خبرگزاری شبستان _گروه سیاسی _ فرزانه تهجا: از شیوع کرونا و عوارض ناگوار آن که عبور کنیم می توان با نگاهی دیگر به این بیماری در مورد تغییر در رویکرد برگزاری بسیاری از برنامه ها از جمله برنامه های قرآنی شاهد حضور چشمگیر علاقمندان به فضای مجازی و مباحث قرآنی باشیم تا جایی که این بحران موجب بروز خلاقیت بسیاری از نهادها و سازمان ها در رسیدن به اهداف شان شد که ارتش جمهوری اسلامی نیز از این نوآوری ها در برگزاری برنامه های خود بهره مطلوبی برده و از آن غافل نبوده است در همین رابطه گفتگویی با سرهنگ «مهدی میدانی» رییس مرکز قرآن، عترت و نماز سازمان عقیدتی سیاسی ارتش در مورد فعالیت های قرآنی ارتش در فضای مجازی به شرح زیر ارایه می شود.
با توجه به استقبال بی نظیر از برنامه عیدانه در فضای مجازی در ماه مبارک رمضان چه برنامه ای پیش بینی شده است؟
با توجه به شیوع ویروس کرونا و شرایط ویژه کشور، در ادامه اجرای برنامه های موفق و مؤثر فرهنگی(عیدانه)که در ایام نوروز در بستر فضای مجازی برنامه ریزی و اجرا شد، فعالیتهای قرآنی دچار تعطیلی نشد و پس از ایام نوروز برنامه های فرهنگی مختلفی اجرا شد. برای تحقق این هدف جلسات متعددی با حضور کارشناسان در سازمان عقیدتی سیاسی ارتش برگزار و خروجی آن به تایید ریاست سازمان رسید که طی این مصوبه مقرر شد 14 برنامه اجرایی بسیار فاخر در فضای مجازی در ایام ماه مبارک رمضان در سطح تمام یگان های ارتش برگزار شود.
پرمخاطب ترین برنامه قرآنی در شرایط جدید کشور را توضیح دهید؟
یکی از برنامه های شاخص که در این مدت بسیار مورد توجه و استقبال مخاطبین قرار گرفته بود، برنامه ای است که به طور مستقیم از سوی سازمان عقیدتی سیاسی با عنوان « هر خانه یک مسجد» اجرا شد، در محتوای اجرای این برنامه: در طلیعه برنامه قرائت صفحه اول جزء همان روز ماه مبارک توسط یکی از قاریان برتر ارتش اجرا و پس از آن دعای روز ماه رمضان قرائت و در ادامه با سخنرانی ریاست سازمان حجت الاسلام عباس محمد حسنی که به صورت خلاصه و مفید در یک یا دو دقیقه ارایه می شود برنامه ادامه می یابد . طی این سخنرانی مختصر، مسایل خوبی در حوزه تعلیم و تربیت بیان می شود. در این طرح هر روز سؤالاتی از متن بیانات ریاست سازمان طرح می شود و به قید قرعه به 30 نفر 30 جایزه نفیس تعلق می گیرد.
چه تکلیفی برای نیروهای چهارگانه و ستاد ارتش در برنامه های ماه رمضان دیده شده است ؟
همانطوریکه که عرض کردم در برنامه های ماه رمضان، ادارات عقیدتی سیاسی نیروهای چهارگانه و ستاد اجا موظف بودند تا 14 برنامه عنوان شده در ماه مبارک رمضان را اجرا کنند. در مرحله اول به تمامی روحانیون شاغل در ارتش و ائمه جماعات اعلام شد که کانالی در فضای مجازی راه اندازی و در چارچوب شاخص های ابلاغی نسبت به تهیه و پخش محتوا با مضامین اخلاقی، سیاسی، اجتماعی، سبک زندگی اسلامی اقدام کنند که تمامی روحانیون در این زمینه اقدام کردند و بحث تهدید کرونا به فرصتی تبدیل شد که شاهد رشد چشم گیر مخاطبان نسبت به سال های قبل هستیم.
برنامه های روزانه ماه مبارک رمضان را توضیح بفرمایید؟
در برنامه دوم کلیپ هایی با مضامین محافل انس با قرآن با رویکرد طرح تدبر برگزار شد که هر روز یک آیه انتخاب و مضامین متناسب با آن آیات مورد تفسیر قرار گرفت. محافل قرآنی با این رویکرد ضمن بارگذاری فایل های قرآنی قاریان روحانیون موظف شدند سخنرانی منطبق با آن آیات و نکات مرتبط در آن آیه را بارگذاری کنند. در ادامه یک سوال از متن سخنرانی طرح شده و بر اساس قرعه کشی به کسانی که پاسخ درست ارسال کردند، جوایزی اهدا می شود. این برنامه از جمله برنامه های روزانه محافل ارتش است که هر مسجد موظف است پنج محفل را به صورت روزانه در فضای مجازی برگزار کند که در پایان ماه مبارک رمضان آمار نهایی مجامع برگزار شده جمع بندی و ارایه می شود.
بارگذاری یک جزء قرآن کریم توسط ادارات عقیدتی سیاسی به صورت روزانه در ساعت مشخص از دیگر برنامه های ماه مبارک رمضان است که این برنامه توسط مخاطبان باز قرائت می شود. خانواده هایی که موفق به قرائت آن جزء می شوند، نتیجه را به سامانه پیامکی آن اداره ارسال کرده که در پایان ماه مبارک رمضان شاهد چندین هزار ختم قرآن هستیم.
قرائت صلوات یکی دیگر از برنامه های ابلاغی ماه مبارک رمضان است. که طی آن ختم صلوات به شکل روزانه توسط مخاطبین انجام و آمار آن به اداره مربوطه اعلام می شود و روزانه به نفرات مشارکت کننده به قید قرعه هدایایی تعلق می گیرد.
برنامه ای برای حفظ آیات قرآن در ماه رمضان ارایه شده است؟
در مورد حفظ ، روحانیونی که آیات قرآنی را تفسیر می کنند به صورت روزانه فایل های محفوظات را که توسط مخاطبان ارسال می شود، ارزیابی و امتیازدهی می کنند و به قید قرعه جوایزی به نفرات تعلق می گیرد.
چه برنامه ای برای روزه اولی ها در ماه مبارک رمضان تدارک دیده شده است؟
در مورد روزه اولی ها نیز خانواده های ارتش از اولین افطار روزه اولی فرزندان خود فایل تصویری تهیه و ارسال می کنند که پس از ارزیابی به نفرات مشارکت کننده به قید قرعه هدایایی تعلق می گیرد. همچنین ارسال فیلم افطار فرزندانی که تازه به سن تکلیف رسیده اند نیز از دیگر بخش های برنامه های ماه مبارک رمضان است که با هدف ترغیب و تشویق این نفرات برای ادامه روزه داری هدایایی تعلق می گیرد.
آیا در مورد قرائت و آموزش نماز برنامه ای پیش بینی شده است؟
تصحیح قرائت نماز از دیگر برنامه های ماه مبارک رمضان است که برای تمامی علاقه مندان اجرا می شود. این برنامه با انتخاب اساتیدی در 10 روز اول ماه مبارک رمضان با هدف تصحیح قرائت نماز و تدریس در فضای مجازی و کانال های ایجاد شده صورت می گیرد و در 20 روز باقی مانده ماه رمضان مخاطبان خواهر و برادر بدون ذکر نام و معرفی فقط نسبت به ارسال فایل صوتی خود به سامانه ها اقدام می کنند. این بخش توسط داوران برادر و خواهر ارزیابی و به نوعی برنامه ریزی می شود که قرائت نماز مخاطبان در یک ارتباط دوسویه تصحیح شود.
برنامه کلیپ از نماز فرزندان زیر 10 سال و ارزیابی آن توسط داوران از دیگر برنامه های ماه مبارک رمضان است که بر اساس قرعه کشی هدایایی به آنها تعلق می گیرد. همچنین بارگذاری حکمت های نهج البلاغه در راستای طرح فرهنگی مصباح 8 که مخصوص ترویج معارف نهج البلاغه است نیز در ماه رمضان برگزار می شود.
با توجه به موضوع شبهات و فراگیر بودن این موضوع چه برنامه ای در این بخش ارایه می دهید؟
در مورد پاسخ به شبهات نیز در این بخش توسط طلاب مسلط برادران و خواهران به شبهات مطرح شده پاسخ داده می شود که لازم به ذکر است پاسخ به شبهات خواهران توسط طلاب خواهر صورت می گیرد. مخاطبان در یک ارتباط دوسویه شبهات خود را در فضای مجازی ارسال می کنند و پاسخ آنها از طریق طلاب در فضای مجازی در اختیار آنها قرار می گیرد که این روند همانند موضوع تصحیح قرائت نماز در ماه های بعد هم ادامه دارد.
برای تنوع در موضوعات قرآنی چه برنامه ای پیش بینی شده است؟
ارسال روزانه یک پیام از سخنان امام خمینی (ره) و رهبر انقلاب از بخش های دیگر برنامه های ماه رمضان است، این امر در راستای تنوع به موضوعات قرآنی شکل می گیرد و روزانه سخنان رهبر انقلاب و امام خمینی (ره) با مضامین امر به معروف و نهی از منکر برای مخاطبان ارسال می شود.
کلیپ های ارسالی توسط روحانیون ارتش چگونه ارزیابی می شود؟
کلیپ های ارسال شده توسط طلاب و ائمه جماعات مورد ارزیابی قرار گرفته و هر اداره می بایست حداقل پنج کلیپ منتخب از برنامه های اجرا شده در شب ولادت امام حسن (ع)، لیالی قدر، مداحی، سخنرانی و مدیحه سرایی را به سازمان ارسال کرده و این فایلها در سازمان مورد ارزیابی قرار می گیرد و در پایان ماه مبارک رمضان به کلیپ های برتر هدایایی تعلق می گیرد.
آیا در مورد اذان در برنامه های ماه مبارک رمضان برنامه ای دارید؟
با توجه به رعایت پروتکل های بهداشتی وزارت بهداشت مبنی بر باز نبودن مساجد و تابعیت ارتش از این پروتکل ها اذان صبح و ظهر و مغرب را از مأذن های مساجد ارتش و دعای هر روز ماه مبارک رمضان پخش می شود . ارتش جمهوری اسلامی ایران تابع پروتکل های الحاقی از سوی وزارت بهداشت است تا به هر شکلی که برنامه ریزی آنها اعلام شود، ما نیز مانند سایر مساجد در کشور از آنها پیروی می کنیم.
ارتش در مورد برگزاری مراسم شب قدر چه برنامه ای دارد؟
در مورد برنامه های شب قدر نیز اگر در شهری پروتکل واحدی در مورد برنامه های شب قدر ارایه شود و مساجد به آن عمل کنند، مساجد ارتش نیز مانند سایر مساجد دیگر آن شهر از آن پروتکل ها پیروی می کنند. در حقیقت مساجد ارتش در تمام موارد از مساجد کشور و دستورالعمل های ابلاغی وزارت بهداشت و پدافند زیستی ارتش پیروی می کنند. امسال با توجه به تجربه جدید از برگزاری برنامه های قرآنی در فضای مجازی، شاهد استقبال بی نظیر خانواده های ارتش از این برنامه ها هستیم که انشاءالله در پایان ماه مبارک رمضان آمار نهایی برنامه های اجرا شده جمع بندی و اعلام می شود. ارتش جمهوری اسلامی ایران توانست با اتخاذ تدابیر مناسب در اجرای برنامه های قرآنی تهدید کرونا را به فرصت تبدیل کند /.
نظر شما