خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون های مساجد، نشر کویر سومین چاپ کتاب «خاطرات سیاسی سید محمدعلی شوشتری خفیهنویس رضاشاه پهلوی» به اهتمام غلامحسین میرزا صالح را با شمارگان ۵۰۰ نسخه در ۲۶۲ صفحه و با بهای ۴۵ هزار تومان منتشر کرد.
چاپ نخست این کتاب به سال ۱۳۷۹ با شمارگان دو هزار نسخه و بهای هزار و ۴۰۰ تومان و چاپ دوم آن نیز با همان مشخصات چاپ اول به سال ۱۳۸۰، در دسترس مخاطبان قرار گرفته بود.
در این کتاب، خاطرات سیاسی سید محمدعلی شوشتری از واقعه مسجد گوهرشاد، نقل شده است. او روحانی صاحب نفوذی بود که پس از کودتای سال ۱۲۹۹ شمسی به تدریج به رضا شاه نزدیک شد و سرانجام به عنوان نماینده مخصوص رضا شاه رهسپار مشهد شد تا در آستان قدس رضوی ناظر امور باشد.
واقعه مسجد گوهرشاد که در پی جریان کشف حجاب در مشهد رخ داد و موجب کشته شدن گروهی از مردم شد، در زمان اقامت نامبرده در مشهد روی داد. در این واقعه، محمد ولی خان اسدی، نایبالتولیه آستان قدس رضوی مقصر شناخته شد و پس از یک محاکمه صحرایی محکوم به اعدام و تیرباران شد.
سید محمدعلی شوشتری نه تنها شاهد عینی قضایا بود، بلکه به علت نزدیکی با شخصیتها و سران محلی خراسان ظاهراً گزارشهایی برای رضا شاه میفرستاد. شوشتری بعد از این واقعه به تهران آمد و پس از شهریور ۱۳۲۰ و خروج رضا شاه از ایران، وقایع مذکور را به رشته تحریر درآورد و برای آیندگان ثبت کرد.
شوشتری که مشهور به «سید بسم الله» بود، در دورههای پانزدهم و شانزدهم مجلس شورای ملی نمایندگی مردم استرآباد (گرگان) را بر عهده داشت و تنها کسی بود که با نخست وزیر شدن محمد مصدق مخالفت کرد. میرزا صالح در مقدمه کتاب اشاره کرده است که او هرچند سواد خواندن فارسی و عربی را داشت اما نمیتوانست هیچ چیز بنویسد.
او همچنین از کسانی بود که در دوران رزم آرا قصد استیضاحش را داشتند اما سید ضیاء طباطبایی با بیان این جمله که این قزاق (یعنی رزم آرا) چند ماه دیگر از صفحه روزگار محو میشود، او را از تصمیم خود منصرف کرد و چند ماه بعد هم طبق پیشبینی، سیدضیا رزم آرا ترور شد.
مخاطبان با مطالعه این کتاب میتوانند بیواسطه با شرح واقعه مسجد گوهرشاد آشنا شوند و مطالبی را بخوانند که در دیگر کتابها کمتر روایت شده است. همچنین مصحح کتاب نیز عکسهای مهمی را از این شخصیت سیاسی و همچنین دیگر رجال وقت منتشر کرده است که در نوع خود مهم و کمنظیر است.
نظر شما