به گزارش خبرنگار شبستان، سیدحسن امامی رضوی، معاون وزیر بهداشت در همایش بازتوانی درحوادث گفت: وقوع مخاطرات طبیعی همیشه اثرات گوناگونی از خود به جای میگذارد که در یک هزار و یکصد مورد میتوان مرگ و میر، از هم پاشیدگی خانوادهها و اختلال عملکرد در ارائه خدمات برشمرد.
وی افزود: با توجه به وقوع بلایای طبیعی و غیرطبیعی وزارت بهداشت همت گماشت تا خدماتی همچون توجه به ظرفیتسازی نیروی استانی و ایجاد مقطع تحصیلی کاهش بلایای طبیعی در مقطع دکتری، آموزشهای کوتاه مدت، ارائه خدمات بهداشتی اولیه در مواقع بحران، فعالیت دانشگاههای علوم پزشکی و بیمارستانها به صورت 24 ساعته، ایجاد اورژانس پیش بیمارستانی، مدیریت بیماریهای واگیری و غیرواگیری و برگزاری انواع مانورهای گوناگون و تقویت پژوهش در کشور ازجمله اقدامات وزارت بهداشت است.
امامی رضوی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بازماندگان اثرات طبیعی بیشترین صدمات روحی، روانی اقتصادی و اجتماعی را تحمل میکند و باید با توجه به آمیزه های اسلامی به این افراد رفتار شود.
وی افزود: برطبق آمار یک سال پس از وقوع زلزله بازماندگان آن فشارهای عصبی گوناگونی را تا متحمل می شوند که برای کاهش این صدمات باید این افراد به مشاورههای روانی مراجعه کنند.
معاون وزیر بهداشت افزود: در مواقع بحرانی باید اقداماتی برای افراد لحاظ شود تا بدین ترتیب ردیابی و پیوند خانوادگی برای افراد، فرهنگسازی شرایط موجود و برگزاری جلسات عمومی برایشان اعمال شود که برای کاهش این معظل 130 روانپزشک و یک هزار و 300 رابط روانپزشک در نظر گرفته شده است.
امامی رضوی خاطرنشان کرد: هر چند که بازگرداندن شرایط بحرانی به وضعیت عادی بسیار مشکل است اما باید بازتوانی افراد مورد توجه قرار گیرد که با ارزیابی دقیق آسیبها شناسایی شود.
وی وزارت بهداشت را در ارائه خدمات بیش از پیش کوشا دانست و افزود: تکیه بر ارزشهای دینی و فرهنگی توجه به قشر آسیبپذیر در کوتاه مدت و بلندمدت، توجه به مشکلات روانی و اجتماعی بازماندگان، سیاست گذاری و برنامه ریزی با مدیریت و پیش فعالی و توجه به بهداشت اولیه با محوریت پزشک خانواده از اقدامات وزارت بهداشت در شرایط اضطرار است.
اسکان و ایجاد شرایط زندگی قابل تحمل برای آسیب دیدگان
محمودمظفر، معاون هلال احمر و رییس سازمان امداد و نجات گفت: فعالیت امداد و نجات با سازمان مدیریت بحران تکمیل کننده است و آنچه که در بازتوانی افراد باید به آن پرداخت، بهبود مشکلات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی است که به طبع مشکلات روحی و روانی افراد حادثه دیده هم باید حل و فصل شود.
وی افزود: در شرایط بحرانی امنیت مردم بسیار مهم است و اگر نتوانیم چنین نیاز افراد را فراهم کنیم، مشکلات روحی بسیاری برایشان به وجود می آید.
مظفر گروههای آسیب دیده را در مواقع بحرانی به 3 گروه تقسیم کرد و گفت: گروه اول افرادی هستند که حادثه ندیده و در بطن کار قرار نگرفتهاند و گروه دوم افرادی هستند که در بطن حادثه هستند ولی خسارتی شامل حالشان نشده است و اما گروه آخر افرادی هستند که براساس سانحه به وجود آمده، آسیب دیدهاند و باید توجه داشت که گروه آخر افراد موردنیاز به کمک هستند.
مظفر خاطرنشان کرد: افراد بازمانده در حوادث یکی از دغدغههای مهمشان اسکان و تغذیه مناسب است که موضوع اسکان این افراد به وزارت شهرسازی و مسکن مربوط می شود.
وی افزود: باید توجه داشت که قسمتی از نیازهای مردم مشارکت آموزش و پرورش است که برای بازماندگان در حوادث اعمال میشود. در ضمن بیمارستانها باید در مواقع بحرانی ظرفیت خود را به چند برابر ظرفیت افزایش داده و به پذیرش بیماران و افراد آسیب دیده بپردازند.
مظفر نقش NGO ها و هیئت های مذهبی را برای کمک رسانی به افراد آسیب دیده در مواقع بحرانی بسیار مفید ارزیابی کرد و افزود: ایجاد اداره های آب، برق، گاز و تلفن به صورت اضطراری در شرایط بحرانی بسیار ضروری است و حتی نقش نیروی انتظامی و بسیج در صحنه حادثه میتواند در ایجاد امنیت محیط بسیار مثمرثمر باشد.
بازتوانی فکری، اجتماعی و اقتصادی در اولویت است
علی محمد ذوالفقاری، رییس کمیته امداد، یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود که بااشاره به اینکه یک میلیون و 30 هزار زن سرپرست خانوار، یکصد هزار مددجوی فاقد مسکن مناسب که 3 میلیون نفر آنها در مناطق حادثه خیز زندگی میکردند، ساماندهی شدند، گفت: در کمیته امداد استفاده از توان آسیب دیده برای بازتوانایی فکری، اجتماعی و اقتصاد خانواده ها مورد توجه است.
ذوالفقاری پیرامون اسکان آسیب دیدگان در حوادث اظهارداشت: استفاده از مردم با وجود مشکلات موجود و طرح توسعه مددکاری اجتماعی در دستگاههای ذیربط باید با ساماندهی مناسب به آسیب دیدگان اعمال شود.
شایان ذکر است، همایش بازتوانی حوادث صبح امروز 11 دی ماه در سالن پیامبر اعظم وزارت کشور برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما