خبرگزاری شبستان: شاید بارها هنگام عبور از ضلع جنوبی تئاتر شهر در چهار راه ولی عصر(عج) تابلوی «پروژه در حال احداث مسجد ولی عصر(عج)» توجه شما را به خود جلب کرده باشد و این سوال در ذهنتان مطرح شده باشد که ساخت این پروژه چند ساله تعریف شده است؟
البته منظره سوله ای که تا پایان ساخت مسجد، میزبان نمازگزاران برای اقامه نماز جماعت است هم حکایتی است. این سوله که در حکم مسجد، ظرفیت پذیرش حدود 500 نفر جمعیت را دارد از سال 83 هر روز شاهد حضور گسترده و باشکوه نمازگزاران چهارراه ولیعصر است.
از آنجا که در اطراف چهارراه ولی عصر(عج) تا فاصله زیادی مسجدی نیست، ساکنین متدین منطقه را بر آن داشت تا برای ساخت مسجد اقدام کنند. مقرر شده بود که مسجد ولی عصر(عج) در پنچ طبقه و با پارکینگ مجهز با منارهایی با شکوه ساخته شود. تدوین نقشه این مسجد بیش از یک سال به طول انجامید. طبق وعدهای مسئولین قرار بود یکی از بزرگ ترین مساجد جهان منطبق با معماری اسلامی _ ایرانی در این مکان ساخته شود.
اولین کلنگ احداث مسجد ولیعصر(عج) سال 60 در ضلع جنوبی تئاتر شهر تهران به زمین زده شد، ولی پس از 30 سال هنوز رویای ساخت مسجد محقق نشده است.
در ظهر نسبتا سرد یکی از روزهای پاییز برای پیگیری دغدغه هزاران رهگذر چهارراه ولیعصر به محل احداث این مسجد رفتم تا از موضوعات مربوط به این مسجد گزارش تهیه کنم. دقایقی به اذان ظهر باقی مانده بود و نمازگزاران برای اقامه نماز جماعت یکی یکی وارد سوله، کنار مسجد نیمه کاره می شدند...
صدای اذان از بلندگوهای محوطه پارک دانشجو به گوش می رسد. مردم منطقه و رهگذران بسیاری در تلاشند خود را برای اقامه نماز جماعت به سوله برسانند.
یکی از نمازگزاران که از 25 سال پیش تا امروز ساکن این منطقه است بر لزوم ساخت مسجدی باشکوه در این مکان تاکید می کند و به تبیین برنامه های گسترده ای که در این سوله می پردازد و به خبرنگار شبستان می گوید: در اکثر روزهای سال برنامههای ویژه ای در این مسجد برای عموم مردم برپا است. در ایام ماه مبارک رمضان از اول تا آخر ماه برنامههای خاصی چون زیارت عاشورا، دعای توسل و دعای کمیل در این مسجد برگزار می شود. استقبال از برنامه های این مسجد به قدری گسترده است که فضای کوچک سوله پاسخگوی حضور مردم نیست.
حجت الاسلام میر حیدر جعفری که از سال 61 تاکنون امامت جماعت مسجد ولی عصر(عج) را بر عهده دارد با اشاره به مخالفت های فراوانی که از ابتدا با اجرای طرح احداث مسجد صورت گرفته است، به خبرنگار شبستان می گوید: پس از پیروزی انقلاب اسلامی ساخت مسجدی باشکوه در این مکان مطرح و کلنگ احداث آن سال 60 زده شد ولی دست هایی مانع پیشرفت پروژه می شدند و در جریان کار مشکلاتی ایجاد می کردند.
ساخت مجلل ترین مسجد ایران در خیابان ولی عصر(عج)
وی ادامه می دهد: طی سال های گذشته برخی شهرداران با ساخت مسجد در این مکان مخالفت و برخی دیگر بر ساخت بزرگ ترین و مجلل ترین مسجد ایران در این مکان تاکید می کردند.
مسئولین تئاتر شهر سال 60 احداث بزرگ ترین مسجد در کنار مجموعه تئاتر شهر را مغایر با فعالیت های این مجموعه می دانستند. اما سال 82 مسئولان شهرداری این فضا را به دلیل واقع شدن در یکی از مسیرهای مهم، مناسب ترین مکان برای ساخت مسجدی با شکوه عنوان می کرد. این موانع و کارشکنی ها و وعده و وعیدها ادامه داشت تا چندین شهردار مدت خدمتشان در شهر تهران سپری شد و مردم همچنان صبورانه و امیدوار منتظر ساخت مسجد در این مکان بودند در حالی که خبری از ساخت مسجد نبود.
