به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان؛ سیدمهدی حسینی فرد پنجشنبه شب (18 اردیبهشت) در ویژه برنامه مجازی«مطب در خانه» با موضوع مشکلات روانشناختی، اضطراب، افسردگی و تکنیک های کنترل آن، در پاسخ به سوالی مبنی براینکه آقای 58 ساله بدون هیچ سابقه ای، با بیماری سرطان از نوع پیشرفته مواجه شده و به همین دلیل روحیه او ضعیف شده، چه درمانی پیشنهاد می کنید؟ گفت: در چنین موقعیت هایی معمولاً آنچه که اتفاق می افتد از دست دادن است(یعنی یک فقدان اتفاق می افتد)؛ یعنی چیزی که قبلاً بوده اما الان دیگر وجود ندارد.
دکترای تخصصی روانشناسی بالینی ادامه داد: در این مورد سلامتی و روند معمول زندگی یک فرد که قبلاً وجود داشته و فرد به سایر امور زندگی خود می پرداخته دیگر وجود ندارد و فرد به یک بیماری(از نوع بیماری هایی که اگر زود تشخیص داده شود درمان پذیر است)، مواجه شده است.
وی در ادامه افزود: اولین واکنش افراد به چنین اخباری که معمولاً در گام اول نابهنگام و با شدت زیاد باشد، انکار است؛ یعنی فقدان و مسئله را نمی پذیرند و چند مرحله باید بگذرد تا این مسئله را بپذیرند بنابراین در گام اول انتظار نداریم که فرد کامل بپذیرد و روحیه او عالی باشد بلکه به فرد، شخصیت و روحیات فرد در قبل از بیماری بستگی دارد اما حمایت های روانی-اجتماعی از سوی اطرافیان و خانواده بسیار کمک کننده است و همچنین پذیرش این بیماری می تواند از طریق مشاوره با روانپزشک یا روانشناسی که در این حوزه کار می کنند، در جلسات متعدد ادامه پیدا کند.
حسینی فرد در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه خانم 49 ساله که به شدت از مرگ خود و یا از دست دادن عزیزان خود ترس دارد و مدام منتظر اتفاق های ناگوار است چه اقدام درمانی باید انجام دهید؟ اظهار داشت: استرس از نظر علمی با آنچه که افراد در حالت عامیانه باور دارند، متفاوت است؛ ما معمولاً یک عامل استرس زا داریم که می تواند درونی یا بیرونی باشد.
وی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر باتوجه به شیوع بیماری کرونا (بیماری که در 100 سال اخیر با این شیوع و گستردگی نداشتیم و کل دنیا را تحت تاثیر خود قرار داده است) این یک واقعیت و یک استرس بیرونی است که این پیام را به ما می دهد ما باید از خودمان محافظت کرده و باتوجه به ویژگی های این بیماری، توصیه هایی که متخصصین دارند رعایت کنیم و همچنین از رفت و آمدهای غیر ضروری پرهیز کرده و فاصله گذاری داشته باشیم و ماسک استفاده کنیم.
دکترای تخصصی روانشناسی بالینی با بیان اینکه آیا وجود این واقعیت بیرونی نیاز دارد که ما یکسری فشارهای درونی را تجربه کنیم؟ افزود: بله؛ باید تجربه کنیم اما شدت آن بسیار مهم است؛ کرونا در همه جا وجود دارد اما باعث ایجاد فشار و استرس درون ما می شود که اگر شدت این استرس و فشار درونی کم باشد ما بیخیال می شویم یعنی توجه نمی کنیم و بی مبالاتی در رفتار به وجود می آید و اگر شدت آن زیاد باشد رفتار و ذهن را مختل می کند بنابراین چیزی که نیاز داریم حد متوسط از نگرانی و فکر است که بتوانیم آن را به هوشیاری و مراقبت های احتیاط گونه تبدیل کنیم یعنی سطح متوسطی از اضطراب لازم است.
وی در ادامه بیان کرد: اما مشکل از اینجا ایجاد می شود که معمولاً شدت این استرس و اضطراب زیاد می شود و ما نمی توانیم آن ها را مدیریت کنیم و اتفاقی که می افتد این است که این افکار و استرس درونی را مساوی با واقعیت بیرونی تلقی می کنیم؛ یعنی افکار ناشی از کرونا که ترس و اضطراب است باعث می شود شدت استرس از کنترل ما خارج شود لذا باید بدانیم که فکر گذرا و مانند موج دریا است و ماندگار نیست و ما نباید فکر خود را مساوی واقعیت بپنداریم لذا توصیه می کنم اگر اضطراب شما بیش از اندازه است باید به این تمایز بین افکار با واقعیت بیرونی توجه کنید.
حسینی فرد در پاسخ به فردی که پرسید « فشارخون بالا و استرس و ترس از کرونا دارم چکار کنم که فکر من اینقدر مشغول نباشد؟» خاطر نشان کرد: تکنیک هایی برای آرامبخشی وجود دارد که بسیار می تواند کمک کننده باشد لذا با تنظیم الگوی تنفس می توانید استرس را کاهش دهید.
وی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه فرزندم سال دیگر کنکور دارد و استرس او به حدی زیاد است که دست و پای او خواب می رود و دائم ذهن او مشغول است، چکار کنم؟ توضیح داد: زمانی میزان استرس از یک سطحی بالاتر است، حتماً نیاز به یک مداخله تخصصی دارد و دیگر با اقدامات توصیه ای و کلی احتمال کاهش آن پائین نمی آید لذا توصیه دارم باتوجه به زمانی که دارید حتماً به همکاران روانشناس ما مراجعه کرده و هم برای کاهش استرس به فرزندتان و هم برای آموزش هایی به خودتان که نوع برخورد و مدیریت استرس فرزند وجود دارد، مشاوره بگیرید.
دکترای تخصصی روانشناسی بالینی در پاسخ به اینکه پسر 8 ساله ای دارم که به دلیل بیماری های متعددی که در دوران بچگی داشته و ما هم به همین دلیل با بهانه گیری های او کنار می آمدیم اما الان دیگر حرف شنوی نداشته و پرخاشگری می کند و دیگر از ما حساب نمی برد چکار کنیم؟ گفت: رمز تربیت سالم و موفق و رشد بدون اضطراب و رفتارهای ناسازگارانه فرمول ساده ای دارد.
وی ادامه داد: زمانی که کودک متولد می شود ظرف 6 ماه تا یک سال اول مزاج و سرشت او یعنی ویژگی هایی که با خود به این دنیا می آورد را بشناسیم و همچنین الگو و سبک فرزندپروری و تربیت والدین باید حتماً دقت شده که درست انتخاب شود لذا هماهنگی بین مزاج و سرشت کودک با شیوه تربیتی مهم است بنابراین نوع برخورد والدین باید متناسب با ویژگی درونی بچه باشد لذا توصیه دارم هرچه زودتر با فرزندتان به همکاران روانشناس بالینی کودک مراجعه داشته باشید تا بتوانند یک ارزیابی دقیق داشته و بهترین پیشنهادها را جهت اصلاح الگوی رفتارهای ناسازگاری که ایجاد شده بدهند.
دکتر حسینی فرد در خصوص تمرکز حواس، افزود: به طورکلی میزان توجه و تمرکز انسان ظرفیت محدودی دارد لذا زمانی که فرد تصمیم می گیرد یک تکلیف را انجام دهد، این تمرکز حواس به اهداف فرد ارتباط دارد بنابراین اگر هدف فرد این است که درس بخواند، کنکور موفق شود و یا با معدل بالا قبول شود این اهداف و انگیزه به تمرکز حواس او کمک می کند.
وی در پاسخ سوالی مبنی بر اینکه استرس کرونا و این بیماری تا چه زمان ادامه دارد؟ توضیح داد: بیماری کرونا چند ویژگی دارد؛ ویژگی اول آن اینکه همه گیر است و کل دنیا را تحت تاثیر خود قرار داده و دوم به دلیل جدید بودن این ویروس رفتار آن قابل پیش بینی نبوده و درمان و واکسن قطعی هم ندارد اما اینکه شما دنبال این هستید چه موقع تمام می شود؟ به مسئله ای که قبلاً اشاره کردم برمی گردد که بیماری کرونا یک واقعیت بیرونی است که اگر میزان استرس متوسط باشد هوشیار می شویم و توصیه ها را به کار می گیریم.
نظر شما