مسئله مباهله حقانیت نبوت پیامبر(ص) را اثبات کرد/ مباهله باشکوه‌ترین واقعه قرآنی

حجت الاسلام شجاعی مهر گفت: مباهله حقانیت نبوت پیامبر اکرم(ص) را به عنوان آخرین نبی دین اسلام ثابت کرد.

 حجت الاسلام شجاعی مهر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در کرمانشاه اظهار کرد: یکی از مناسبت‌های مهم ماه ذی الحجه که از فضایل بی نظیر حضرت علی علیه السلام نیز محسوب می شود مباهله است که به نقل مشهور در 24 ذی الحجه سال نهم هجری واقع شده است البته جز مباهله فضیلت خاتم بخشی حضرت علی علیه السلام که در رکوع نماز انگشتری را به فقیر بخشیدند و آیه ۵۵ سوره مائده نیز در شأن آن نازل شده در این روز وجود دارد.

وی افزود :مباهله باشکوه‌ترین ماجرا و واقعه قرآنی است که عظمت و حقانیت اسلام را تثبیت کرد و شاید از تمام معجزات پیامبر از جمله معجزه شق القمر نیز مهم تر باشد زیرا حقانیت اسلام در گرو مباح بود و اگر پیغمبر در مباهله پیروز نمی شدند دین اسلام شاید جایگاه امروزی خود را نداشت.

 این کارشناس مسائل دینی گفت: مباهله یعنی دو نفر همدیگر را لعنت کنند به همین منظور در آخر آیه مباهله چنین آمده "فنجعل لعنت الله علی الکاذبین" بنابراین مباهله طلب نفرین و لعنت دو گروه است که هر دو ادعای حقانیت و بر حق بودن را دارند و از نظر علمی مناظره و بحث می‌کنند، برهان و ادله می آورند اما وقتی حق مشخص شد و  یک گروه لجاجت به خرج داد گفته می‌شود مباهله کنیم تا خداوند عذاب نازل کند تا ببینیم چه کسی برحق است.

حجت الاسلام شجاعی مهرخاطر نشان کرد: مسیحیان نجران در سال نهم هجری به مدینه آمدند که نجران از شهرهای حجاز و در مرز یمن قرار گرفته که در ابتدا مردم یمن توسط خالد سپس توسط حضرت علی به اسلام دعوت شدند و در زمان حضرت علی همه اسلام اوردند اما عده‌ای در نجران هم‌چنان مسیحی باقی ماندند.

وی افزود: در برخی منابع آمده ۶۰ و برخی ۷۰ نفر از زبده ترین علمای مسیحی نجران که سه نفر از آنها   عالی‌ترین  و بزرگترین مسیحیان بودند با لباس فاخر و انگشتر و گردنبند طلا نزد پیامبر آمدند که پیامبر با دیدن ظاهر آنها ناراحت شدند و از آن ها رو برگرداندند، آنها نزد حضرت علی آمدند و گفتند نمی دانیم چه بی ادبی مرتکب شدیم که پیامبر از ما ناراحت شده که حضرت علی فرمودند این لباس‌ها و انگشتر ها و گردنبند ها را بردارید که موجب ناراحتی پیامبر شده آنها لباس خود را تغییر داده و دوباره نزد پیامبر آمدند.

این کارشناس مسائل دینی تصریح کرد: پیامبر آنها را مجددا به اسلام  دعوت کرد تا از مسیحیت دست بردارند همچنین پیامبر آیاتی از قرآن را که درباره حضرت عیسی بود از جمله های ۵۹ سوره آل عمران را بر آنها قرائت کرد.

وی عنوان کرد: در این آیه آمده است ان مثل عیسی کمثل آدم .... عیسی هم بنده ای از بندگان خدا است اما آنها گفتند چون عیسی پدر نداشت خداست؛ پیامبر فرمودند اگر بناست که پدر نداشتن سبب خدایی شود به طریق اولی آدم باید خدا باشد زیرا پدر و مادر نداشت؛ مناظره‌ای بین پیغمبر و آنها در گرفت در مقابل منطق و ادله قاطع پیامبر و قرآن مغلوب   شدند و خود آنها پیشنهاد مباهله را دادند زیرا مباهله برای آنها نشانه حقانیت بود که پیک حق نازل شد و آیه ۶۱ سوره آل عمران که همان آیه مباهله است مبنی بر فمن حاجک من بعد علم... ای پیامبر بعد از آنکه کسانی که با تو بعد از علم و استدلال محاجه کردند بگو فرزندان خود زنان و نفس خود را بیاورید.

حجت الاسلام شجاعی مهر ادامه داد: از آنجا که بزرگان مسیحی به میدان آمده بودند پیغمبر نیز باید عزیزان خود را به همراه می‌ آورد که در روز مباهله دیدند دست امام حسن و امام حسین را در دست داشت و جلوتر از همه در حال حرکت بود پشت سر پیامبر، حضرت زهرا علیه السلام و پشت سر ایشان هم هم حضرت علی(ع) قرار داشتند بزرگ مسیحی نگاهی کرد و گفت اگر این پیغمبر به حرف‌های خود اعتمادی نداشت عزیزان خود را به صحنه امتحان نمی‌آورد.

وی خاطر نشان کرد: بنابراین پیامبر(ص) در ادعای خود مصمم است و گفت: من چهره هایی می بینم که اگر نفرین ‌کنند کوه‌ها را جابجا می‌کنند با آنها مباهله نکنید هر چه امتیاز خواستند به آنها بدهید؛همچنین پیغمبر (ص)ه فرمودند قسم به خدا اگر برای مباهله می آمدند به میمون و ... تبدیل می‌شدند و آتش از آسمان بر سر آنها می بارید و منطقه تبدیل به خاکستر می شد ، آنها اسلام نیاوردند و گفتند جزیه و مالیات پرداخت می‌ کنیم و پیغمبر از آنجا که رحمت للعالمین بودند پذیرفتند.

