تبدیل مشکلات و تهدیدات به فرصت از طریق مهندسی فرهنگی

بیکی گفت: در ایام کرونا مشکلات و تهدیدات فرهنگی باید از طریق مهندسی فرهنگی تبدیل به فرصت شده و از آن خوب بهره برداری شود.

خبرگزاری شبستان، گرگان- ربابه کابلی؛ با توجه به شیوع ویروس کرونا، امسال سال ویژه ای است و نوع فعالیت های فرهنگی نیز متفاوت است. ویروس کرونا باعث شده است که بسیاری از اماکن مقدس و تجمعات مذهبی ممنوع شود و فعالیت های فرهنگی و مذهبی به شیوه ای دیگر برگزار شود.

 

این ویروس در برگزاری برنامه های ماه مبارک رمضان نیز بی تاثیر نبوده است و فعالیت های فرهنگی و مذهبی در اماکن مذهبی همچون مساجد، حسینیه ها و امامزادگان را تحت تاثیر قرار داده است.

 

نهادهای فرهنگی و مذهبی استان در این ایام برنامه های مختلفی را پیش بینی و برگزار می کنند تا دل های مردم در ماه نزول قرآن، قرآنی شود.

 

در این بین کانون های فرهنگی هنری مساجد استان گلستان نیز برنامه های مختلفی را پیش بینی کرده و برگزار می کنند.

 

به همین منظور «مهدی بیکی» مدیر ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد گلستان به سوالات خبرنگار خبرگزاری شبستان در گرگان پاسخ داد.

 

راهبرد فعالیت های فرهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان گلستان در ایام کرونایی چگونه است؟

امسال یک سال منحصر به فرد در طول ایام بعد از انقلاب است، از طرفی یکی از فاکتورهای مهم فعالیت های فرهنگی تجمعات و حضور مردم است که این شاخصه، تاثیرات فعالیت های فرهنگی در بین مردم را نشان می دهد اما با شیوع این ویروس کارها کمی سخت شده است و ما شاخص های ارزیابی را به نوعی مشاهده نمی کنیم ولی یک مهندس فرهنگی اگر خوب اندازه سنجی کند و شناخت خوبی از شاخص های فرهنگی داشته باشد می تواند به خوبی متناسب با این ایام برنامه ریزی کند و این مشکل (یعنی شیوع این ویروس) را تبدیل به یک فرصت فرهنگی کند.

 

بنده معتقدم فراگیری این ویروس در سطح کل جامعه همانند یک موج بزرگ دریایی است که به سمت انسان می آید، اما مسئله مهم این است که انسان اولا مهارت داشته باشد و موج را بشناسد و از موج نترسد و بر آن سوار شود و از این کار بهره برداری مفید کند.

 

در مسائل فرهنگی، در بحث مهندسی فرهنگی، عمدتا این بحث زیربنایی طرح می شود که یک اندازه سنج فرهنگی چگونه می تواند مشکلات و تهدیدات فرهنگی را تبدیل به فرصت کند و از آن خوب بهره برداری کند.

 

به نظر من کرونا یکی از آن تهدیدات و مشکلاتی است که می توان از آن به عنوان یک فرصت خوب فرهنگی بهره برد.

 

کرونا چه فرصت های فرهنگی را برای کانون های فرهنگی و هنری به وجود آورده است؟

کرونا یک تهدید است و به صورت یک اپیدمی شده است و اگر چه دستگاه های پزشکی ما در خط مقدم مبارزه با این ویروس خطرناک قرار دارند اما بنده معتقدم دستگاه های فرهنگی و تبلیغاتی اگر نقش و رسالت خودشان را خوب انجام ندهند، دستگاه های درمانی در سیاست های خودشان موفق نیستند.

 

مثلا یکی از بهترین فرصت هایی که زمینه را برای دستگاه های فرهنگی آماده کرده است این است که دل های مردم آماده کمک به یکدیگر رقیق و مهربان شده است، مردم با طیب خاطر و کمال میل چه به صورت یدی و چه به صورت عاطفی و چه به صورت مادی آماده کمک به یکدیگر هستند؛ اگر در شرایط عادی بودیم شاید این وفاق و همدلی سخت تر به وجود می آمد و نیاز به هزینه های بیشتری بود اما الان شرایط آماده است که فرامین دین و بسیاری از آیات و روایات را برای مردم ترویج دهیم چرا اینکه روح مردم برای درک مطالب در این ایام مستعدتر است.

 

در این ایام شما مشاهده می کنید؛ بسیاری از نیروهای خودجوش مردمی اعم از کانونی و غیرکانونی برای ضدعفونی کردن معابر، کمک به بیماران بیمارستان، تهیه و توزیع اقلام بهداشتی و توزیع مواد غذایی بین نیازمندان، یک رزمایش بزرگ فرهنگی را انجام داده اند؛ اگر در شرایط عادی می خواستیم این رزمایش را انجام دهیم، نیازمند صرف مدت ها وقت و انرژی و صرف هزینه های زیادی بودیم و آنطور که می خواستیم به نتایج مطلوبی برسیم، نمی رسیدیم؛ اما شیوع این ویروس علاوه بر آثار مخرب جانی و مالی وفاق، همدلی و وحدت را بین قلوب مردم بیشتر کرده است و این ره آورد فرهنگی به طور مستقیم در امنیت کشور تأثیر مثبت دارد.

 

در ایام ماه مبارک رمضان فعالیت کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان به چه صورتی است؟

ماه مبارک رمضان یکی از ماه های هدف ما در فعالیت های فرهنگی است که امسال از بسیاری از فعالیت های چهره به چهره داخل مسجد محروم هستیم اما ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان یک تغییر تاکتیک فرهنگی را در روش فعالیتی در پیش گرفته است و براساس آن کانون های استان را نسبت به این تغییر روش فعالیت فرهنگی تشویق کرده است.

 

فعالیت در بستر فضای مجازی یکی از عمده ترین فضاهای تبلیغی، فرهنگی است که براساس توصیه هایی که به کانون ها شده است، آنها را نسبت به ارتباطات مجازی بین اعضای کانون ها، ساخت کلیپ های مذهبی، بازنشر مطالب دینی و غیره تشویق کرده ایم.

 

یکی از برنامه های مهمی که خود ستاد استان آن را دنبال می کند و توسط یکی از کانون های استان اجرا می شود طرح خانه های قرآنی است که به صورت مجازی برای کانون های استان اجرا می شود یکی از خصوصیات این طرح سادگی و پرمغزی آن است که با موضوع قرآن اما مخاطب کودک و نوجوان و در قالب تهیه کلیپ برگزار می شود.

 

علاوه برآن در این ایام بسیاری از کانون های فرهنگی و هنری به کمک نیازمندان می شتابند و از ظرفیت های خیرین و نهادها در این مسیر استفاده می کنند و همچنین طرح ویژه «راهکار» که از سوی ستاد مرکز مدیریت می شود طرح بسیار خوبی است که ستاد استان آن را در گلستان اجرا می کند.

 

ایجاد سامانه فهما را در این شرایط چگونه ارزیابی می کنید؟

شرایط کرونایی در کشور ثابت کرد که نبود خدمات الکترونیک و نبود سواد رسانه ای، نبود یک سیستم یکپارچه خدمات فضای مجازی می تواند یک آسیب جدی باشد.

 

از همین روی ایجاد سامانه فهما یک نیاز ضروری است که ضرورت آن در این ایام بیشتر حس می شود اما باید به سمتی برویم که کانون با سامانه فهما بیشتر ارتباط برقرار کنند و تمامی فعالیت های خودشان را از این طریق انجام دهند.

 

فعالیت های کانون ها را بعد از اتمام ویروس کرونا بیشتر به صورت مجازی می پسندید یا به صورت چهره به چهره و حضوری؟

شرایط عارض شده بر کشور یک شرایط استثنایی و ثانویه است، تاثیرات تبلیغات فرهنگی چهره به چهره را نمی توان نادیده گرفت. باید اذعان کرد تاثیراتی که فرهنگ چهره به چهره دارد یقینا فضای مجازی نمی تواند آن تاثیرات را داشته باشد اما شرایط فعلی ایجاب می کند که ما متناسب با شرایط زمان یک تغییر تاکتیک در ابزارهای فرهنگی داشته باشیم.

 

انشاء الله زمانی که این ویروس منحوس از کشور رخت بربندد؛ ما نیازمند تجمعات و فعالیت های چهره به چهره هستیم و فضای مجازی به عنوان یک نقش مکمل در کنار آن می تواند نقش ایفا کند.

 

فعالیت های کانون های فرهنگی هنری مساجد استان در زمان کرونا چگونه است؟

عمده کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان در کارهای خدماتی و کمک رسانی به مردم همکاری کردند و برخی از کانون ها در زمینه تولید ماسک نقش ایفا کردند و برخی از کانون های مساجد به فعالیت های مستمر فرهنگی در فضای مجازی مشغول بودند.

 

کد خبر 919559

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha