خبرگزاری شبستان _ دزفول، امین قمر: دزفول دارای ۴۰ هزار هکتار مزارع آبی و دیم گندم است و اگر قرار باشد به دنبال برداشت گندم هر کدام از کشاورزان بقایای مزارع خود را آتش بزنند این شهرستان با یک فاجعه بزرگ زیستمحیطی روبهرو خواهد شد.
دلیل اصلی روی آوردن کشاورزان به آتشزدن کاه و کلش گندم، کنترل آفات و علفهای هرز، پاک شدن سریع زمین از بقایای گیاه قبلی و آسان شدن عملیات شخم برای محصول بعدی است ولی غافل از اینکه به کار بردن تناوب زراعی صحیح و استفاده مناسب از سموم نتیجهای بسیار مطلوبتر دارد.
این آتشسوزیها علاوه بر اینکه چهره نازیبایی را از طبیعت نشان میدهند باعث بروز مشکلات زیستمحیطی زیادی برای مردم و اکوسیستم منطقه و همپنین وارد آمدن خسارات اقتصادی میشود و گاهی آتش به مزارع همسایه نیز سرایت کرده و باعث گسترش آتشسوزی میشود.
متاسفانه این معضل فقط مربوط به کشاورزان نیست و برخی شرکتهای بزرگ کشت و صنعت در دزفول نیز دست به این اقدام میزنند.
در سالهای گذشته برای جلوگیری از این اقدام قانونهایی از جمله ممنوعیت آتشزدن بقایای مزارع گندم و یا عدم تمدید قرارداد آب برای مزارعی که اقدام به این عمل کنند تعیین شد اما همچنان این معضل در دزفول ادامه دارد.
یکی از شهروندان دزفول ساکن در کوی ۸۶ هکتار که متصل به زمینهای زراعی است در اینباره میگوید: متاسفانه هر سال پس از فصل برداشت گندم زمینهای اطراف منازل مسکونی توسط کشاورزان به آتش کشیده میشود و همین امر باعث ایجاد مشکلات تنفسی و همچنین کاهش دید افقی در منطقه به دلیل دود ناشی از آن میشود.
وی میافزاید: علاوه بر مشکلات تنفسی، خاکسترهای کاه و کلش سوخته نیز وارد منازل ما شده و ناچاریم با وجود کمآبی حیات و یا درب منازل خود را مرتب شستشو دهیم.
یک کارشناس کشاورزی نیز سوزاندن بقایای مزارع گندم را روشی منسوخ شدن عنوان میکند و میگوید: این روش باعث آسیب به بافتهای خاک میشود.
«حمید احسانی» تصریح میکند: این روش علاوه بر آنکه باعث آلودگی محیطزیست میشود در کاهش علوفه برای دام نیز اثر منفی میگذارد.
وی علت روی آوردن کشاورزان به آتشزدن بقایای مزارع گندم را پایین آمدن درآمد و افزایش قیمت روشهای جایگزین این روش یعنی متدهای فیزیکی و شیمیایی میداند و میافزاید: رعایت تناوب در کشت گندم، حبوبات، چَراندن دامها و کمپوست کردن بقایا از جمله روشهای جایگزین است و توصیه میشود کشاورزان با مشاوره با مراکز خدمات جهاد کشاورزی و کارشناسان و مروجان کشاورزی ضمن آگاهی از مزایای حفظ کاه و کلش و باقیماندههای محصولات کشاورزی در خاک و معایب سوزاندن بقایای گیاهی بر روی تولید، خاک زراعی و محیط زیست، نسبت به بهکارگیری راهکارهای جایگزین اقدام کنید.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست دزفول نیز اظهار میکند: این اقدام کار باعث آسیب دیدن جدی بافت خاک، آلودگی هوا و تهدید سلامت مردم میشود.
«مصطفی استاد چینیگر» اضافه میکند: آتش زدن بقایای گندم در برخی موارد باعث سرایت آتش از اراضی کشاورزی به جنگلها و مراتع و وارد آمدن خسارتهای سنگین به زیستگاهها و گونههای جانوری و گیاهی میشود.
وی آتش زدن بقایای مزارع گندم را از نظر قانونی ممنوع میداند و عنوان میکند: طبق قانون آتشزدن بقایای مزارع گندم ممنوع است و با افرادی که مبادرت به این کار کنند برخورد قانونی خواهد شد.
روشهای جایگزین از جمله اجرای عملیات خاکورزی با هدف افزایش حاصلخیزی زمینهای کشاورزی روشی مناسب برای جایگزینی آتش زدن اراضی کشاورزی بعد از برداشت محصول است.
برگزاری جلسات توجیهی برای کشاورزان توسط ادارات ترویجی جهاد کشاورزی جهت جلوگیری از این اقدام و آموزش روشهای جایگزین میتواند در کاهش این معضل در دزفول کمک شایانی کند.
نظر شما