به گزارش خبرگزاری شبستان، داود میرباقری کارگردان سینما و تلویزیون که امسال را با پخش موفق سریال عظیم و پرمخاطب خود، «مختارنامه» در شبکه یک سیما سپری کرده است، در دوره نخست جشنواره تلویزیونی جام جم به عنوان یکی از اعضاء هیئت داوران بخش فیلمهای تلویزیونی، حضور دارد.
وی در گفتوگو یی با ستاد خبری این جشنواره با بیان این مطلب که هر جشنواره با تعریف اهداف خود، باعث ایجاد فضایی رقابتی میشود و در نهایت به افزایش و رشد کیفی آثار کمک میکند، افزود: تصور میکنم سازمان صداوسیما هم با این سیاست، چنین جشنوارهای را طراحی کرده است تا در فضای رقابتی بتواند به اصلاح آثار و تولیدات خود پرداخته و به تولیدات ارزشمند و سازنده در آینده، دست یابد.
در ادامه میرباقری درباره تفاوت معیارهای داوری برای مدیوم تلویزیون و سینما گفت: معیارهای انتخاب این مدیوم نسبت به سینما، به همان میزان که این دو با هم تفاوت میکنند، متفاوت است.گرچه بدیهی است که سینما، تلویزیون و تئاتر در اصول اولیه خود دارای مشترکاتی هستند، اما هر کدام از این سه، برای تولید آثار داستانی خود نیازمند ویژگیهای خاصی هستند تا جذابیتهای قصهگویی خود را با توجه به شرایط و فضای عرضه، به نمایش بگذارند. سینما به واسطه نوع فضایی که در اختیار دارد با مخاطبی متمرکزتر و عمیقتر مواجه است، اما تلویزیون نه تنها از این تمرکز برخوردار نیست که حتی برای جلب و نگاه داشتن مخاطب خود باید تلاش بیشتری به خرج دهد، تا مخاطب آزاد و دارای قدرت انتخاب بالای این نوع رسانه را مجاب به دیدن اثر خود کند.
وی اظهار داشت: بیشک برای رسیدن به چنین اثری باید یکسری ویژگیهای مشخص رعایت شود. وجود همین ویژگیهای مشخص، دلیلی برای تفاوت معیار انتخاب آثار تلویزیونی نسبت به آثار سینمایی میشود.
کارگردان سریالهای «گرگها»، «رعنا» و «امام علی(ع)» ضمن اشاره به شرایط خاص حاکم بر تلهفیلمسازی، به نخستین گله اهالی تلویزیون گفت: در نگاه اول محدودیتهای موجود چه به لحاظ هزینه و چه به دلایل دیگر، تولید را با مشکلات و دشواریهایی همراه میسازد. گرچه همواره این مشکلات دلیلی برای گلهمندی فیلمسازان بوده است اما به نظر من هر مشکل و محدودیتی، میتواند فرصتی برای خلق یک اثر خلاقانه هنری باشد.
وی ادامه داد: زمانی که شما دست به خلق یک اثر میزنید، مشکلات موجود در سر راه شماست که ایدههای جدیدی، برای یافتن راهحل این مشکلات بهوجود میآورند. گرچه این اتفاق برای هنرمندانی رخ میدهد، که دغدغه تولید اثری را داشته باشند که به عنوان اثری ماندگار و فاخر شناخته شود. به همین سبب، از نظر من، محدودیتها نه تنها مانع و دلیل کاهش کیفی و دور شدن آثار از وجه هنرمندانه نیستند، بلکه به عنوان محرکی برای خلق آثار ارزشمند محسوب میشوند.
عضو هیئت داوران بخش فیلمهای تلویزیونی نخستین جشنواره جام جم با اعلام عدم رضایت از آثار راه یافته به بخش مسابقه، متذکر شد: در یک ارزیابی کلی باید گفت که سازندگان این آثار باید جدیتر با مقوله فیلمسازی برخورد کنند و آن را به مثابه زنگ تفریح خود ندانند. فضای شتابزده و شلخته تلهفیلم که شاید به واسطه سفارشی بودن پروژهها و عدمتمرکز سازندگان به دست میآید، در اکثریت این آثار به چشم میخورد. این بحران تلهفیلمسازی، نیازمند یک راه حل است و بیشک صدا و سیما باید خود را ملزم به یافتن راه حلی برای درمان آن بداند.
داود میرباقری در پایان با اشاره به این موضوع که در میان 33 اثر راه یافته به بخش مسابقه، آثاری هستند که از اقتباس داستانی استفاده کردهاند، گفت: گرچه مقوله اقتباس همیشه مورد توجه قرار گرفته است و امری مطلوب محسوب میشود اما اگر این اتفاق به شیوه صحیح خود رخ ندهد، بیهوده و مضر خواهد بود. اقتباس زمانی لازم به نظر میرسد که برداشتی کامل از یک اثر با یک تعریف و شکل تازه ارائه شود، در غیر این صورت بیمعنا بودن اقتباس، ما را به همان اثر اصلی ارجاع میدهد. این اتفاق به این شیوه بهندرت رخ میدهد، این که یک فیلمساز بتواند، جاذبههای تازهای را در لایههای پنهان یک موضوع کشف کرده و آن را از منظر دیگری بیان کند، کار دشواری است که در بخش فیلمهای تلویزیونی جشنواره امسال جز در چند مورد رخ نداده است و در میان آثاری که من دیدم، چنین فیلمی وجود ندارد.
بنا بر این گزارش، مهدی فرجی مدیر شبکه یک سیما، قائم مقام رئیس شورایعالی سیاستگذاری و دبیر بخش فیلمهای تلویزیونی نخستین جشنواره تلویزیونی جامجم است و هیئت داوران این جشنواره را داود میرباقری، منصور براهیمی، شهاب حسینی، فریدون جیرانی، تاج بخش فنائیان، عباس فاطمی و مهدی سجادهچی تشکیل میدهند.
این جشنواره که قرار است در آینده با رویکرد جهانی برگزار شود، طی آذر و دی ماه سال 1390 در سه حوزه فیلمهای تلویزیونی، مستند و پویانمایی (انیمیشن) برپا میشود.
پایان پیام/
نظر شما