و معتقد بودم که باید جیب خودم را پر کنم، نمىتوانم به مردم بگویم این عقیده و اخلاق شخصى من است و اخلاق و عقیده ربطى به کسى ندارد! براى یک مسؤول عقیده و اخلاق مسألهى شخصى نیست؛ مسألهاى اجتماعى و عمومى است؛ حاکم شدن بر سرنوشت مردم است. آن کسى که به مجلس مىرود، یا به هر مسؤولیت دیگرى در نظام جمهورى اسلامى مىرسد، اگر فاسد، بیگانهپرست و در خدمت منافع طبقات برخوردار جامعه بود، دیگر نمىتواند نقشى را که ملت و طبقات محروم مىخواهند، ایفا کند. اگر آن شخص انسان معاملهگر، رشوه و توصیهپذیر و مرعوبى بود؛ در مقابل تشر تبلیغات و سیاستهاى خارجى جا زد، دیگر نمىتواند مورد اعتماد مردم قرار گیرد و برود آنجا بنشیند و تکلیف ملک و ملت را معین کند. این شخص غیر از کفایت ذاتى و دانایى ذاتى، به شجاعت اخلاقى، تقواى دینى و سیاسى و عقیدهى درست هم احتیاج دارد.
4- مربوط به : بیانات در دیدار جمعی از خانوادههاى شهدا و ایثارگران
تاریخ 1376/02/31
مگر ممکن است در انتخابات جمهورى اسلامى، کسى به خود حق بدهد یا جرأت بدهد که در آراء مردم دستکارى کند؟ اولا شوراى محترم نگهبان، یک مجموعهى عادل و مواظب و ناظر بر انتخاباتند و هیچ راهى را براى تقلب باقى نمىگذارند. ثانیا وزیر محترم کشور پیش من آمد و گفت شما مطمئن باشید که ما نمىگذاریم یک رأى جا به جا شود. اینها مسلمان و انقلابى و متدین و مورد اعتمادند و از مجلس شوراى اسلامى رأى اعتماد گرفتهاند. بر فرض در گوشهاى یک تخلف کوچک هم انجام گیرد. این در نتیجهى انتخابات هیچ تأثیرى نخواهد داشت. خود من هم مواظبم و اجازه نخواهم داد که کسى به خود حق بدهد، تقلب در انتخابات را که یک عمل هم خلاف شرع و هم خلاف اخلاق سیاسى و اجتماعى است، انجام دهد. چنین کارى هرگز نخواهد شد....
5- مربوط به : بیانات در دیدار جمعی از خانوادههاى شهدا و ایثارگران
تاریخ 1376/02/31
سعى کنید این حرکت زیبا و این حرکت عظیم مردمى را - که حقیقتا یک آزمایش بزرگ مردمى و ملى و اسلامى است - با همان نزاهت و طهارت و پاکیزگىاى که مطلوب اسلام است، پیش ببرید. البته متن و عموم مردم عزیز کشور ما همینطورند. سعى کنید کدورت ایجاد نشود. مسابقهى انتخاباتى، ضمن اینکه یکى از جدیترین کارهاى یک ملت است و به هیچوجه جنبهى شوخى و بازى در آن نیست و بسیار جدى است؛ اما شبیه مسابقات ورزشى است. در مسابقات ورزشى همه تلاش مىکنند؛ اما کسانى که اهل اخلاق و اهل فهمند، این تلاش را با کارهاى زشت و نامناسب همراه نمىکنند.
البته من مردم خودمان را عرض مىکنم، والا بعضى از ملتهاى دیگر - مثل انگلیسیها - هستند که مسابقات فوتبال را هم به کشت و کشتار تبدیل مىکنند! ما به آنها کارى نداریم. ملت ما اهل اخلاق و معنویت و عاطفه است. نگذارید که فضاى انتخاباتى، فضاى کدورت شود. هر کدام از نامزدها و طرفدارانشان، براى خودشان تبلیغ کنند؛ اما دوستان و هممیهنان و برادرانشان را که احیانا از نامزد دیگرى حمایت مىکنند، زخم خورده و رنجدیده و از خودشان مکدر نکنند. به این نکته توجه کنید. این، خیلى مهم است.
البته در گوشه و کنار حرفهایى شنیده مىشود که قدرى مایهى خلاف توقع است. این را هم همه توجه کنند که بعضى از کارها مربوط به خودیها نیست؛ مربوط به دشمن است. راه انداختن کاروان شادى در عصر عاشورا، مربوط به مردم انقلابى و مسلمان نیست. این کار دشمن است. گیرم که عکس یک نامزد انتخاباتى را هم به دست بگیرند؛ این حیلهى آنهاست. نباید هیچ کس از نامزدهاى انتخابات ریاست جمهورى را متهم کرد که شما از آنها خبر داشتید و آنها طرفدار شمایند. نخیر؛ آنها چه طرفدارى از کسانى دارند که اهل دین و معنویت و این چیزها هستند. ربطى ندارد. شاید خود آن فریبخوردههایى هم که در خیابانها سوار بر اتوبوس شدند و آن مناظر زشت را راه انداختند، ندانند که قضیه چیست. دستى آنها را حرکت مىدهد، براى اینکه فضا را خراب کند؛ براى اینکه مردم را ناراحت کند؛ براى اینکه انتخابات را در نظر متدینان یک کار نامناسب جلوه دهد و چهرهها را خراب کند. البته مسؤولان باید بگردند و آن دست پنهان را پیدا کنند. من مؤکدا به مسؤولان توصیه مىکنم و از آنها مىخواهم که بگردند و آن دستهاى پنهانى که این زشتکاریها را انجام مىدهند، پیدا کنند. از آنها نباید گذشت. صحبت سر اینها نیست؛ صحبت سر غفلتهایى است که ممکن است خداى نکرده گاهى از خودیها سر بزند. بعضیها را متهم کنند و بعضیها را مورد اهانت قرار دهند. این کار درست نیست. البته تبلیغات منطقى و معقول و با استدلال، اشکالى ندارد؛ لیکن نباید فضا را خراب و مکدر کرد.
6- مربوط به : بیانات مقام معظم رهبرى در اجتماع مردم مشهد مقدس و زائران حضرت ثامنالحجج، علىبنموسىالرضا(ع) در روز عید سعید فطر
تاریخ 1371/01/15
امروز سنگر اصلى در سطح عالم، جمهورى اسلامى است. این سنگر را باید محکم نگه دارید. با چه چیز؟ با اتحاد و اتفاق؛ با همدلى میان آحاد مردم و میان مردم و مسؤولین کشور؛ با همدلى میان مردم و دولت، میان مردم و مجلس، میان دولت و مجلس، میان کارگزاران کشور و میان آحاد مردم. گروههاى مختلف، جناحهاى مختلف، سیاستها و جهتگیریهاى مختلف، در مقابله با دشمن، باید با هم باشند و کارى نکنند که دشمن سوء استفاده کند. اختلاف سیاسى مانعى ندارد؛ اختلاف نظر مانعى ندارد؛ مبارزات انتخاباتى به شکل سالم، مانعى ندارد؛ اما خراب کردن یکدیگر، خراب کردن چهرهى کشور، خراب کردن ذهن مردم و چهرهى مسؤولین دلسوز، اشکال دارد. ایجاد سؤال و ابهام در ذهن مردم، اشکال دارد. با وحدت و یکپارچگى، «کأنهم بنیان مرصوص(8)»، مثل یک دژ پولادین، در مقابل دشمن بایستید؛ مثل چند برادر در یک خانه. ممکن است دو برادر از یکدیگر کدورت و گله هم داشته باشند، اما در مقابل کسى که به خانهى آنها حمله مىکند، دوش به دوش، باید در کنار هم بایستند. آحاد ملت باید این گونه باشند. این، یکى از ویژگیهایى است که در این سنگر مىتوانید حفظ کنید.
ادامه دارد
روح الله دارائی
پایان پیام/
نظر شما