به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ دکتر سید وحید احمدی طباطبایی ظهر یکشنبه (11 خرداد) در نشست خبری مجازی به مناسبت هفته بدون دخانیات با اشاره به اینکه پیمایشی در سال 96 در کل کشور و به تبع آن در دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد، گفت: این یک پیمایش و یک تحقیق بسیار عظیم در سطح ملی و با اعتبار بالا بود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در ادامه با بیان نتایج این تحقیق در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی کرمان، بیان کرد: در این تحقیق، 40 درصد مردان و 5 درصد زنان سابقه مصرف سیگار را ذکر کرده بودند و در زمینه مصرف روزانه سیگار (عمدتاً مصرف بیش از 6 نخ روز) بود که حدود 16 درصد مردان و 0.05 درصد زنان بیش از 6 نخ سیگار روزانه استفاده می کردند؛ در استان آماری به دست آمد این بود که به طور متوسط 7 درصد جمعیت استان بیش از 6 نخ سیگار در روز استفاده می کنند.
وی ادامه داد: سابقه مصرف تنباکو(سیگار، قلیان و ...)را که به طور کلی در نظر بگیریم؛ مصرف روزانه تنباکو در استان به طور متوسط حدود 6.9 درصد بود که به 11 درصد می رسد؛ یعنی نشان می دهد 11 درصد جمعیت استان به صورت روزانه از تنباکو استفاده می کنند و به طور متوسط 21 درصد سابقه مصرف تنباکو در استان دارند.
احمدی طباطبایی در ادامه اظهار داشت: آمار دیگر این است که حدود 38 درصد جمعیت استان مواجهه با دود سیگار داشتند؛ این آمارها تکان دهنده است و نشان می دهد باید خیلی حواسمان را در این زمینه جمع کرده و آگاه باشیم.
وی افزود: یکی از باورهای غلط که حتی در فضاهای مجازی شروع به دست به دست شدن کرد این بود که مصرف مواد دخانی باعث می شود افراد دچار ویروس کرونا نشوند که این جمله صددرصد غلط است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان ادامه داد: جمله سازمان جهانی بهداشت و مرکز مدیریت بیماری ها می گوید که «مصرف مواد دخانی در افرادی که به کرونا ویروس آلوده می شوند، باعث تشدید این بیماری می شود و باعث می شود که به نوع حادتری از بیماری مبتلا شوند»؛ این نکته ای است که خیلی مهم است.
وی خاطر نشان کرد: یکی از دلایل این است کسانی که اهل سیگار هستند، خودشان سرفه می زنند و یکی از علائم کرونا نیز سرفه است به خاطر همین این افراد دیرتر مراجعه می کنند و دلیل دیگر این است که سیگار هم تماسی است و هم با دهان تماس پیدا می کند به خاطر همین خود نکته مهم تری است و دلیل دیگر اینکه ریه کسی که ناراحت است، سیگار می کشد و آسیب هایی در حبابچه های ریوی ایجاد شده، مسلم است اگر تحت یک بیماری ریوی شدید قرار بگیرد، دوام آوردن او کمتر است لذا این یکی از نکاتی است که باید مد نظر باشد که یک باور غلطی است که سیگار کشیدن، قلیان کشیدن و ... عوارض ناشی از بیماری کرونا را تشدید می کند.
احمدی طباطبایی ادامه داد:از نظر علمی دود قلیان می تواند باعث انتقال بیماری کرونا بشود و حتی گرم شدن تاثیری بر روی کرونا ندارد و قلیان باعث آسیب به حبابچه های ریوی می شود لذا قلیان کشیدن علاوه بر اینکه باعث بیماری های تنفسی، باعث هپاتیت، انواع قارچ ها و ... می شود.
وی خاطر نشان کرد: در کرمان مرکز ترک سیگار داشتیم که به دلیل بیماری کرونا تعطیل است اما در روزهای آینده با مجوز ستاد استانی دوباره بازگشایی خواهد شد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: ما برای اینکه این غول دخانیات را کنترل کنیم باید چند استراتژی را مد نظر بگیریم؛ وضعیت مصرف دخانیات، آگاه سازی مردم در این زمینه و توانمند سازی مردم در زمینه مهارت های مختلف که به طرف تقاضا برای این مسئله نروند، کمک به ترک، افزایش مالیات بر سیگار، منع تبلیغات برای دخانیات و کاهش دسترسی به دخانیات است.
وی با ابراز امیدواری از اینکه بتوانیم در سال آینده هفته بدون دخانیات بهتری داشته باشیم، افزود: مافیای دخانی زیرک ترین روانشناسان و جامعه شناسان را جذب کردند و طعمه اصلی آن ها نوجوانان و جوانان است.
