اخلاق اسلامی در مقابل اخلاق فلسفی کارآمدتر است

قراملکی در گفتگو با شبستان، با این ادعا که در نظام های اخلاق فلسفی، ملاک های اخلاقی در لابلای تعاریف مفاهیم گم شده اند، اظهار داشت: اخلاق اسلامی به دلیل تاکید بر ملاک ها، از نظام های اخلاقی دیگر کارآمدتر است.

دکتر احد فرامرزقراملکی، معاون پژوهشی دانشکده الاهیات دانشگاه تهران، در گفتگو با خبرنگار شبستان، ویژگی ها و مولفه های نظام اخلاقی مطرح شده در آموزه های اسلامی را مورد بررسی قرار داد و به مقایسه کارکرد عملی نظام های اخلاق اسلامی و فلسفی پرداخت.

 

نویسنده کتاب «درآمدی بر اخلاق حرفه ای» با این ادعا که در فلسفه یونان، هماره تعاریف، ملاک ها را تحت الشعاع قرار داده است، اظهار داشت: مثلا در اخلاق باید مفاهیم اخلاقی ابتدا تعریف شوند که این تعریف رفع ابهام ذهنی می کند، از طرفی هم برای مقام تشخیص باید ملاک ارائه دهیم، که در نظام های اخلاق فلسفی، آنقدر بر تعاریف تاکید کرده ایم که ملاک ها گویی فراموش شده اند.

 

نویسنده کتاب «نقد در ترازوی اخلاق» که بر این باور بود در نظام های اخلاق فلسفی هم، ملاک ها ارائه شده اما در لابلای تعاریف گم شده اند، ادامه داد: اما این امر در اخلاق نگاری های معصومان(ع) و آموزه های روایی، برعکس بوده و ملاک ها بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند.

 

وی در همین باره افزود: دلیل اینکه در روایات ما به ملاک ها بیشتر از تعاریف پرداخته شده است این بوده که حضرات معصومین(ع) می خواسته اند که در عمل به تغییر رفتار در افراد دست پیدا کنند و رفتار هم ناشی از تشخیص درست است و تشخیص درست هم در گروه ملاک ها می باشد. بنابراین ملاک های اخلاقی در روایات جایگاه ویژه ای دارند.

 

نویسنده کتاب «اخلاق کاربردی در ایران و اسلام» با مثال زدن در این حوزه به یکی از رذایل اخلاقی مانند حسد، گفت: این مفهوم مانند همه مفاهیم اخلاقی تعریف و ملاکی دارد که در روایات ما اینگونه مفاهیم کمتر تعریف شده است، و بیشتر به تمییز و ملاک های تشخیص آن در حوزه عمل پرداخته شده است و این امر باعث کارآمدی بیشتر در عمل خواهند شد.

 

نویسنده کتاب «روش شناسی مطالعات دینی» با اشاره تفکیک بین دیدگاه و نحوه عملکرد افراد در حوزه های مختلف، اظهار داشت: من در حوزه اخلاق حرفه ای سعی کرده ام که در عمل الگویی ارائه دهم تا بتوان همانگونه که اخلاق حرفه ای به مثابه یک دانش مطرح می شود، دراین حوزه نیز دانشی اسلامی ایجاد کنیم.

 

نویسنده کتاب «اخلاق حرفه ای» با تاکید بر اینکه چنین اخلاقی یک دانشی است که مبتنی بر آرای اسلامی با جهت حل مسایل عینی مسایل مختلف ما در اخلاق می باشد، گفت: بنابراین همین فعالیت ها به نوعی گامی در جهت اسلامی شدن علوم است که بنده چنین نمونه ای را با نام اخلاق حرفه ای تاسیس نموده ام که در واقع تاسیسی از یک علم اسلامی ناظر به معضلات ماست.

 

پایان پیام /


 

کد خبر 94003

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha