گیله مردی که  زیست شناسی نوین را پایه گذاری کرد

۸ شهریور ماه ۱۳۸۶، مردی چشم از جهان فروبست که زیست شناسی مدرن را در ایران پایه گذاری کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، محمود بهزاد ۱۲ اسفند ۱۲۹۲ در رشت و در خانواده یک جواهرساز به دنیا آمد و جزو نخستین دیپلمه‌های گیلان بود. پس از اتمام دوره متوسطه در سال ۱۳۱۱ وارد دانشسرای عالی شد و در سال ۱۳۱۴ با كسب مدال شاگرد اولی در رشته علوم طبیعی و تربیتی فارغ التحصیل شد.

 

با پایان خدمت نظام وظیفه، پنج سال در كرمانشاه تدریس کرد و دوباره به رشت بازگشت. یک سال نیز در سمنان اقامت كرد و درباره زمین شناسی آن ناحیه تحقیق کرد كه نتیجه آن روشن شدن وضع دوران های زمین شناسی بود.

 

در سال ۱۳۲۴ با علاقه ای كه به زیست شناسی داشت، همزمان با تدریس در دبیرستان البرز تهران، در دانشكده داروسازی ثبت نام كرد و در سال ۱۳۲۸ توانست، مدرک دكترای داروسازی دریافت کند. از سال ۱۳۳۹ به مدت ۱۵ سال در دبیرستان رازی، علوم طبیعی را به زبان فرانسوی تدریس می كرد. گرایش اصلی محمود بهزاد، تعلیم عملی زیست شناسی بود.

 

وی در دانشگاه تهران، دانشگاه ملی و دانشسرای عالی نیز تدریس می كرد. دكتر بهزاد به سه زبان فرانسه، انگلیسی و آلمانی آشنایی داشت و با بیش از ۶۰ سال تدریس در زمینه های مختلف زیست شناسی، فیزیولوژی و ژنتیك به عنوان «پدر زیست شناسی نوین ایران» معروف شد.

 

بهزاد در سال ۱۳۴۱ و در آستانه بازنشستگی، با حكم هیأت وزیران، سازمان كتاب های درسی را تأسیس كرد و مسئول اصلاح نقایص كتاب های درسی و برقراری رسم الخط واحد بود. وی مدت ۲ سال ریاست این سازمان را به عهده داشت و با تلاش او كلیه كتاب های درسی ایران از دوره ابتدایی تا پایان متوسطه تدوین و تألیف شد.

 

دكتر بهزاد در سال ۱۳۶۰ به رشت بازگشت و با انجمن داروسازان گیلان و نظام پزشكی و دیگر مؤسسات وابسته به امور پزشكی گیلان همكاری می کرد. «داروخانه شرق» كه وی در آن حضور داشت، به یک مركز مشاوره امور تندرستی تبدیل شده بود.

 

بهزاد نویسنده و مترجم پرکاری بود. در روزهای پایانی عمر با همکاری انجمن داروسازان، مجله «حکمت» را که حاوی آخرین اطلاعات پزشکی و داروسازی است، در رشت منتشر می کرد. ترجمه او از کتاب «سرگذشت زمین» تألیف جرج گاموف برنده جایزه سلطنتی شد.

 

ترجمه کتاب «روانشناسی فیزیولوژیک» نیز که در سال ۱۳۴۸ صورت گرفت، موجب شد که بهزاد برای تدریس روانشناسی فیزیولوژیک به دانشگاه تهران دعوت شود. بیولوژی برای همه، آیا به راستی انسان زاده میمون است؟ بدن من، علوم سال سوم دبستان های کشور، علوم سال چهارم دبستان های کشور، نکاتی چند درباره ژنتیک، نکاتی چند درباره فیزیولوژی عمومی، نکاتی چند درباره زیست شناسی، نکاتی چند درباره روانشناسی فیزیولوژیک، داروینیسم و تکامل (با ۱۰ بار تجدید چاپ)، گیاه شناسی برای سال ششم طبیعی، علم، روانشناسی حیوانی، تئوری تکامل روانشناسی، مغز آدمی از دیدگاه روانشناسی، جانور شناسی(در ۱۶ جلد)، قانون جنگل، برخی از تالیفات اوست.

 

همچنین کتاب های راز وراثت، قرن داروین، اسرار مغز آدمی، تن آدمی، علم وراثت، رمز تکوین، اسرار بدن، زنگی ما به چه موادی بسته است، حیات و انرژی، بیوگرافی پیش از تولد، فقط یک تریلیون، روانشناسی فیزیولوژیک، جهان از چه ساخته شده است، سرگذشت زمین، جهان چگونه آغاز شد، شناخت حیات، زندگی گیاهی، سرچشمه زندگی، سرگذشت زیست شناسی، زیست شناسی B.S.C.S، محدودیت های رشد، زمین در خطر، تکامل، گیاه شناسی، کانیهای جهان، وراثت و طبیعت آدمی، پاولف، آیا به راستی مردان برتر از زنان اند؟ جهان در سراشیبی سقوط، دانشنامه عمومی (جهان جانداران)، ترجمه های بهزاد است.

 

محمود بهزاد، معروف به پدر زیست شناسی نوین ایران، در هشتم شهریور ماه سال ۱۳۸۶ چشم از جهان فروبست.

کد خبر 962091

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha