خبرگزاری شبستان،سرویس فرهنگی- محمد پورعلم : از دهه ها قبل که سینما شکل گرفت و عموم مردم امکان بهره مندی از آن را یافتند تا امروز که تکنولوژی تولید و عرضه فیلم ها به اوج خود رسیده، در اشتیاق انسان ها به سینما تغییری به وجود نیامده است.
در این میان سینمای داستانی همواره پرمخاطب ترین نوع سینما بوده؛ سینمایی که با ایجاد همذات پنداری میان کاراکتر و تماشاگر، بیننده را تا عمیق ترین سطوح با فیلم و قهرمانش همراه می کند و تاثیراتی ماندگار بر او می گذارد.
سینمای داستانی در طول تطور خود، در قالب ها و مدیوم های مختلفی خودنمایی کرده است. گاهی در قالب معمول فیلم بلند سینمایی بر پرده مسحورکننده سالن سینما ظاهر شده و گاهی در قالب سریال روی پلتفرم های مجازی بارگذاری شده است.
در سال های گذشته، با گسترش تکنولوژی ارتباطات و دسترسی عمومی به اینترنت پرسرعت، بالطبع سینما نیز از این فرصت بهره برده و خود را با قالب های پیشرو هماهنگ کرده است. امروز دیگر وی ا دی ها به سلاطین بلامنازع نمایش فیلم بر بستر اینترنت تبدیل شده اند که با بهره مندی از ویژگی انعطاف پذیری(امکان پخش از طریق گوشی های تلفن همراه) مخاطب فراوانی را به خود وابسته کرده اند. مشاهده هر روزه افرادی که هنگام سفر درون شهری با وسایل حمل و نقل عمومی مشغول تماشای سریال ایرانی و خارجی روی گوشی همراه خود هستند، به خوبی نمایانگر نفود وی ا دی ها در زندگی روزمره ماست.
همین مساله موجب شده، سامانه های نمایش آنلاین فیلم عملا پس از مدتی فعالیت، پا به عرصه تولید فیلم و سریال بگذارند تا حضور خود را در این کارخانه سرگرمی تثبیت کنند. حضور چشمگیر شبکه های جهانی چون نتفیلیکس و اچ بی ا در عرصه تولید فیلم و موفقیت روزافزون آن ها در شکستن مقاومت های موجود، به خوبی موید آغاز دورانی تازه در سینماست.
در ایران نیز فعالیت وی ا دی ها از مدتی قبل آغاز شده و همکاری این پلتفرم ها با اپراتورهای تلفن همراه بر محبوبیت آن ها افزوده است. از سوی دیگر بحران کرونا در ماه های اخیر که به تعطیلی سینماها منجر شد و تاکنون هم ادامه دارد، جایگاه این پلتفرم های مجازی را بیش از پیش تقویت کرد؛ تا آن جا که امروز این پلتفرم ها در مقابل سینماها عملا به عنوان آلترناتیو ظاهر شده اند و فیلم هایی که قرار بود نخستین بار روی پرده اکران شوند را به صورت مجازی اکران می کنند.
اما آن بخش از فعالیت وی او دی ها که در این گزارش مورد نظر است، فعالیت آن ها به عنوان سرمایه گذار و تولیدکننده فیلم است. در ماه های گذشته با انتشار خبر تولید سریال «همگناه» از سوی دو پلتفرم اصلی نمایش فیلم یعنی «فیلیمو» و «نماوا»، وی او دی ها ایرانی نیز همچون سلف خارجی شان پا به عرصه فیلمسازی گذاشتند. اکنون که این گزارش منتشر می شود، نه تنها فصل نخست سریال «همگناه» در فضای اینترنت منتشر شده و به پایان رسیده، بلکه چند ساعتی از انتشار قسمت اول فیلم دوم این سریال نیز روی این پلتفرم ها می گذرد. جالب آن که بر اساس آمارها، «همگناه» در فصل نخست خود توانسته برخی رکوردهای مربوط به سریال های مشابه خود را نیز بشکند و نزد مخاطبان جایگاه ویژه ای کسب کند.
موفقیت «همگناه» در همراه کردن مخاطب با خود را باید موفقیت «فیلیمو» و «نماوا» در انتخاب کارگردان و موضوع سریال به عنوان نخستین تجربه جدی در عرصه تولید سریال دانست. در سال های گذشته چندین کارگردان سینمایی و تلویزیونی پای ثابت تولید سریال در شبکه نمایش خانگی بوده اند اما وی او ادی های مذکور به سراغ آن ها نرفته اند. آن ها مصطفی کیایی را برگزیدند؛ کارگردانی که در کارنامه سینمایی خود دغدغه پرداختن به موضوعات حساس اجتماعی با مایه های طنز را به خوبی نمایان کرده و اتفاقا توانسته مخاطبان فراوانی را با خود همراه کند. «همگناه» به عنوان نخستین تجربه کیایی در این مدیوم ساخته شده و تا این جای کار نمره ای قابل قبول دریافت کرده است.
اما در کنار حضور مصطفی کیایی به عنوان کارگردان، «همگناه» از مولفه های مخاطب پسند دیگری نیز بهره می برد. حضور بازیگران شناخته شده و توانا یکی از مولفه هاست. شاید در سال های اخیر کمتر سریالی را به خاطر آوریم که از این تعداد بازیگر چهره بهره برده است. از بازیگران جاافتاده ای چون پرویز پرستویی، رویا تیموریان، مسعود رایگان، شاهرخ قروتنیان، حبیب رضایی، هنگامه قاضیانی، افسانه چهره آزاد و هدیه تهرانی گرفته تا بازیگران محبوبی چون محسن کیایی، احسان کرمی و مهدی پاکدل و تا چهره های جوان تر و جویای نام، ملغمه ای ساخته که هر مخاطب با هر سلیقه ای را به سوی سریال جذب می کند.
داستان و ساختار روایی سریال موضوع دیگری است که می توان به آن اشاره کرد. کیایی در «همگناه» خط اصلی داستان را به همراه خرده روایت هایی درباره هر کاراکتر به پیش می برد. از سوی دیگر فیلمنامه، گره هایی در ذهن مخاطب ایجاد کرده که در پایان فصل اول به نقطه اوج خود رسیده و حالا با آغاز فصل دوم انتظار می رود، یکی یکی باز شوند.
با نگاهی گذرا به فصل اول «همگناه» باید گفت ساخته کیایی قطعا نسبت به سریال های مشابه خود در این سال ها که به موضوعات اجتماعی روز پرداخته اند، در ترازی بالاتر قرار می گیرد، اما انتظار از کارگردان و این کست بازیگران بیش از این هاست؛ انتظاری که شاید در فصل دو پاسخی درخور دریافت کند.
نظر شما