به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، این روزها با شیوع ویروس کرونا به دلایل مختلف صبوری کردن در بین مردم جامعه کم شده و آستانه تحمل افراد بسیار پایین آمده است که این خشم کنترل نشده، می تواند اتفاقات نابهنجاری در سطح اجتماع ایجاد کند، در این خصوص با ایمان ضرابی استاد دانشگاه گفتگویی انجام دادیم که در ادامه می خوانید.
به نظر شما چه تدابیری قبل از وقوع خشم لازم است؟
از نظر بنده "روان انسان" مانند پوست افراد است که گاهی بنا به دلایلی زخم می شود و باید با مراقبت و نظافت آن را التیام بخشید یا همانند ورزشکاری که پاهایش آسیب می بیند و باید با فیزیو تراپی مجدد خود را مثل قبل آماده کند، درست است که شما ناملایمات زیادی داشتید و موجب آسیب رسیدن به روانتان شده است، اما این طور نیست که نتوانید خودتان رو بازیابی و ریکاوری کنید بلکه با یک سری اعمال روانشناسانه می توانید حال خود را خوب کنید.
خشم چه تاثیراتی دارد؟
همه انسان های عاقل از هر چیزی که باعث ضرر، بیماری وکم شدن عمر شود، دوری می کنند و تمام تلاششان برای دوری از آن ضرر است، لذا خشم روی سلسله اعصاب تاثیرات منفی دارد و طبق پژوهش های محققان، خشم دو تا هشت سال عمر انسان را کاهش داده و منشا بسیاری از بیماری های صعب العلاج است.
انسان ها ابتدا باید همیشه یک نگاه کلی به انتهای کار داشته باشند، اینکه سوال کنند آخر همه جدل ها و خشم های ما چه ارزشی دارند؟ وقتی انسان از یک لحظه بعد از خود بی خبر بوده و می داند که هیچ چیز به اندازه محبت و دوستی ارزش ندارد لذا نیاز است که در رفتار خودمان دقت لازم را داشته باشیم.
تکنیک های خشم گریزی در زمان وقوع خشم چیست؟
تخلیه تمام احساسات منفی و هیجانات از طریق نوشتن و فریاد زدن، توجه به نیت فرد و اینکه از چه جایگاهی این رفتار را مرتکب شده است مهم است، دیگر اینکه خود را جای طرف مقابل قرار دهید، شرایط وی را در نظر بگیرید و از زاویه دید این فرد به موقعیت نگاه کنید و ببینید درک طرف مقابل شما به اندازه شما هست یا خیر، سپس مسولیت صد در صدی این اتفاق را بپذیرید،چون هم جنس، فرکانس خودتان بوده است، پس ببخشد و فراموش کنید. همچنین این باور را در خودتان بسازید که به نفع و صلاحتان بوده و خیریتی درش نهفته است.
بابت موهبت ها و نعمت هایی خداوند به شما عنایت کرده شکرگزار باشید و این باور را داشته باشید که هیچ چیز و هیچ کس قدرت عصبانی و ناراحت کردن شما را ندارد، چون قدرت، دست خود شماست و کسی نمی تواند این قدرت را از شما بگیرد.
آیا تمرکز نکردن بر اتفاقات رخ داده درخشم گریزی نقش دارد؟
نباید بر اتفاق رخ داده توجه و تمرکز کنید، آن را مرور و تجزیه تحلیل نکنید، تجسم نکنید، فکر نکنید، با آن بحث نکنید و به آن قدرت ندهید، این کار نه تنها موضوع را حل نمی کند بلکه بدتر می کند.
استفاده از تجسم چه نقشی می تواند در احساس خوب داشته باشد؟
تجسم کنید که دوست دارید طرف مقابل چه کاری انجام دهد؟چه حرفی بزند؟چطور رفتار کند؟ وقتی لبخند روی لبتان نشست،ازش تشکر کنید که باعث خوشحالی شما شده است، مراقب باشید درون، اتفاق گیر نکنید، چون در این صورت از نظر انرژی درونی و روانی از خواسته های خود دور می شوید.
برای بخشش طرف مقابل چه کار باید کرد؟
پشیمانی، تاسف، عذرخواهی،حس و حال بد افراد را ببینید و درک کنید، به این فکر کنید که با این حرف و رفتار اشتباه چقدر به خودشان ضربه زدند و خود را از خوشی دور کردند.
چگونه بعد از ترک صحنه فشارهای روانی خود را کنترل کنیم؟
بعضی اوقات بعداز ترک صحنه خشم خیلی خود خوری می کنیم، حتی خسته هم باشیم خوابمان نمی برد چون اعصابمان درگیر این مساله است که چرا این حرف را نگفتم چرا ان حرف را آن لحظه نزدم یا فلان حرکت را انجام ندادیم لذا بهتر است در آن زمان برای اینکه حرکت اشتباهی انجام ندهیم و به خونسردی برسیم با دوست مورد علاقه خود صحبت و خود را تخلیه کنیم. بهتر است دفتری داشته باشیم که همه جوانب اتفاق را در آن نوشته و تحلیل کنیم. موسیقی و آهنگ مورد علاقه خودرا گوش کنیم. و در طبیعت و هوای آزاد قدم بزنیم نفس های عمیق بکشیم ریلکسیشن (حداقل 20 نفس عمیق چهار ثانیه ای) در کل دست به کارهای مشغول کننده ای بزنیم که ذهنمان را از ان ماجرا دور کند، چون ذهن خشمگین مثل آب جوش سماور می ماند که هرچی می گذرد دمایش کاهش پی یابد، بنابراین این مشغول کردن باعث دور شدن از آن حادثه می شود.
نظر شما