این کارشناس مسائل دینی با بیان اینکه در این آیه خداوند از ضمائر جمع استفاده کرده نسائنا، ابنائنا و انفسنا با این که پیغمبر تنها یک مرد و یک زن را به همراه خود آورده بود درحالی که حداقل ضمیر جمع نشان دهنده سه نفر است و پیغمبر می‌توانست حداقل سه زن و مرد را همراه بیاورد حاکی از عظمت و برتری حضرت زهرا و حضرت علی است.

حجت الاسلام شجاعی مهر بیان داشت: در حالی که پیغمبر 9 همسر داشت صلاحیت هیچ کدام را برای رفتن به میدان مباهله تایید نکرد و این نشان از آن است که حضرت زهرا با هیچ زنی قابل قیاس نیست که در مباهله شرکت می‌کند و همچنین پیامبر با وجود داشتن صحابه فراوان حضرت علی علیه السلام را به همراه آورد که به مثابه جان پیغمبر تمام ویژگی های پیغمبر جز مقام نبوت را دارا بوده اند و این قضیه در کتب اهل سنت از جمله جلد ۴ صحیح مسلم آمده است و آنها نتوانستند این قضیه را انکار کنند همچنین زمخشری در جلد اول تفسیر کشاف گفته این قضیه مباهله مهمترین دلیل برای برتری اصحاب کسا و اهل بیت پیامبر است و فخر رازی مفسر بزرگ اهل سنت نیز در تفسیر خود آورده اگر شیعیان به استناد این آیه بگویند  حضرت علی از همه انبیا بالاتر است می توانند.

*پیام دیگر آیه مباهله مستجاب الدعوة بودن اهل بیت پیامبر(ص) است

وی گفت: بر اساس آیه مباهله حقانیت نبوت و اسلام ثابت شد اگر مباهله نبود بین امت اسلام و دیگر ادیان خلط می شد و ممکن بود نفهمیم چه کسی حق است بنابراین مسئله مباهله حقانیت نبوت و پیامبر را به عنوان آخرین نبی دین اسلام  ثابت کرد، همچنین حضور اهل بیت در میدان مباهله  به فرمان الهی بود آنها مهم‌ترین امت و ممتازترین افراد جامعه اسلامی بودند و در آیه محکم ترین دلیل بر عظمت و جایگاه اهل بین نزد خداوند است که حضرت علی نفس پیغمبر و حضرت زهرا برترین زنان هستند .

حجت الاسلام شجاعی مهر بیان داشت: همچنین بر مبنای همین آیه است که در زیارات آمده است السلام علیک یابن رسول الله  زیرا طبق آیه مباهله حسنین با اینکه نوه دختری پیغمبر هستند، پسران پیامبر خوانده شده اند.

این کارشناس مسائل دینی تصریح کرد: همچنین پیام دیگر آیه این است که اهل بیت پیغمبر مستجاب الدعوة هستند به همین دلیل پیغمبر به آنها سفارش کرد که وقتی من نفرین می کنم شما آمین بگویید در حالی که خود شخص پیغمبر می توانست این کار را انجام دهد اما آموختند که اهل بیت مستجاب الدعوة و نزدیک‌ترین افراد  به پیامبر در دعوت به حق هستند.

وی بیان داشت: پیام دیگر آیه مباهله این است راه و مکتب اهل بیت همان راه پیغمبر و تداوم مسیر نبی اسلام  است، همچنین پیام دیگر این آیه این است که حقوق زن و مرد مساوی است، اگرچه عرب جاهلی زنان را زنده به گور و دختران را دفن می‌کردند اما در این آیه دیده می شود که حضرت زهرا(س) همدوش با پیغمبر که فردی عادی نبوده و حضرت علی و حسنین به میدان می‌آید و این جایگاه زنان در حوادث اجتماعی  را در کنار مردان ثابت می‌کند.

*اعمال روز مباهله

این کارشناس مسائل دینی تصریح کرد: درباره اعمال این روز می‌توان گفت روز بسیار بزرگی است و از آن به غدیر ثانی تعبیر شده که یکی از اعمال مستحب آن غسل کردن است همچنین روزه گرفتن در این روز مورد تاکید است و کمتر روزی با مقدسی وجود دارد که در آن روزه استحباب نداشته باشد همچنین خواندن دو رکعت نماز مثل عیدسعید غدیر است که در هر رکعت بعد از حمد ده مرتبه سوره توحید، یا ده مرتبه آیت الکرسی یا ده مرحله سوره قدر خوانده می شود که بهتر است پیش از نماز ظهر خوانده شود.

وی گفت: همچنین خواندن دعای مباهله که شبیه دعای سحر ماه رمضان است و در مفاتیح الجنان آمده توصیه شده است.

حجت الاسلام شجاعی مهر افزود: همچنین به تاسی از حضرت علی به فقرا و تهی دستان صدقه دادن توصیه شده است، همچنین در این روز زیارت حضرت علی مورد سفارش است که با توجه به شیوع ویروس کرونا که امکان زیارت وجود ندارد، زیارت از راه دور و خواندن زیارتنامه حضرت علی سفارش شده و زیارت جامعه کبیره نیز بسیار مستحب است.

کد خبر 960194

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha