خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: کتاب «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» مشتمل بر پنج فصل و 198 صفحه به تازگی از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر شده است. محور اصلی این کتاب، بررسی و مطالعه انواع مصرف رسانه ای انیمه و مانگا در بین مخاطبان است. انیمه یک سبک از طراحی با دست و پویانمایی رایانه ای است که خاستگاه آن ژاپن بوده و معمولا بر مبنای مانگا ساخته می شود. مانگا به معنای کمیک استریپ یا نشریات کارتونیست است که در ژاپن رونق زیادی دارد. این کار حاصل دو سال پژوهش «مرضیه ادهم» است که در قالب پایان نامه ارشد خود در دانشگاه تهران ارایه کرده و بنا بر پیشنهاد اساتید آنرا به صورت کتاب در آورده است. نوع مطالعه در این پژوهش مردم نگارانه است. ادهم در این کتاب تبیین کرده که کالاهای فرهنگی چه نوع مصرفی دارند و چه اثری بر روی مخاطبان می گذارند. وی همچنین نوع مصرف و چگونگی مصرف کنندگان انیمه و مانگا در کشورمان را بررسی کرده است . این استاد دانشگاه در اثر خود هویت های مختلف مصرف را بررسی کرده است، اینکه با مصرف هر رسانه چه هویتی از مصرف در مخاطب شکل می گیرد.به بهانه انتشار کتاب «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» گفتگویی با نویسنده آن که دانشجوی دکترای ارتباطات اجتماعی در دانشگاه علامه طباطبایی است و در دانشگاه تدریس می کند ، ترتیب دادیم که بدین شرح است:
آیا انیمه با انیمیشن تفاوت دارد؟
ژاپنی ها به هر انیمیشنی انیمه می گویند. در گرافیک این طور نیست. بیرون از ژاپن یعنی در سایر کشورها هم این طور نیست. انیمه ویژگی های خاص خود را دارد. انیمیشن ها اکثرا دنباله دار نیستند یعنی سریال وار نیستند، نهایت پنج شماره از آن بیرون می آید و اکثر رده بندی سنی دارند، خط قرمزهای مشخصی دارند و محتوای آنها خاص است. انیمه طراحی سایه دارد که با دست انجام می شود، پس زمینه ها در انیمه تکرار می شوند و چهره های دختر و پسر نیز در آن تکرار می شوند. می توان گفت که انیمه ها داستان محور هستند. طراحی ساده در انیمه به این معنا نیست که از نظر گرافیکی ضعیف باشند. شخصیت ها در انیمه و مانگا چشمان بزرگ و موهای غیر عادی دارند. انیمه هایی داریم که 15 سال است پخش می شود و در کنار آن محصولات جانبی وجود دارد در صورتی که این را در انیمیشن نداریم.
چه ارتباطی بین انیمه، انیمیشن و مانگا وجود دارد؟
اگر برای تولیدات رسانه، هرمی قایل باشیم اول مانگا یا مجلات مصور است. وقتی که استقبال از مانگا بالاتر می رود، تبدیل به انیمه یا انیمیشن می شود. اگر انیمیشن استقبال شود تبدیل به بازی های کامپیوتری می شود.
مثالی از انیمه هایی که در کشورمان پخش شده باشد، می زنید؟
فوتبالیست ها انیمه است. در حال حاضر 10 سال است که انیمه فوتبالیست ها دارد پخش می شود. فوتبالیست ها زمانی در کشور ما نیز پخش می شد. چوبین، ایکیوسان، بچه های کوه آلپ و دیجیمون از جمله انیمه هایی بودند که در صداد و سیمای کشورمان نمایش داده شدند.
انیمه ها مختص کودکان هستند؟
در انیمه رده بندی وجود دارد برای همین مسایل جنسی و فلسفی در داخل آن هست زیرا انیمه مختص کودکان نیست بلکه شامل همه گروه های سنی می شود بدین لحاظ مباحث سنگین و فلسفی در داخل آن وجود دارد.
کدام کشورها در انیمه حرف اول را می زنند؟
انیمه ها در ژاپن ساخته می شوند و انیمه های ژاپن بسیار معروف هستند یعنی ژاپن حرف اول را در این زمینه می زند . انیمیشن های آمریکایی را می توان با انیمه های ژاپنی مقایسه کرد. در واقع می توان گفت انیمه های ژاپنی و انیمیشن های آمریکایی جریان ساز هستند. کشورهای دیگر شاید انیمه داشته باشند اما قابل مقایسه با انیمه های ژاپن نیستند.
گفتنی است، کتاب «مطالعه مصرف مخاطبان انیمه و مانگا در ایران» نوشته « مرضیه ادهم» مشتمل بر پنج فصل و 198 صفحه از سوی انتشارات پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات منتشر و راهی بازار کتاب شده است.
نظر شما