خبرگزاری شبستان/همدان- غار علیصدر غار شگفت انگیزی است که طولانیترین غار آبی دنیا لقب گرفته است. این غار در ارتفاعات ساری قیه نزدیک روستای علیصدر شهرستان کبودراهنگ در استان همدان و در یکی از مرتفعترین مناطق استان در دامنه رشته کوه زاگرس واقع شده است. ارتفاع دهانه غار از سطح دریا 2180 متر است. محوطه غار دالانهای پیچ در پیچ و دهلیزهای متعددی دارد.
در نزدیکی غار، روستایی به نام علیصدر وجود دارد؛ به همین خاطر اسم روستا را روی غار گذاشته اند. بر اساس نظر کارشناسان مطرح زمین شناسی دنیا یکی از بینظیرترین و بزرگترین غارهای آبی جهان است که شکلگیری آن به دوره ژوراسیک (دوره دوم زمینشناسی 190- 136میلیون سال پیش ) برمیگردد. مردم روستای علی صدر و روستاهای اطراف، از قدیمالایام به وجود این غار پی برده بودند و از آب آن بهرهبرداری میکردند. تا اینکه در5 مهرماه 1342 شمسی گروهی 14 نفره از اعضای هیئت کوهنوردی سینای همدان به سرپرستی محمدطاهرهمایونی، غار علی صدر را مورد بازدید و کاوش قراردادند.
در سال 1352 کوهنوردان همدان دهانه و ورودی غار را به قطر 50 سانتیمتر تعریض کردند و از سال 1354 استفاده عمومی از غار علیصدر آغاز شد. از آن روز تاکنون جهت سهولت بازدید و رفاه حال گردشگران کارهای زیادی درون غار انجام شده که علاوه بر افزایش طول مسیر آبی برای قایقرانی، مسیرهایی در خشکی به مسیر بازدید افزوده گشته که مناظر جدید و بدیعی را در جلوی دیدگان مشتاق گردشگران قرار میدهد.
بنا بر آخرین تصمیمات در ستاد ملی مقابله با کرونا فعالیت تاسیسات و اماکن گردشگری از سر گرفته می شود . در این میان بر اساس آخرین مصوبات این ستاد مقرر شده است غار شگفت انگیز علیصدر پذیرای گردشگران ورودی به منطقه باشد . اما برای این مهم الویت حفظ فاصله هوشمند و رعایت پروتکل های جدی بهداشتی است .
تفاوت حضور گردشگر در غار علیصدر پس از 4 ماه نسبت به قبل این است که تبلیغی در راستای سفر به این جاذبه گردشگری انجام نخواهد شد اما متولیان امور گردشگری در علیصدر موظف هستند پذیرش گردشگران را در آنجا انجام داده و خدمات بهداشتیذ گردشگری را به آنها ارائه دهند .
بازگشت تدریجی فعالیت به گردشگری
بازگشت تدریجی تأسیسات و اماکن گردشگری به چرخه فعالیت خبری است که در یکی دو هفته اخیر تیتر رسانهها بود در این میان استان همدان که در سالهای پیش رو توانسته بود جایگاه مطلوبی بین مقاصد گردشگری داخلی پیدا کند با شیوع ویروس کرونا آسیبهای متعددی را متحمل شد.
بین جاذبههای گردشگری غرب کشور غار شگفتانگیز علیصدر تافتهای جدا بافته است. سالهای سال است وزنه سنگین بالا رفتن آمار گردشگری استان و نقطه تأثیرگذار بر اقتصاد محلی، جذب گردشگران با هدف بازدید از این جاذبه شاخص است اما حالا بیش از هر بخش دیگری بین تأسیسات و جاذبههای گردشگری این غار علیصدر است که صدمات وارده از ویروس کرونا را متحمل میشود.
از اواخر بهمنماه سال 1398 تا امروز سیام اردیبهشت ماه 1399 که به عنوان پیک پذیرش گردشگر در این منطقه محسوب میشود غار علیصدر روزهای بیمسافر را پشت سر گذاشت این مجموعه گردشگری به دلیل جذب توریست و درآمدزایی تا به امروز توانسته است نقطه عطفی بین جاذبههای استان باشد.
این شرایط بیانگر آن است که تعطیلی طولانیمدت غار میتواند بیشتر از آنکه تصور شود حال و هوای گردشگری همدان ابری بماند .
اما حالا خبر میرسد همین روزها فعالیت به اجبار تعطیل شده این بخش گردشگری دوباره از سر گرفته میشود. در زمینه چگونگی برنامههای پیشرو در این حوزه گفتوگویی با معاون عمرانی استاندار همدان و سخنگوی ستاد مقابله با کرونا انجام دادیم.
حفظ فاصله هوشمند و رعایت پروتکل بهداشتی
«محمودرضا عراقی» در زمینه چگونگی روند بازگشت فعالیت به این جاذبه گردشگری عنوان کرد: در ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیماتی پیرامون این مهم اتخاذ شده است مبنی بر آنکه بر اساس پروتکلهای مشخص شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی که با همکاری شرکت سیاحتی علیصدر مدون شده است قرار است در روزهای پیشرو غار علیصدر اقدام به پذیرش مراجعات با هدف گردشگری نماید.
معاون عمرانی استاندار همدان گفت: پروتکلهای مدون شده بر اساس حفظ سلامت پرسنل خدماتده به گردشگران و مسافران علیصدر قرار است به این گونه عمل کنند که با توجه به لزوم اجرای مصوبات و اهتمام به اجرای آنها دستگاههای ناظر همچنان نظارت جدی خود را به این منطقه اعمال نمایند تا کاهش زنجیره انتقال بیماری مدیریت و شرایط به سمت بهبودی در این جاذبه گردشگری پیش رود.
وی افزود: در بازگشایی و از سرگیری فعالیت صنوف و کسبه توجه به پروتکلهای بهداشتی و رعایت فاصلهگذاری هوشمند بسیار حائز اهمیت است، البته در این زمینه مصوب شده است رسانههای عمومی و فضای مجازی در ترغیب مردم به رعایت موارد مذکور و بهداشت فردی اقدام نماید.
وی همچنین عنوان کرد: فعالیت مراکز تفریحی گنجنامه و غار علیصدر با رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصله هوشمند اجتماعی به نحوی که تراکم جمعیتی کنترل و از شیوع بیماری جلوگیری شود با نظارت دستگاههای نظارتی و تدبیر موثر مدیریت این مراکز بر اساس مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا بلامانع است.
عراقی عنوان کرد: با توجه به در پیشرو بودن تعطیلات عید فطر و احتمال مسافرت و حضور مردم در مراکز تفریحی همچنان که تبلیغات باید به سمتی باشد که مردم را به ماندن در خانه دعوت میکنیم اما ضرورت دارد تمامی دستگاههای خدماترسان استان آمادگی لازم را در این زمینه داشته باشند.
وی تأکید کرد: در این راستا تبلیغات برای جذب گردشگری انجام نمیشود چرا که همچنان شرایط موجود بیانگر آن است ترغیب به حفظ سلامت خانوادهها با رعایت پروتکلهای بهداشتی و ماندن در خانه یکی از اولویتهای برنامهریزان حوزه گردشگری است.
وی به بازگشایی دوباره رستورانها اشاره کرد و گفت: با حفظ دستورالعملهای ابلاغ شده بهداشتی این مراکز بار دیگری میتوانند فعالیت خود را از سر گیرند.
معاون عمرانی استاندار به اهمیت اقامت گردشگران ورودی در اماکن سربسته و دارای مدیریت همچون هتلها و مهمانپذیرها اشاره کرد و گفت: مصوب شده است در شهرهای استان همدان از برپا شدن هر گونه چادر مسافرتی به منظور حفظ سلامت مسافران و همشهریان جلوگیری شود این مهم قرار است در مبادی ورودی شهرها به مسافران به صورت جدیو تأثیرگذار اطلاعرسانی شود.
عراقی به جدی بودن خطر شیوع ویروس کرونا همچنان تأکید کرد و گفت: مردم باید الگوی رفتاری خود را بنا به شرایط موجود تغییر دهند، حفظ فاصله هوشمند و رعایت جدی پروتکلهای بهداشتی همچنان ضروری است اما نمیتوان بر این اساس فعالیت اقتصادی و کسب و کار را تعطیل کرد بلکه لازمه حفظ سلامت جامعه توجه به توصیههایی است که کارشناسان بهداشت و درمان و مسئولین مرتبط اعلام میکنند.
بر اساس گفتههای این مقام مسئول پیشبینی میشود بخشهای متعدد گردشگری نیز در استان همدان همچون دیگر استانهای کشور به صورت گستردهتری فعالیت خود را از سر گیرد .
از آنجا که این صنعت نوپا جدیترین آسیب را در روزهای کرونایی در عرصه ملی و بینالمللی به خود دید حالا متولیان امور گردشگری لازم است با دستورالعملهایی به روزتر و رعایت پروتکلهای بهداشتی که متولی حفظ سلامت جامعه است پای کار بیایند تا حال نامساعد گردشگری را بهبود بخشند .
نظر شما