احمدی طباطبایی در پاسخ به این سوال که با توجه به وجود كرونا، شاهد تعطيلي بسياري از قهوه خانه و كاهش استفاده از قليان ها هستيم؛ آيا اين نشان نمي دهد كه مردم زماني كه باور كنند موردي ضرر واقعي دارد آن را ترك مي كنند و در اين امر تبليغات و آموزش هايي كه تا امروز در مورد منع استعمال قليان بود كارايي نداشته و بهتره تغيير روش بدهيم؟ گفت: این یک چیز عادی و طبیعی است؛ آن چیزی در زمینه دخانیات داشتیم این است که از زمانی که فرد دخانیات استفاده می کند تا زمانی که عوارض آن پیدا می شود فاصله طولانی و پنهان است یعنی این دوره پنهان بالای 20 تا 30 سال است؛ فرد زمانی سیگار می کشد در هر حال یک لذت ناشی از سیگار را دارد و به اینکه آیا ریه و قلب من ناراحت می شود یا خیر، توجهی نمی کند اما زمانی که کرونا اتفاق افتاد، هم پیامدها و عوارض کوتاه مدت شده بود و از نظر روانشناسی بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرد.
دکتر علی بهرام نژاد در این نشست توضیح داد: طبیعی است زمانی ما می خواهیم از یک عاملی پیشگیری کنیم به دو نکته توجه داریم؛ یک عامل خطر است که خطر هر چه نزدیک تر باشد، پیشگیری بیشتر است؛ حالا از سیگار هم بگذریم، مگر ما قبل از کرونا در طی روز اینقدر دست را می شستیم؟ برای اینکه ما دچار یک تهدید هستیم که سلامت خود و خانواده را تهدید می کند اما یادمان باشد که اگر نگرش تغییر پیدا نکند و به محض اینکه اعلام شود کرونا دیگر نیست هجوم به قلیان سراها ممکن است، بیشتر می شود پس بنابراین این فقط یک کنترل بیرونی است و ما باید به سمتی برویم که تبدیل به کنترل درونی شود.
روانشناس بالینی در پاسخ به این سوال که ميزان واقعي تاثير قليان و سيگار را در ابتلاي به كرونا چقدر است؟ و آيا استفاده از قليان شخصي مشكلي ايجاد خواهد كرد و در ضمن دور قليان تا چه فاصله اي مي تواند باعث ابتلاي اطرافيان شود؟ ادامه داد: قلیان کشیدن به آسیب های دیگر کمک می کند، قلیان کشیدن دروازه ورود به بسیاری از بیماری ها است، قلیان کشیدن یک رفتار ناسازگارانه برای کنترل هیجان و یک رفتار ناکارآمد برای حل مسئله است لذا خود قلیان کشیدن یک رفتارهای بیمارگونه است و به سلامت افراد آسیب می زند.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا دربارهی مصرف قلیان و سیگار در بین نوجوانان، دانشآموزان و زنان در استان کرمان تحقیقی انجام شده که نشان بدهد شیوع چقدر در این گروهها گسترده است؟ چه عواملی بیشتر باعث گرایش به دخانیات در این گروها میشود؟ بیان کرد: قطعاً رسالت ما این است که تغییرات مثبت در جامعه به وجود آوریم و در مقابل جامعه مسئول هستیم اما یادمان باشد بیان آمار در عموم باعث افزایش می شود؛ به طور مثال اگر تعداد سیگاری ها را اعلام کنیم ممکن است باعث ترغیب افراد برای مصرف باشد بنابراین آمارها آموزش نیست بلکه باعث افزایش آمار می شود.
بهرام نژاد در ادامه بیان کرد: بیشترین تمایل مصرف دخانیات در دوره جوانی و نوجوانی است که باید یک مهارت کنترل هیجان را به فرزندان آموزش دهیم تا از روی آوردن به مصرف دخانیات خودداری کند.
وی در حوزه پیشگیری از دخانیات و اعتیاد، گفت: سه استراتژی وجود دارد؛ اول درمان افرادی که مبتلا هستند و استراتژی دوم کنترل عرضه است و استراتژی سوم کاهش تقاضا است که مشارکت مردم نیز تاثیرگذار است یعنی وقتی تقاضا و مشارکت مردم وجود نداشته باشد دیگر عرضه نخواهیم داشت.
روانشناس بالینی ادامه داد: بنابراین رسالت ما و شما این است که کمک کنیم افراد کنترل هیجان یاد بگیرند و سلامتی به عنوان یک ارزش تلقی شود که وقتی ارزش تلقی شد در همه مسائل رعایت می کنیم.
مهندس حمیدرضا گلزاری در این نشست در پاسخ به اینکه در حال حاضر از نظر علوم پزشکی عرضهی قلیان در چه مراکزی مجاز است؟ پاسخ گفت: در حال حاضر کل مراکز عرضه قلیان280 مورد بوده که 278 مورد آن ها تعطیل هستند که حدود 40 درصد آن ها خودجوش این کار را انجام دادند و حدود 50 درصد با توصیه نیروهای بهداشتی و 10 درصد مجبور به تعطیلی آن ها شدیم.
نظر شما