خبرگزاری شبستان _ دزفول، امین قمر: شیخ مرتضی انصاری ملقب به شیخ اعظم در ۱۸ ذیحجه سال ۱۲۱۴ ه. ق، در روز غدیر، در یکی از محلههای قدیمی دزفول چشم به جهان گشود. نسب وی به جابربن عبدالله انصاری، از صحابه پیامبر اسلام (ص) میرسد.
شیخ مرتضی انصاری فرزند محمدامین بن شمسالدین بن احمد بن نورالدین بن محمد صادق دزفولی است. پدرش محمدامین از مبلغین اسلام و مادرش فرزند یکی از علمای عصر خود بوده است.
مقام معظم رهبری در وصف شیخ اعظم انصاری فرمودند: به نظر نمیرسد کسی بعد از شیخ انصاری از شاگردان ایشان و شاگردانِ شاگردانِ ایشان تا به امروز به رتبه شیخ انصاری رسیده باشد.
با گذشت سالها همچنان محل ولادت شیخ اعظم انصاری در دزفول در محلههای قدیمی از بافت کهن وجود دارد که میتواند یک ظرفیت عظیم گردشگری و فرهنگی در دزفول برای شناساندن این عالم ربانی به جهان اسلام باشد. منزلی که با وجود درخواست چندباره مشتاقان به شیخ و نوادگان وی برای تبدیل به موزه، متاسفانه به حال خود رها شده است.
شهرداری و شورای اسلامی شهر دزفول ۲ سال پیش قول بازسازی خانه شیخ اعظم انصاری را دادند ولی تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.
یکی از این نوادگان شیخ انصاری با انتقاد از بیتوجهی مسئولان به تبدیل منزل قدیمی شیخ اعظم به موزه، در گفتوگو با خبرنگار شبستان میگوید: شیخ مرتضی انصاری در منزلی ساده در شهر دزفول آن هم در دامان مادری مومنه و پدری عالم و دانشمند تربیت یافت و افتخاری عظیم برای جهان تشیع گشت.
«محمدامین شیخ انصاری» میافزاید: منازلی که عالمان بزرگ شیعه در آن رشد و تربیت یافتهاند حقیقتا مهبط ملائکه و محل نزول برکات و رحمت پروردگار بوده و بر همین اساس جایگاهی برای رفع نیاز مادی و معنوی مومنین و ملجاء و پناهگاه عاشقان و شاگردان ایشان بودهاند.
وی بیان میکند: بیت علما و دانشمندان دینی مانند بیت امام خمینی (ره) در شهر مقدس قم و بیت آیتالله العظمی بروجردی در شهرهای قم و بروجرد چه در زمان حیات و چه بعد از وفات آنان محل التجاء شیفتگان ذات اقدس الهی بوده و هستند.
شیخ انصاریان تصریح میکند: شیفتگان زیادی مشتاق دیدار بیت شیخ اعظم انصاری در دزفول هستند تا دل خود را با خشت خشت منزل ایشان گره بزنند و دیدگان خود را با منظرهای از بیت معظمی که شیخ در آن تربیت یافته، عبادت کرده و بحث و مطالعه نموده، منور کنند.
وی از مسئولان و متولیان فرهنگی استان خوزستان و شهرستان دزفول خواستار بازسازی و نگهداری آثار منصوب به عالمان شیعه همچون بیت کوچک شیخ اعظم انصاری و تبدیل آن به موزه شد و اذعان میکند: امید است متولیان فرهنگی تا قبل از فراموش شدن آثار مربوط به عالمان شیعه همتی عظیم برای زنده نگهداشتن بیش از پیش یاد و نام آنان داشته باشند.
رئیس سازمان نوسازی شهرداری دزفول نیز در خصوص امکان بازسازی منزل تاریخی شیخ اعظم انصاری در گفتوگو با خبرنگار شبستان اظهار میکند: در سالهای گذشته خانه شیخ انصاری به شکل فعلی نبوده و ظاهراً به دلیل تفکیک از حالت اولیه خارج شده است.
«مسعود شامدیل» میگوید: برای رسیدن به طرح اولیه از نوادگان و کسانی که از دوران گذشته خاطراتی داشته پیگیریهایی صورت داده و طرح اولیه خانه شیخ اعظم انصاری که شامل اندرونی و حیاط وسط ترسیم شده است.
وی تصریح میکند: با توجه به توضیحات و خاطرات افراد قدیمی موفق شدیم کلیه نقشههای منزل شیخ اعظم را که به سه نیم طبقه تشکیل میشود را نیز طراحی و ترسیم کنیم.
رئیس سازمان نوسازی شهرداری دزفول در خاتمه یاد آور میشود: امکان بازسازی خانه اولیه به دلیل تفکیک و تبدیل آن به منازل دیگر وجود ندارد اما با توجه به اینکه اتاقی که دقیقا شیخ اعظم در آن متولد شده در اختیار نوادگان است را میتوان بازسازی کرد که البته این موضوع نیازمند اعتبار است.
بازسازی خانه تاریخی شیخ اعظم میتواند نقش بسیار مهمی در جذب گردشگر بهویژه در حوزه گردشگری مذهبی ایجاد کند لذا ضروری است مسئولان نسبت به این موضوع اهمیت ویژه قائل باشند.
قطعا تبدیل منازل قدیمی علما نقش بسزایی در معرفی آنها به نسلهای بعد دارد کما اینکه این اقدام در ساخت منازل تاریخی علما در بروجرد، اصفهان، مشهد، قم و خمین چنین اثرات مثبتی به دنبال داشته است.
با توجه به اینکه شیخ اعظم انصاری از علمای به نام جهان تشیع است این اقدام میتواند علاوه بر جذب گردشگر داخلی نقش مؤثری در جذب گردشگر خارجی در حوزه مذهبی نیز داشته باشد.
نظر شما