خبرگزای شبستان - گروه سیاسی - مریم رضازاده: برخی معتقدند مقام معظم رهبری با توجه به مشکلات اقتصادی که ممکن است بیماری کرونا با خود برای کشور و همچنین بخش شتاب دهنده اقتصاد یعنی تولید داشته باشد شعار "جهش تولید" را انتخاب کردند تادستگاههای متولی و همچنین قوای سه گانه با توجه به این مسئله نسبت به تقویت تولید و کمک به آن تلاش مضاعف داشته باشند. در همین راستا گفت و گوی ما با یحیی کمالی پور ، نایب رییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی و نماینده جیرفت در مجلس شورای اسلامی داشتیم که در ذیل آمده است:
برخی معتقدند مقام معظم رهبری در پی مشکلات اقتصادی ای که ممکن است در بحران کرونا برای کشور ایجاد شود، بحث شعار جهش تولید را مطرح کرده اند. تا چه اندازه باید در این راستا عمل شود که از رکودی که ممکن است اقتصاد کشور با توجه به بحران کرونا با آن مواجه شود، جلوگیری شود؟
ما در شرایط تحریم هستیم، بحث کرونا نیز مزید بر علت شده است. اگر ما به منابع داخلی توجه نکنیم، مطمئنا از منابع دنیا نیز چیزی عاید ما نمی شود. مقام معظم رهبری نیز با توجه به گرفتاری ها و شرایطی که ممکن است کشور امسال با آن مواجه شود، بحث جهش تولید را مطرح کردند و این اهمیت بسیاری دارد.
یکی از چالش های اساسی ما تا الان بحث اقتصاد و معیشت مردم بوده است. شعارهایی که در سنوات متوالی همانند اقتصاد مقاومتی، حمایت از کالای داخلی و مواردی که مرتبط با اقتصاد کشور بوده است، مطرح شده است هیچ کدام آن گونه که باید اجرایی نشدند یعنی ما در میدان عمل آن گونه که باید عمل شود، عمل نکردیم و همین امر باعث شده است که در حوزه اقتصاد و معیشت مردم دچار مشکلاتی شوند. دولت اعلام می کند که 42 میلیون نفر از یارانه نقدی استفاده می کنند با چنین وضعیتی وظیفه دولت در بحث جهش تولید به مراتب سنگین تر از سایر قوا و نهادهای دیگر است.
در بسیاری از زمینه ها تولیدات خوبی داریم اما سازمانی منسجم که وزارتخانه های متولی را در این زمینه به یک هماهنگی برساند که کارایی تولید را بالا ببرد، وجود ندارد. بر فرض مثال در حال حاضر صدها تن پیاز تولیدی کشاورزان جنوب کرمان بر روی زمین مانده است و وزارت صنعت تعرفه صادرات را تعیین کرده است. مردم تولید کردند، تولیدات شان روی دست شان مانده است و دارد از بین می رود وبا تعرفه سنگین امکان صادرات نیز وجودداردف قطعا این گونه حرکات کمکی به جهش تولید نمی کند.
گرفتاری ما ساختاری و حاصل عدم همکاری وزارتخانه های مختلف و متولی در این حوزه است که برای کل کشور یک نسخه واحد می پیچند. ما نمی دانیم سرانه مصرف پیازمان چه مقدار است. قطعا در حال حاضر باید با توجه به آمارها سرانه مصرف پیاز در داخل تعیین شود و سپس نسبت به صادرات نرخ تعرفه تعیین کنیم. باید نه تنها کشاورزان جنوب کرمان بلکه تمامی کشاورزان کشور دغدغه و نیازهایشان رفع شود تا آنها بدون مشکل به امر تولید بپردازند. گوجه یک روز 10 هزار تومان می شود اما روز دیگر می بینیم که هزاران صدها تن گوجه در کشور تولید و نابود می شود و کسی به این موارد توجه نمی کند.
اگر درصدد تحقق شعار سال در راستای جهش تولید هستیم، باید امکانات تولید را فراهم کنیم. متاسفانه ساماندهی، کنترل و بازاریابی در حوزه مصرف نداریم و همین امر باعث شده است که ما توفیق نداشته باشیم.
وظایف دولت در این زمینه چیست؟
یکی از وظایف دولت این است که در میدان عمل به کسانی که تولید می کنند، کمک کند. دولت نمی خواهد کار خاصی انجام دهد فقط کافی است در حوزه تولید از تولیدکننده و تولیدات اش حمایت کند چه در بحث بازاریابی و چه نظارت و چه مصرف به آنها کمک کند. وقتی ما صحبت از جهش تولید می کنیم باید برای آن چیزی که تولید می شود، برنامه داشته باشیم . کشورها در کنار دیپلماسی سیاسی شان دیپلماسی اقتصادی فعالانه پیش می برند و همین نوع دیپلماسی نقش به سزایی در حوزه بازاریابی، بازارسنجی و حوزه صادرات کالاهای تولید داخل شان دارد. متاسفانه در کشور ما به بحث دیپلماسی اقتصادی خیلی دیر پرداخته شد و اگر می خواهیم در جهت تحقق شعار سال کار کنیم، باید این دیپلماسی را بیش از گذشته تقویت کنیم.
ما باید جلوی واردات بی رویه کالاهایی که مشابه داخلی دارند رابگیریم، تعرفه صادرات را برداریم. ا در حال حاضر نمی دانیم سرانه مصرف مان چه میزان است، سرانه تولید و صادرات را نیز نمی دانیم و این خود حکایت از تمامی مشکلاتی که ایجاد شده است، دارد.
نقش و وظایف مجلس در راستای حذف مقررات زائد، اصلاح قوانین و همچنین قوانینی که به جهش تولید کمک می کند تا چه میزان است؟
وظیفه مجلس سیاست گزاری و ریل گذاری است که باید در این جهت خود را نشان دهد و امیدواریم مجلس آینده در جهت سیاست گزاری و ریل گذاری برای شعار سال کمک کند. ما معتقدیم دستگاه های متولی باید قوانین مزاحم، دست و پاگیر و قوانینی که کارآمدی لازم را ندارند و همچنین منسوخ را شناسایی و به مجلس اعلام کنند. مجلس قطعا این قوانین را یا با طرح یا با لایحه ای که از طرف دولت ارایه می شود، اصلاح و یا اگر نیاز به ملغی الاثر باشد، آنها را حذف می کند.
ما قانون در کشور کم نداریم اما این قوانین به نحو احسن اجرایی نمی شود و یا نظارتی بر اجرای آنها نیست. دستگاه های متولی وظیفه دارند در این زمینه قوانین منسوخ و مزاحم را شناسایی و به مجلس معرفی کنند که مجلس آنان را از گردونه اجرا خارج کند./
نظر شما