به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه خبری حوزه هنری، عاشورا حماسهای شگرف و عشقی تمامناشدنی و واقعیتی فرهنگساز است. قرنهاست که از آن «رستاخیز سرخ» میگذرد اما تا هنوز یاد و داغ این حماسه بزرگ و جانگداز در جهان و جهان آدمیان تازه است و به یاد آن جانهای بیدار، حنجره سرخ عاشورا و عاشوراییان شدهاند، تا ندای حقطلبی پیشوای بیبدیل آزادگان تاریخ امام حسین(ع) را فریادگر شوند. آنانی که هنرشان واژههای سرخ بیداری را در عالم پراکنده است تا خورشید حقیقتخواهی و آزادگی همیشه تابناک بماند و به همت ایشان این جلوهگری نوحهنواهای تاریخ کهن این مرز و بوم و موسیقی اصیل ایرانی، خاستگاهی ویژه یافته و هنر این دیار در رویکرد مذهبی را به شکلی ویژه متجلی و روشنابخش راه عشاق و زینت آرای بزم آفاق کرده است.
آلبوم موسیقی «رستاخیز سرخ» به آهنگسازی محسن جلیلی و مهدی آقایی و همکاری هنرمندانی چون سعید نبئی، علیرضا مصدقی و به همت مرکز موسیقی حوزه هنری تولید شده است.
این آلبوم موسیقی به صورت بیکلام در ۱۱ قطعه موسیقی تهیه شده که شامل یک بند آغاز و قطعاتی مثل «گفتگوی تنهایی»، «آخرین دیدار»، «لالایی»، «رویای آرامش»، «علمدار»، «وداع»، «خوان خورشید»، «داغ تازه»، «شب فراق» و «قافله» است.
رستاخیز سرخ فضای ناب و اصیل موسیقی آیینی را نشان میدهد
محسن جلیلی آهنگساز آلبوم رستاخیز سرخ توضیح داد: رستاخیز سرخ آلبومی بیکلام است. بر اساس صحبتهایی که با مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری داشتیم، تصمیم گرفتیم تا آلبومی بر اساس موسیقی تعزیه و در فضایی تازه تولید کنیم. قطعات این آلبوم با محوریت ساز ترومپت که ساز اصلی تعزیه است، شکل گرفته و از آغاز حرکت کاروان سیدالشهدا به کربلا شروع میشود و تا حرکت کاروان اسرا به پایان میرسد.
وی با تاکید بر این که فضای آلبوم رستاخیز سرخ ارکسترال است، تصریح کرد: تمام قطعات این آلبوم قابلیت اجرا با ارکستر سمفونیک را دارد. در عین حال این اثر میتواند برای مداحان و کسانی که در موسیقی آیینی و تعزیه فعالیت دارند هم قابل توجه باشد و به نوعی این موضوع را گوشزد کند که فضای ناب و اصیل ما در موسیقی آیینی چه فضایی است.
جلیلی ادامه داد: در ساخت این آلبوم مخاطب عام را بیشتر مدنظر قرار دادیم و از آنجا که این آلبوم بیکلام است، میتواند در فضاهای مختلف مورد استفاده باشد و جامعه مخاطب گستردهتری را نسبت به دیگر آلبومهای موسیقایی عاشورایی به خود جذب کند. مخاطب میتواند با موسیقی بیکلام تصویرسازی کرده و با آن قطعه زندگی کند. همچنین نوع استفاده از سازهای کوبهای در این آلبوم به گونهای بوده که مورد پسند مخاطبان جوان و نوجوان هم قرار بگیرد.
*در پشت جلد این آلبوم آمده است:
اثر هنری مادامی که در ذهن و زبان مردم زنده است به حیات پرنشاط خود ادامه میدهد و این اتفاق درباره بسیاری از نوحهنواها محقق شده است. به همین منظور مرکز موسیقی حوزه هنری برای ارج نهادن به این هنر شریف و همراهی و گام زدن در این مسیر خطیر، با در نظر داشتن نیازهای امروز و تلاش برای پیشگیری از گسست فرهنگی مخاطب با گذشته و پیوند ایشان با آن، به واسطه هنر روزآمد بخشی از این نغمههای ماندگار را که تا هنوز بر ذهن و زبان مردم جاریست در مجموعه «رستاخیز سرخ» از رهگذر همنشینی با نواهای دلنشین موسیقی «تعزیه» که یکی از سرمایههای ارزشمند موسیقی ایرانی و روایتگر بیبدیل سوگ حماسه است را در قالب موسیقی بیکلام و به شکل برداشتهای آزاد از نوحهها و تلفیق آن با گوشههایی از موسیقی شکوهمند تعزیه، پیشکش علاقهمندان میکند. همراهی این دو وجه بلندمرتبه موسیقی آیینی ایرانی، نوایی به یادماندنی و اثری روح نواز آفریده است تا شنیدن آن زمانی باشد برای گریستن.
گفتنی است، آلبوم موسیقی رستاخیز سرخ مصادف با ماه محرم و شهادت ابا عبدالله الحسین(ع) در سال ۱۳۹۷ به همت مرکز موسیقی حوزه هنری منتشر شده است.
نظر شما