به گزارش خبرگزاری شبستان، دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی درباره تأثیر شیوع کرونا بر واحدهای صنفی تولیدی ـ خدماتی» آورده است؛ این مرکز با هدف اطلاع سیاستگذاران کشور از تأثیر کرونا بر اشتغال و فروش واحدهای تولیدی خرد در سراسر کشور، در روزهای پایانی سال ۱۳۹۸ مطالعهای پیمایشی تعریف و طی ۱۵ روز ابتدایی سال ۱۳۹۹ آن را با ابزار پرسشنامه بسته و با روش تلفنی اجرا کرد.
طبق این گزارش جامعه آماری این مطالعه، ۴۶۵ هزار مالک یا مدیر واحدهای تولیدی صنفی رسمی (دارای پروانه) از سراسر کشور بوده است که اطلاعات آنها توسط اتاق اصناف در سال ۱۳۹۷ در اختیار مرکز پژوهشها قرار گرفته است.
مرکز پژوهشهای مجلس خاطرنشان کرد: روش نمونهگیری، تصادفی از ۸ خوشه صنفی شامل خدمات تولیدی، فرش و صنایع دستی، تحریر و چاپ، صنایع غذایی، تولید ملزومات و خدمات ساختمان، تولید کیف و کفش، صنایع نساجی و پوشاک و سایر صنایع صنفی (نظیر سیمپیچی، آهنگری، تولید پمپ، سوله، آلومینیم، چوببری و...) بوده است. حجم نمونه این مطالعه با سطح اطمینان بالای ۹۵ درصد براساس فرمول کوکران، ۳۸۶ تعریف شده بود ولی در عمل دادههای ۴۱۴ مالک واحدهای تولیدی اخذ و استفاده شد.
بر اساس این گزارش مطالعه مرکز پژوهشهای مجلس شامل ۶ سؤال درباره تغییر تولید و شاغلان در صنف به نسبت پایان فصل گذشته (پاییز ۱۳۹۸) و نیز نسبت به پایان سال ۱۳۹۷ و نیز تأثیر شیوع کرونا بر فروش و قیمت تمام شده صنف سؤالشونده بوده است. شایسته یادآوری است برای اینکه پاسخدهنده دچار اغراق یا کتمان حقیقت درباره واحد تولیدی خود نشود، سؤال درباره صنف مربوطه پرسیده شده است.
مرکز پژوهشهای مجلس عنوان کرد: با استفاده از داده و نتایج به دست آمده نشان میدهد میزان تولید در واحدهای صنفی تولیدی خدماتی نسبت به فصل گذشته (آخر پاییز ۱۳۹۸) بهطور متوسط ۴/۱۳ درصد و نسبت به پایان سال۱۳۹۷، ۲/۲۲ درصد کاهش داشته است.
براساس این گزارش، بیشترین کاهش تولید مربوط به تولیدیهای تحریر و چاپ بوده است. کاهش میزان تولید در فصل زمستان نسبت به پایان فصل پاییز ۱۳۹۸، در ۸ رسته صنفی حاضر در این مطالعه بین ۱ تا ۲۴ درصد بوده است.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس آمده است: همچنین میزان اشتغال در واحدهای صنفی تولیدی خدماتی نسبت به فصل گذشته (آخر پاییز ۱۳۹۸) بهطور متوسط ۷/۳ درصد و نسبت به پایان سال ۱۳۹۷، ۲/۵ درصد کاهش داشته است.
این گزارش اضافه کرد: در پایان سال ۱۳۹۸، کاهش اشتغال هم نسبت به پایان فصل گذشته (پاییز ۱۳۹۸) و هم نسبت به پایان سال گذشته (۱۳۹۷) محدود بوده و هیچ حوزه کاری بیشتر از ۹ درصد کاهش اشتغال نداشته است.
مرکز پژوهشهای مجلس عنوان کرد: بیشترین کاهش اشتغال در جامعه مورد مطالعه در پایان سال ۱۳۹۸ مربوط به تولیدیهای نساجی و پوشاک و کیف و کفش با منفی ۹ درصد بوده است و جالب آنکه میزان رشد اشتغال در صنایع دستی و فرش مجموعاً مثبت بوده است (۵ درصد در طول فصل زمستان و ۲ درصد در طول سال).
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس تصریح کرد: از نظر میزان فروش، در پایان سال ۱۳۹۸ نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش فروش در همه حوزههای کاری، شدید و بین ۶۷ تا ۹۸ درصد بوده است. تولیدکنندگان صنفی کیف و کفش با منفی ۹۸ درصد و تولیدکنندگان نساجی و پوشاک با منفی ۹۲ درصد بیشتر از بقیه صنوف تولیدی دچار کاهش فروش بودهاند.
شایان ذکر است در تفسیر نتایج این مطالعه و بهخصوص سیاستگذاری براساس آن، حتماً باید زمان اجرای آن را در نظر گرفت و چهبسا اگر این پیمایش در پایان فروردین ۱۳۹۹ تکرار شود، بهدلیل تغییر شرایط، نتایج متفاوت باشد./
نظر شما