پروژه ای که دوباره از سر گرفته شد
یکی از کسبه های چهاراه ولیعصر نیز که خود را برای اقامه نماز آماده می کرد از تلاش ها و پیگیری های متولیان مسجد و اهالی محل برای ساخت مسجد می گوید و تاکید می کند: ساکنین این منطقه بارها با نامه نگاری های فراون از مسئولین شهری خواسته اند که موانع ساخت این مسجد را برطرف کنند. البته تاکنون بخشی از موانع برطرف شده است. در حال حاضر با تاخیری پنچ ساله پروژه ساخت مسجد چندین ماه است که دوباره از سر گرفته شده است.
نماز جماعت آغاز می شود و من همچون دیگر نمازگزاران برای اقامه نماز وارد مسجد(سوله) می شوم. بعد از پایان نماز، تعدادی از نمازگزاران از گلایه های خود و چشم انتظاری 30 ساله ساکنین این منطقه برای احداث این مسجد می گویند.
کلنگ زنی دوباره هم نتیجه نداشت
حجت الاسلام جعفری درباره علل تاخیر در روند ساخت مسجد می گوید: مخالفت های مسئولین تئاتر شهر را باعث تاخیر در بهره برداری مسجد شده است. با پیگیری های فراوان در زمینه رفع موانع ساخت مسجد، چشم انتظاری مردم این منطقه به سر آمد و بالاخره تصویب شد در این مکان مسجد و مجتمع فرهنگی ساخته شود و کلنگ دوباره احداث مسجد در سال 83 با حضور رییس دفتر مقام معظم رهبری به زمین زده شد.
حجت الاسلام میر حیدر جعفری با اشاره به اینکه کلنگ احداث این مسجد به طور رسمی با حضور آیت الله محمدی گلپایگانی، رییس دفتر مقام معظم رهبری و با حضور شهردار وقت تهران در سال 83 در این مکان زده شد به خبرنگار شبستان می گوید: برای کلنگ زنی این مسجد مراسم ویژه ای با حضور اهالی این منطقه برگزار شد و خاک برداری آن یک سال طول کشید. در آن مراسم مقرر شد مسجد طبق نقشه اولیه ای که طراحی شده بود، ساخته شود.
وی ادامه می دهد: بلافاصله پس از کلنگ زنی، کار گود برداری مسجد آغاز شد. مردم منطقه از اینکه می دیدند پیگیری هایشان مثمرثمر واقع شده و استقامت و پایداری اهالی محل برای ساخت مسجد در این مکان نتیجه بخش بوده است، خوشحال بودند. غافل از اینکه با تغییر مدیریت شهری چند ماه پس از کلنگ زنی مسجد دوباره بحث تبدیل این مکان به مجتمع تجاری مطرح و دوباره ادامه ساخت مسجد متوقف شد.
وی می افزاید: از طرفی مدتی پس از آغاز گود برداری مسجد، مسئولین تئاتر شهر مدعی شدند، گود برداری برای احداث مسجد به تالارهای تئاتر شهر آسیب وارد کرده است که با تغییر مدیریت شهرداری تهران با مخالفت مدیران جدید ساخت متوقف شد.
حجت الاسلام جعفری ادامه می دهد: مسئولان مخالف ساخت مسجد در تلاش بودند که در این مکان پاساژ تجاری بسازند و تنها یک طبقه آن را به مسجد اختصاص دهند. برخی نیز همجواری مسجد با تئاتر شهر را قبول نمی کردند. مردم منطقه در برابر تمام موانع و مشکلات ایستادگی کردند تا مسجد احداث و هرچه زودتر افتتاح شود.
وی می افزاید: ساخت مسجد در این مکان در مسیر فراموشی قرار گرفته بود از همین رو چندین بار با مسئولین مربوطه برای بررسی موانع ساخت مسجد جلساتی برگزار و ساخت مسجد نمونه اسلامی در این مکان پیگیری شد.
وی تصریح می کند: خیرین بسیاری نیز قول مساعدت و کمک برای ساخت این مسجد داده بودند ولی وقتی دیدند در ادامه ساخت مسجد موانعی ایجاد شده است از ادامه همکاری و کمک برای ساخت مسجد صرف نظر کردند.
حجت الاسلام جعفری با اشاره به نزدیکی این مکان به بیت رهبری، نهاد ریاست جمهوری و چند دانشگاه محوری اذعان می کند: این منطقه محل عبور و مرور بسیاری از شخصیت های های کشوری و خارجی است و احداث آن از اهمیت بالایی برخوردار است. از همین رو در چند سال اخیر در دیداری که با مقام معظم رهبری داشتم مشکلات ساخت مسجد را برای ایشان بازگو کردم.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری در این دیدار بر لزوم ساخت هرچه سریعتر این مسجد تاکید کردند و فرمودند که «ساخت مسجد نمونه اسلامی در این مکان را با جدیت تمام دنبال و پیگیر موانع ساخت آن شوید»، می گوید: در این زمینه با برخی مسئولین و با نمایندگان مجلس جلسات متعددی برگزار و طومارهای مختلفی نیز به همین منظور از سوی اهالی محل نوشته و به مسئولین مربوطه ارایه شد تا اینکه ادامه ساخت مسجد سال 89 در دستور کار قرار گرفت.
بی توجهی به نقشه اولیه مسجد/حذف مناره در نقشه جدید
حجت الاسلام جعفری با ابراز خرسندی از اینکه ساخت این مسجد دوباره آغاز شده است، می افزاید: مشکلی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، بی توجهی به نقشه اولیه این مسجد است. در نقشه اولیه، برای مسجد مناره جانمایی و طراحی شده بود به گونه ای که رییس دفتر مقام معظم رهبری در مراسم کلنگ زنی بر لزوم ایجاد مناره های بلند و باشکوهی که از چهار طرف تهران قابل رویت باشد، تاکید کردند.
وی ادامه می دهد: در حال حاضر مسئولین شهری اصرار می کنند که این مسجد باید بدون مناره ساخته شود. در حالی است که مسجد نیاز ضروری منطقه، شهر تهران و مسئله ای جهانی و اسلامی است و باید به ساخت آن اهتمام ویژه ای شود.
مغایرت با مجموعه تئاتر؛ بهانه ای برای حذف مناره
امام جماعت مسجد ولی عصر(عج) با اشاره به اینکه محور و شناسنامه هر مسجدی مناره و گنبد آن است، اذعان می کند: یکی از دلایل مخالفت با ساخت مناره، همجواری مسجد با مجموعه تئاتر شهر است. وجود مسجد در کنار تئاتر شهر هیچ مغایرتی با فعالیت های این مجموعه ندارد چرا که آنها برنامههای خود را اجرا می کنند و مسجد نیز با توجه به ضرورت این منطقه مسایل دینی را دنبال می کند.
یکی از مسئولان تئاتر شهر در گفتگویی در این زمینه عنوان می کند: مجموعه تئاتر شهر در سال های گذشته با ساخت مسجدی با مناره در کنار این مجموعه مشکلی نداشته و ندارد و شکایت ها و گلایه ها فقط به دلیل وارد شدن خسارت به بخشی از تالارهای این مجموعه، زمان گود برداری مسجد بوده است.
این در حالی است که امام جماعت مسجد ولی عصر(عج) در این زمینه می گوید: مسئولین شهری در نقشه جدید مسجد، مناره را حذف کردند و معتقدند ساخت مناره های بلند برای این مسجد، مجموعه تئاتر شهر را تحت شعاع قرار می دهد در حالی که وجود مناره برای مسجد هیچ منافاتی با این مجموعه ندارد.
وی با اشاره به افزایش شبیخون فرهنگی دشمن در سال های اخیر و تلاش آنها برای کمرنگ کردن معنویت از جامعه خاطر نشان می کند: ساخت چنین مسجدی گامی در راستای مقابله با شبیخون فرهنگی دشمن و تحقق آرزو و مطالبه مردم و بسیاری از مسئولین است. ساخت مسجدی بزرگ در این مکان بدون در نظر گرفتن مناره برای آن در شان نظام اسلامی نیست و انتظار می رود پس از 30 سال مردم این منطقه به زودی شاهد افتتاح این مسجد طبق نقشه اولیه باشند.
نقشه مسجدی که با گذشت زمان تغییر کرد
امام جماعت مسجد ولی عصر(عج) ادامه می دهد: عملیات ساخت این مسجد بعد از حدود پنچ سال دوباره از سر گرفته شده است و اهالی این منطقه خوشحالند که بعد از وقفه ای طولانی در حال ساخت است.
حجت الاسلام جعفری ادامه می دهد: در نقشه اولیه بنا بود، مسجد ولی عصر(عج) با زیر بنای 35 هزار متری ساخته شود که در نقشه جدید هشت هزار متر از آن کم شده است و امیدواریم مسئولان شهری که با شعار مسجد محوری فعالیت می کنند به وعدهای داده شده مبنی بر ساخت این مسجد با مناره های بلند و با شکوه طبق نقشه اولیه اقدام کنند.
توجه به همخوانی با تئاتر شهر در ساخت مسجد
مهدی محمود اقدم، معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه 11 با اشاره به اینکه 14 میلیارد تومان اعتبار صرف پروژه مسجد ولیعصر(عج) شده است، گفت: این مسجد در کنار تئاتر شهر ساخته می شود و یکی از دغدغه های هنرمندان به ویژه هنرمندان عرصه تئاتر این است که ساخت این مسجد و مجتمع فرهنگی، مجموعه تئاتر شهر به عنوان یکی از آثار ملی تحت شعاع قرار نگیرد.
محمود اقدم ادامه داد: نقشه ساخت این مسجد در چندین مرحله تغییر کرد و در انتها با نظر کارشناسان اهل فن نقشه ساخت مسجد و مجتمع ولیعصر(عج) به گونه ای طراحی شد که با مجموعه تئاتر شهر همخوانی داشته باشد.
معاون اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه11 اظهار کرد: یک ماه قبل با مشورت هایی که با اهل فن متشکل از مسئولین مرکز رسیدگی به امور مساجد، تئاتر شهر و شهرداری انجام شد بنا شد نقشه مسجد به گونه ای باشد که ساخت این مسجد و مجتمع فرهنگی مجموعه تئاتر شهر را تحت شعاع قرار ندهد. هر چند برای مسجد مناره در نظر گرفته نشده ولی معماری آن مکمل مجموعه تئاتر شهر است.
وی گفت: نوع المان ها، ارتفاع و طراحی مسجد با مجموعه تئاتر شهر تناسب دارد. سعی شده است پس از کسب نظرات مسئولان امور مساجد و رعایت مسائل شرعی در بحث ساخت مسجد به موضوع هنری و طراحی مسجد نیز توجه شود تا هم نظر هنرمندان در مسجد لحاظ و هم ترکیب کلی مسجد در نظر گرفته شود.
محله فرهنگی هنری؛ حد فاصل مسجد ولیعصر(ع) تا تالار وحدت
وی گفت: مسجد ولیعصر(عج) جدای از بحث مسجد و جایگاه عبادیش به صورت یک مجتمع فرهنگی در حال ساخت است. با تصویب شورای اسلامی شهر تهران از محدوده مسجد ولی عصر(عج) تا تالار وحدت منطقه و محله فرهنگی و هنری نامگذاری می شود از این رو توجه به مسجد و مجتمع ولیعصر(عج) نیز در این راستا در اولویت قرار دارد.
وی این پروژه را عظیم ترین پروژه منطقه دانست و ادامه داد: معماری و طراحی مسجد در نوع خود کم نظیر است. ملاحظات سیاسی و اقتصادی نیز در ساخت مسجد لحاظ شده و توجه شده است که این مسجد مغایر با موازین دینی و اسلامی نباشد و از طرفی پاسخگوی نیازهای هنرمندان کشور باشد.
بعد از گذشت 30 سال هنوز مسجد ولی عصر(عج) آماده بهرهبرداری نیست. مسئولین شهری نیز قول دادند این مسجد ظرف پنچ سال آینده به طور کامل به بهره برداری برسد و افتتاح شود. باید منتظر ماند و تحقق وعده ها را در عمل دید.
برای مشاهده گزارش تصویری احداث مسجد ولیعصر(عج) اینجا کلیک کنید.
پایان پیام/
نظر شما