خبرگزاری شبستان- گرگان، ربابه کابلی؛ اگرچه بحران ها هر ازگاهی بر جامعه و ملت ایران عارض می شود از سیل گرفته تا زلزله، تحریم و ویروس منحوس کرونا، اما ایستادگی، توانایی، ایثار، فداکاری و ظرفیت بالای مردم نیز بیش از پیش رخ می نماید.
شاید اگر همه دستگاه های فرهنگی و امنیتی میلیاردها هزینه می کردند تا فرهنگ همدلی و وحدت را در بین مردم ایران به صورت فراگیر، نهادینه کنند، به این همه دستاورد بزرگ دست پیدا نمی کردند. ظهور ویروس کرونا بسیاری از مسائل پنهان را، هم برای جامعه ایران و هم برای جامعه جهان مکشوف کرد.
از سویی وخامت حال بد نظام نئولیبرال سرمایه داری را به همه معرفی کرد و نشان داد که چگونه ملتی به ظاهر پیشرفته برای به دست آوردن یک عدد ماسک، بیرحمانه به یکدیگر حمله می کنند و حداقل حقوق بشر و حقوق هم نوع را زیر پا می گذارند، نشان داد که چگونه نظام های سرمایه داری نظیر آمریکا، کوچکترین ارزشی برای جان شهروندان پیر و کهنسال خود قائل نیستند زیرا از نظر آنها، دیگر پیران و کهنسالان هیچ استفاده ای برای نظام سرمایه داری ندارند.
اما در همین موقعیت و شرایط و با همین مشکل، در کشور ایران سیاست ها و خدمات و روح آرامش حاکم بر جامعه متفاوت است.
در ایران نه تنها خبری از آن همه وحشی گری و خوی سبوعیت نیست؛ بلکه یک رزمایش بزرگ وحدت، همدلی و کمک مومنانه در جامعه گسترش پیدا کرده است، مردم و خصوصا بچه های مسجد چقدر زیبا فرهنگ اصیل ایرانی را به نمایش گذاشته اند، چقدر صمیمی معنای محبت و عشق را در بین مردم رواج داده اند.
این ویروس اگرچه یک بلا و عارضه بدی است اما کانون های مساجد با ذکاوت و هوش معنوی که در آنها وجود دارد این عارضه را تبدیل به یک رزمایش بزرگ معنوی کرده اند؛ که با ره آورد فرهنگی آن، جان چند باره ای را به جامعه تزریق کرده اند.
کمک مومنانه به نیازمندان:
واقعا روح همدلی و وحدت را می توان مشاهده کرد، شاید این لحظه ها هیچ وقت تکرار نشود، به اکثر مساجد که سر می زنی، می بینی جوانان با شور و حرارت وصف ناشدنی به دنبال کمک به مردم هستند، از ضدعفونی معابر و تهیه اقلام بهداشتی تا توزیع مواد غذایی و کمک به نیازمندان.
در کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان گلستان سراغ هر مدیر کانونی را که می گیری در حال برنامه ریزی رزمایش کمک مومنانه است، مدیر کانون شهید همت شهرستان گرگان ضمن آمادگی خودش و بچه های کانون، از توزیع 350 بسته معیشتی به ارزش 45 میلیون تومان در محلات پیرامون مسجد خبر می دهد، مدیر کانون شهید باهنر شهرستان رامیان از توزیع 50 بسته به 10 میلیون تومان در بین نیازمندان خبر داد، همچنین مدیر کانون فرهنگی هنری شهید میردار شهرستان مینودشت از توزیع بیش از یک هزار بسته بهداشتی در محله خودش خبر داد.
اینها نمونه کوچکی است از بزرگی کار کانون های فرهنگی و هنری مساجد که حقیقتا همه آنها را نمی توان به رشته تحریر درآورد.
وحدت و همدلی:
بچه های مسجد چقدر نگاه سخاوتمندانه دارند، گرمای دستان پر توان آنها را می توان حس کرد، در لحظات سخت چقدر مهربانانه یاری رسانی می کنند، همدلی و همراهی آنها در رنج ها، مرهمی است بر مشکلات و دردهای مردم.
جواد طبرسا، مدیر کانون فرهنگی و هنری گلشن وقتی گزارشی از فعالیت کانون را از ابتدای کرونا تا کنون می دهد، نشان می دهد چقدر پر تلاش و با انگیزه حجم عظیمی از کمک های مردمی را جمع آوری کرده است و به دست نیازمندان رسانده است، مدیر کانون فرهنگی هنری فلق مسجد جامع مینودشت برای رسیدن به وحدت و همدلی برنامه های متنوعی را در فضای مجازی سازماندهی کرده است و اگر چه نمی تواند جلسات هفتگی اش را در مسجد برگزار کند؛ اما از طریق فضای مجازی رزمایش کمک مومنانه را در دستور کار قرار داده است.
ایثار و از خودگذشتگی:
وقتی که با بچه های مسجد روبرو می شوی، می بینی که عرق تلاش و مجاهدت بر پیشانی آنها نقش بسته است اما لبخند نشاط بر لب دارند، واقعا به حال آنها باید غبطه خورد، چقدر آرامش در چهره آنها موج می زند، از آنها که می پرسی برای چه و بدون هیچ چشمداشتی و با این همه خطرات به میدان آمده ای؟ در پاسخ می شنوی که چقدر بلند همتانه و از خود گذشته، کار بزرگ خودشان را ناچیز می پندارند و در برابر مردم شرمنده اند، این باور نشان از روح بزرگی است که آنها دارند، پای صحبت مدیر کانون فرهنگی هنری بعثت از کانون های اهل سنت آق قلا که می نشینی، ایثار و از خودگذشتگی برایت خوب معنا می شود. او می گوید کانون های اهل سنت هر ساله در ماه مبارک رمضان عزم بزرگی در توزیع نذورات و صدقات دارند اما امسال با توجه به فراگیری رزمایش همدلی در کشور کانون های اهل سنت دو چندان وارد میدان شده اند.
عبرت آموزی:
انگار قیامتی به پا شده است، یاد آیات قیامت در قرآن می افتیم (یوم یفرالمرء من اخیه و صاحبه و بنیه...) امروز برای آنان که در استراتژی اعتقادی خودشان، نقطه انتهایی و آخرین مقصد را نظام مادی می دانستند؛ دیگر همه چیز تمام شده و به پایان رسیده است اما کسانی که معتقدند برای ملاقات با پروردگار باید از راه رنج و سختی گذشت، تازه شروع راه است. فرق بین این دو راه اعتقادی را می توان کاملا در این روزها مشاهده کرد.
در این روزها وقتی تلاش بچه های مسجد را که می بینی خبر از ریا و خودنمایی در آنها مشاهده نمی کنی، رئیس و مرئوس در اینجا بی معنا است، هر که دنبال اخلاص ناب می گردد. باید بیاید و ببیند که چطور بچه های مسجد هر تهدید و مشکلی را تبدیل به یک فرصت طلایی می کنند.
مدیر کانون فرهنگی هنری کریمان گرگان چقدر بی ادعا بچه های مسجد را دور هم جمع کرده است و معتقد است برای رضای خدا باید همه آبرو را گذاشت تا آبروی هیچ نیازمندی نرود. او به همراه خانواده، پدر، برادر و همسرش در این رزمایش شرکت کرده اند و درس های بزرگی به مدعیان نظام سرمایه داری می دهند.
کسب تجربه در جنگ های بیولوژیک:
باید بپذیریم که دوران جنگ های رو در روی نظامی به حداقل رسیده است، تاکتیک ها فرق کرده است و مدل جنگ ها از نظامی به فرهنگی، تبلیغی، انقلابات مخملی، نارنجی و جنگ های بیولوژیک کشیده شده است، کرونا باعث شده است تا بچه های مسجد نقاط ضعف خودشان را مشاهده کنند و طرح های جدید را متناسب با شرایط فعلی عملیاتی کنند.
این رزمایش گسترده در سطح کشور، تجربه مفید و با ارزشی بود که بچه های مسجد به عنوان یک سرمایه عظیم کسب کردند.
مدیر کانون فرهنگی هنری شهید همت گرگان معتقد است جنگ بیولوژیک یک سلاح کشتار جمعی است و همانطور که برای جنگ نظامی رو در رو باید آمادگی داشت برای این نوع جنگ نیز باید سطح هوشیاری را افزایش داد.
ولایت پذیری:
در قضیه کرونا چند بار از سوی رهبر معظم انقلاب خط مشی های مهم، برای مردم ترسیم شد، از توجه به توصیه های پزشکی تا ذکر و دعا و کمک های مومنانه به نیازمندان، با اشاره رهبر معظم انقلاب، چقدر صحنه های زیبایی در کشور خلق شده است هیچ کشوری را در دنیا نمی توان مشاهده کرد که این چنین فراگیر و همدل در مقابله با بحران کشور وارد شوند و صلابت و شکوه خودشان را در تاریخ ثبت کنند. در این میان بچه های مسجد به عنوان جلودار رزمایش نقش ممتازی داشتند.
اکثر اعضای کانون های مسجد در خصوص حضور در این رزمایش، حضور خود را پاسخ و لبیک به فرمایشات رهبر انقلاب می دانستند.
چابکسازی نیروهای کانون های مساجد در فضای مجازی:
بستر سامانه بچه های مسجد(فهما) یکی از نیازهای ضروری بود که شبکه گسترده کانون های مساجد همیشه به آن احتیاج داشتند، اما ظهور ویروس کرونا باعث شد تا این نیاز و احتیاج بیشتر احساس شود، بچه های مسجد هوشمندانه در این ایام از ابزار فضای مجازی استفاده کردند برخی با ساخت کلیپ و ایجاد کانال و برخی با ایجاد جشنواره های مختلف قرآنی این مهم را دنبال کردند.
میلاد منصور بستانی مجری طرح خانه های قرآنی کانون های مساجد استان گلستان با اجرای طرح زیبای خود اهمیت استفاده از این فضا را برای بچه های کانون ها مهم جلوه داده است.
طرح راهکار نیز به عنوان یکی از طرح های پر مغز و غنی توانسته است بچه های مسجد را در فعالیت های فرهنگی و هنری در بستر فضای مجازی چابک و فعال کند.
فرهنگسازی مطالعه در خانه:
پویش های مختلف مردمی و تبلیغات گسترده رسانه ها و دستگاه ها برای ماندن در خانه می طلبید که ضمن تشویق مردم برای ماندن در خانه، ذهن آنها را برای فعالیت های مفید در خانه آماده کنند، فرهنگ مطالعه یکی از حلقات مفقوده ای بود که دستگاه های فرهنگی با صرف هزینه های زیاد، مردم را مدام تشویق به آن می کردند.
از همین روی ماندن در خانه بستری را فراهم کرد تا مردم با کتاب دوست شوند و به ارتقای سطح دانش خود بپردازند، اجرای مسابقات مختلف کتابخوانی از سوی کانون ها، نظیر کانون فرهنگی و هنری والفجر گرگان و کانون فرهنگی و هنری عاشورا باعث شده است تا سرانه کتابخوانی در سطح جامعه افزایش پیدا کند.
نظر شما