«سمانه همايی» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در جهرم، با اشاره به اینکه با شروع ماه رمضان روماتولوژیست ها مکررا با این سوال از طرف بیماران مواجه می شوند که آیا می توانند روزه بگیرند يا خير گفت: باید توجه داشت که با وجود گوناگونی بیماری های روماتیسمی و شدت آنها و نیز گوناگونی داروهای مصرفی باید برای هر بیمار بر اساس شرایط خودش تصمیم گرفت.
فوق تخصص روماتولوژی دانشگاه علوم پزشكی جهرم افزود: به طور کلی می توان گفت که اگر بیماری روماتیسمی شدید نبوده، ارگان های حیاتی را درگیر نکرده و مصرف داروها منحصرا در زمان سحری و افطار باعث تشدید درد و بیماری نمی شود، فرد مبتلا می تواند طبق نظر پزشک معالج خود روزه بگیرد.
وی با اشاره به اینکه دریافت کالری کمتر و کاهش وزن به کاهش درد در برخی بیماری ها مانند آرتروز کمک می کند، بیان کرد: از طرف دیگر کاهش مصرف مایعات، باعث تشدید علایم در برخی بیماری ها مانند «شوگرن» (بيماری خود ايمنی التهابی که غدد برون ریز بدن را درگیر و باعث خشکی چشم و دهان می شود)، تشدید حملات در «نقرس» و تشدید کم کاری کلیوی در بیماری هایی می شود که کلیه را درگیر کرده اند لذا این بیماران نباید روزه بگیرند.
همایی تاكيد كرد: همین طور اگر روزه داری باعث تشدید درد در بیمار روماتیسمی شود فرد بيمار مجاز به گرفتن روزه نیست.
فوق تخصص روماتولوژی دانشگاه علوم پزشكی جهرم در پاسخ به این سئوال که بیماری های روماتیسمی در کدام جنس و سن شایع تر است، گفت: اکثر بیماری های روماتیسمی در خانم ها شایع تر هستند مانند «لوپوس» كه یک بیماری خودایمنی مزمن است و می تواند ارگان های متعددی به خصوص پوست، مفاصل، خون، کلیه ها و سیستم عصبی مرکزی را در بدن درگیر کند.
به گفته وی منظور از «خودایمنی» وجود اختلالی است در سیستم ایمنی که در آن سیستم ایمنی بجای محافظت بدن در مقابل ویروس و میکروب، به بافت های خود بیمار حمله می کند.
وی با اشاره به اینکه اما بیماری های روماتیسمی هم هستند که در مردان شیوع بیشتری دارند از قبیل بيماری اسپوندیلیت انکیلوزان، عنوان کرد: اين بيماری عمدتا ستون مهره و مفاصل ساکروایلیاک (مفصل بین ساکروم و لگن) را گرفتار می کند؛ بیشترین شکایت این افراد کمردردهای التهابی است که باعث بیدار شدن بیمار از خواب می شود؛ حالت «خم شدن به جلو» ناشی از سفتی ستون فقرات و ساختارهای حمايت كننده از دیگر علایم آن است.
اين فوق تخصص روماتولوژی دانشگاه علوم پزشكی جهرم با اشاره به اینکه با توجه به تنوع بالایی که بیماری های روماتیسمی دارند برخی آنها در سنین پایین و برخی در سن بالا بروز می کنند، تصریح کرد: هم فاکتورهای ژنتیکی و هم عوامل محیطی در ایجاد بیماری های روماتیسمی نقش دارند.
وی با اشاره به اینکه «روماتولوژی» یکی از شاخه های طب داخلی است و بیش از ۲۰۰ نوع بیماری را در برمی گیرد، گفت: بیشتر این بیماری ها علت خودایمنی (اتوایمیون) دارند كه سیستم ایمنی بدن به جای حمله به سلولهای بیگانه، به سلول های خودی حمله کرده و آنها را تخریب و بدین وسیله ایجاد بیماری می کند.
به گفته همایی از جمله این بیماری ها می توان به «لوپوس»، «روماتیسم مفصلی»، «شوگرن»، «اسکلرودرما»، «بهجت»، «اسپوندیلیت انکیلوزان» و... اشاره کرد.
اين فوق تخصص روماتولوژی بيان كرد: اگرچه شایع ترین علت این بیماری ها التهاب و ورم در مفاصل است اما این التهاب می تواند دیگر بافت ها از قبیل ساختمان های اطراف مفصل، عضلات، چشم، احشای داخلی مانند ریه، کلیه و حتی دستگاه گوارش را درگیر کند.
همایی در پایان گفت: از طرف دیگر روماتولوژی به تشخیص و درمان برخی بیماری های غیرالتهابی مانند «استئوآرتریت» (سابیدگی مفصل)، «استئوپروز» (پوکی استخوان) و دردهای پراکنده و مکانیکی در سیستم عضلانی اسکلتی می پردازد.
نظر شما