برگزاری یادروز فیلسوف شیراز، «صدرالمتالهین» در مدرسه «خان»

آئین گرامی‌داشت مقام فیلسوف و حکیم شیرازی، پایه‌گذار حکمت متعالیه، «ملاصدرا»، در مدرسه تاریخی «خان» برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از شیراز، آئین گرامی‌داشت مقام فیلسوف و حکیم شیرازی، پایه‌گذار حکمت متعالیه، «ملاصدرا»، شامگاه پنجشنبه با پخش پیام علامه، فقیه و فیلسوف شیعی آیت‌الله «جوادی آملی»، حضور امام جمعه شیراز و نماینده ولی فقیه در استان فارس، شهردار شیراز،  رئیس دانشکده الهیات دانشگاه شیراز، مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس، معاون فرهنگی شهردار و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز، استادان دانشگاه و اندیشمندان حوزه و... در مدرسه تاریخی خان برگزار شد.

 

آیت‌الله «جوادی آملی» در پیامی تصویری که به مناسبت یادروز «ملاصدرا» به این مراسم ارسال شده بود، عنوان کرد: «ملاصدرا»، قطب بودن عقل و علم را با تلاش و کوشش از یک سو و با پذیرش تبعید از سوی دیگر و نیز  با تحمل ناملایمات از دوست و آشنا اثبات کرد.

 

فقیه و فیلسوف شیعی افزود: «ملاصدرا»، همسایه‌های کم‌مهری داشت که او را به غربتش وانهادند و شاگردانی کم‌مهر داشت که حرف‌هایش را شکوفا نکردند و افزون بر این، دوستان نامهربانی هم داشت.

 

وی با بیان اینکه تقریبا چهار قرن از تالیف اندیشه «ملاصدرا» می‌گذرد، اظهار کرد: گرچه پس از «ملاصدرا» حکمای بزرگی آمدند، ولی برخی‌ مخالف وی بودند و برخی که موافق بودند تقیه می‌کردند، عده‌ای نیز با وی موافق بودند اما به شرح کوتاهی درباب وی اکتفا کردند.

 

آیت‌الله «جوادی آملی»  با اشاره به اینکه قسمت مهم بهره‌ای که آدمی از علم می‌برد بعد از مرگ است، عنوان کرد: ما با علم زنده‌ایم و اسلام تأکید می‌کند که انسان تا نفس می‌کشد باید عالم باشد، هم‌اکنون نیز به برکت نظام اسلامی و خون‌های پاک شهدا، از همین رهگذر بسیاری از مسائل حل شده است.

 

وی تاکید کرد: «ملاصدرا»، قطب فرهنگی یک ملت است و امیدواریم که کوشش نخبگان و فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی به‌گونه‌ای باشد که قرآن و عترت به وسیله این قطب فرهنگیِ عقلی و علمی، روز به ‌روز شکوفاتر شود.

آیت‌الله «لطف‌الله دژکام» نیز در این مراسم، ضمن قدردانی از شهردار شیراز، بیان کرد: شهرداری شیراز با توجه به ارزش‌ها و داشته‌های این شهر تلاش می‌کند، کاری شایسته و بایسته این زیست‌بوم فرهنگی انجام دهد.

 

امام جمعه شیراز و نماینده ولی فقیه در استان فارس افزود: گرامی‌داشت یادروز ملاصدرای شیرازی فرصتی برای ادای وظایف خود در قبال فرهنگ غنی گذشته و به مثابه راهی برای آینده است.

 

وی اضافه کرد: برای بزرگداشت این اندیشمندان باید تشکیلاتی علمی با کار مستمر داشته باشیم زیرا سالی یک روز و یک بار نشستن، کفاف درک اهمیت وجود آنان را نمی‌دهد و از همین رو شایسته است برای ملاصدرا کاری سترگ انجام شود .

 

امام جمعه شیراز با بیان اینکه شیراز باید نقشی در تداوم فرهنگ بشری ایفا کند، عنوان کرد: امیدوارم محفل گرامیداشت یاد «ملاصدرا» الگوی ما باشد و بتوانیم محیط‌های علمی متناسب با امروز و آینده شیراز را در کنار مجموعه تاریخی مدرسه «خان» ایجاد کنیم.

 

آیت‌الله دژکام، «ملاصدرا» را غریب دانست و گفت: اگر کسی وی را خوب معرفی کند، همه صاحبان علم و دانش به وجود وی و اینکه همشهری همزبان او هستند افتخار خواهند کرد .

 

«حیدر اسکندرپور» نیز در این آئین با بیان اینکه  شیراز با تاریخ پر فراز و نشیب خود جایگاهی عظیم در علم و اندیشه دارد، عنوان کرد: مکتب ادبی، هنری، عرفانی، معماری و فلسفی شیراز بخشی از داشته‌های این فرهنگ‌شهر است.

 

شهردار شیراز افزود: مدرسه «خان» یکی از ثروت‌های تاریخی شهر شیراز است اما در طول سالیان نتوانسته‌ایم همانند چنین مجموعه‌هایی را تکثیر کنیم و از وجود متفکرانی در اندازه «ملاصدرا» نیز بی‌بهره بوده‌ایم و درواقع باید پرسید که دلیل بی‌حوصلگی در حوزه اندیشه و معماری از کجاست.

 

 

وی اضافه کرد: به دنبال این هستیم که در زمانه فعلی به داشته‌های شیراز بیفزاییم و به عنوان شهردار شیراز، علاقمندم در حوزه‌های فرهنگی، معماری و هنری بسترهای لازم را برای آنکه شیراز دوباره شیراز شود را فراهم کنیم.

 

اسکندرپور عنوان کرد: اخیرا شهردار فلورانس ایتالیا که یکی از فرهنگ‌شهر‌های جهان به‌شمار می‌رود، در گفتگویی عنوان کرد که شیراز را باعنوان شهری بین‌المللی می‌شناسد و با عشق گفت که مایل است با جهان‌شهر شیراز رابطه فرهنگی برقرار کند.

 

وی ضمن تقدیر از امام جمعه شیراز و نماینده ولی فقیه در استان فارس، گفت: این حضور و همکاری، فرصتی مغتنم برای همه مدیران است تا بتوانیم فرصت جدیدی را برای شیراز خلق کنیم و قصه این فرهنگ‌شهر را دوباره بازگو کنیم. .

 

حجت‌الاسلام «قاسم کاکایی» در ادامه این مراسم، «ملاصدرا» را اندیشمندی دانست که تعالیمش او را از همه متفکران پیش از خود، متمایز می‌کند و گفت: هرچند «ملاصدرا» در بصره دفن است و قبرش شناخته نیست اما از همین مدرسه «خان» ‌که مدرس وی بود، می‌توان روحش را حس کرد.

 

 

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز افزود: «ملاصدرا»، خدا را برای انسان درونی کرد و این موضوع را از طریق پیوند علم و استدلالی کردن عرفان «مولانا» صورت دارد که کاری عظیم است.

 

وی با بیان اینکه «ملاصدرا» بر قله فلسفه اسلامی ایستاده است، اظهار کرد: وی هر روز بیشتر کشف می‌شود با این حال، هنوز ابعاد بسیاری از تعالیمش نیاز به پژوهش دارد.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز تاکید کرد: «ملاصدرا»، معجونی عقل‌پذیر با نام حکمت متعالیه به ما ارزانی داشته است اما در زمان خود، خون جگر خورد و از عقل‌ستیزان و خشک ‌فکران نامهربانی دید و امروز امیدواریم حوزه‌ها و دانشگاه‌ها فکر ملاصدرا را از مهجوریت بیرون آورند زیرا او قطعا برای نسل جوان سخنان تازه ای خواهد داشت.

 

 

«کوروش کمالی سروستانی» نیز در این مراسم با یادکرد از اینکه شیراز به واسطه اندیشمندانش، دارالعلم لقب یافته، گفت: این شهر با حضور اندیشمندان و حکیمانی که کمترین آموزهای آنان، راهی به سوی رستگاری و سعادت بشر می‌گشاید، این لقب را یافته است.

 

مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس ادامه داد: نبوغ «ملاصدرا» در آمیختن شرع و فلسفه و استدلال و عرفان است و بدین ‌سان، شیراز نخستین حوزه مشترک کلام و فلسفه و عرفان در شیعه می‌شود.

 

وی، مبانی باطنی این حکمت یا فلسفه به‌خصوص در اندیشه «ملاصدرا» را مبتنی بر قرآن، برهان و عرفان خواند و گفت: کشف و برهان از بارزترین شاخصه‌های فلسفه حوزه شیراز است و این 2 اصل در آثار همه اندیشمندان و فیلسوفان این حوزه اعم از اهل سنت یا شیعه مشهود است.

کمالی سروستانی افزود: بر همین اساس نه تنها فلسفه، بلکه عرفان، کلام و دیگر علوم این حوزه از چنین صبغه معنوی برخوردارند و این ویژگی‌ها در روزگاری «مکتب شیراز» را به نماینده فکری تشیع بدل می‌کند.

وی تاکید کرد: بر مبنای اندیشه «ملاصدرا»، عقل و دین، حقیقت واحدی دارند و بر این اساس، یافته‌های عقلانی با دین سازگار است و نیز مبدا سیاست، ادراک و تفكر عقلی است كه حاكم جامعه با در نظر گرفتن واقعیت‌ها و اطلاعات برای تاثیرگذاری و نتیجه‌گیری مطلوب خود، تعیین و اجرا مـی‌كند، بنابراین سیاست حاکم برای اداره جامعه، باید از اصـول عـملی عـلوم عقلی باشد.

 

گفتنی است، یکم خردادماه باعنوان یادروز «ملاصدرا» در تقویم ملی ایران به ثبت رسیده است.

کد خبر 931417

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha