به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی استان تهران، در نشست ادبی «از آزادسازی خرمشهر تا آزادسازی قدس» که به صورت زنده در فضای مجازی برگزار شد، شاعران مطرحی چون مصطفی محدثی خراسانی و محمدرضا سنگری به همراه پژوهشگران و نویسندگان دفاعمقدس و پایداری به بررسی روند شکلگیری این نوع از ادبیات پرداختند. ارتباط مستقیم با صحن مسجد جامع خرمشهر، دزفول و میزبانی از شاعران مختلف از طریق مجازی و پخش کلیپهای مرتبط، بخشهایی از این نشست ادبی بود که به شکل زنده در صفحات مجازی پخش شد.
کاظم رستمی، شاعر و پژوهشگر که اجرای این نشست ادبی را برعهده داشت در آغاز نشست گفت: این اولین نشست از سلسله نشستهای ادبی با محوریت شعر و ادبیات دفاع مقدس است که اداره کل کتابخانههای عمومی استان تهران آن را برنامهریزی کرده است. امسال در آخرین روز ماه مبارک رمضان، اتفاقی مبارک افتاده و آن هم، تلاقی سوم خرداد با روز قدس است که معانی بسیار بلندی را به ذهن متبادر میکند.
رستمی با اشاره به هجمهای که در دوران دفاع مقدس به هویت فرهنگی کشور شد، گفت: ملتی که مورد هجوم واقع شد، نور امید را زنده نگه داشت. جلال آلاحمد در صحبتهایش گفته است کارهایی که امروز در ادبیات انجام میدهیم، تاثیرش را سالها بعد در جامعه میبینیم. به نظر میرسد برعکس این حرف هم اتفاق میافتد. یعنی اتفاقاتی در جامعه میافتد که بعدها در شعر و ادبیات تجلی پیدا میکند.
در ادامه نشست کلیپ تصاویر خرمشهر با مرور جملاتی از سخنرانی رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از ایثارگران پخش شد.
محمدرضا سنگری در بخش دیگری از این نشست گفت: نسلها در حال تغییر هستند و حافظهها بسیاری از خاطرات دفاع مقدس را فراموش میکنند. زمانی که حافظه نسلها در موضوع دفاع مقدس دچار فراموشی شود آن وقت ما جز اندوه و دریغ برای از یاد رفتن جنگ نخواهیم داشت. امروز اولین ژانر میداندار ادبیات دفاع مقدس، خاطره است در حالی که هنوز وصیتنامه، میثاقنامه، سنگرنوشتهها و لباسنوشتهها باقی مانده و به آنها نپرداختهایم. یک دهه دیگر برای این کار خیلی دیر است، هرچند که حالا هم دیر شده.
مصطفی محدثی خراسانی نیز در این نشست با اشاره به اینکه در حوزه شعر آنچه تاکنون به دست آمده، بیش از آنکه حاصل تلاش برنامهریزان فرهنگی باشد، حاصل تلاش، عشق و ایثارشاعران بوده است، گفت: در ادامه این مسیر با توجه به اینکه از سالهای دفاع مقدس هم فاصله میگیریم، نیاز است که نهضت بزرگی در ثبت و ضبط ادبیات دفاع مقدس و ارزیابیها و نظریههای پیرامون آن شکل بگیرد.
ارتباط مستقیم با مسجد جامع خرمشهر آغازگر بخش دوم این نشست بود. محمد نبیزاده، مجری حاضر در صحن این مسجد گفت: اینجا جایی است که قلب ایرانیان در آن میتپد و در چنین روزی همه مردم به یاد آن هستند. امسال به خاطر شیوع بیماری کرونا، مراسمهای حضوری تعطیل است و برنامهها به شکل مجازی برگزار میشود.
مهمان بخش دوم نشست، علی داوودی، شاعر و پژوهشگر بود. او در توضیح اینکه شعر ما، چه نسبتی با شعر فلسطین دارد، گفت: امام خمینی(ره) فرموده فلسطین پاره تن ماست، شعر ما هم چنین نسبتی با شعر فلسطین دارد. اساسا شعر، زبان عرب است. شعر بخشی از وجود جامعه عربی است. ضمن اینکه در جامعه فلسطین، شعر زبان رسانه است و خلا رسانههای دیگر مثل سینما را پر میکند. جایگاه شاعران در جامعه عربی صرفا شاعری نیست، آنها روشنفکر و پیشتاز جریانها هستند. بنابراین هر وقت نام فلسطین را میشنویم، در کنار مبارزات مردم، یاد شعر فلسطین هم میافتیم.
داوودی با اشاره به اینکه شعر فلسطین، بخشی از شعر عرب است، اضافه کرد: درباره این شعر میتوان گفت در کشورهایی که مشابهت فرهنگی دارند، جریانهای ادبی هم به یکدیگر شبیه هستند. شعر فلسطین، حادثهای نو در جامعه عربی است و آیینه تمامنمای تحولات محتوایی و فرمی در شعر عرب به حساب میآید.
داوودی به سیر تغییرات شعر فلسطین اشاره کرد و گفت: در بیش از ۱۰۰ سال اخیر چند دوره کاملا مشخص در شعر فلسطین دیده میشود. در آغاز، شعرها کلاسیک با همان فضای مشخص این نوع شعر هستند. اما در دورهای، شعر به مرحله فردی شدن و حضور انسانی شاعر میرسد و رومانتیسم را شاهد هستیم.
پخش کلیپ هایی در خصوص مرور جملات رهبر انقلاب با موضوع قدس و خرمشهر، شعر خوانی شاعران خارجی پارسی زبان با موضوع روز قدس، ارتباط مستقیم با شاعر متعهد خانم فریبا یوسفی و شعرخوانی ایشان با موضوع آزادی خرمشهر، ارتباط مستقیم با سعید عزیزی شاعر شعر خاطره انگیز «ممدی نبودی ببینی شهر آزاد گشته»، ارتباط مستقیم با دکتر کافی پیرامون شعر دفاع مقدس و شعر فلسطین و نیز پخش اولین اذان قرائت شده از مسجد جامع خرمشهر پس از آزادسازی، از دیگر بخش¬های این نشست ادبی بود.
این نشست بصورت زنده از صفحه مجازی نهاد کتابخانه ها (Instagram.com/iranplir)، آپارات استان تهران (aparat.com/tehranpl) و پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور (iranpl.ir) پخش گردید.
نظر شما