فضای مجازی، تنهایی کودکان در روزهای کرونایی را بلعید

طی دوماه اخیر که ویروس منحوس کرونا موجب تعطیلی مدارس شده، کودکان آموزش های درسی خود را از طریق شبکه های تلویزیون دنبال می کنند.

خبرگزاری شبستان-شیروان؛ طی دوماه اخیر که ویروس منحوس کرونا موجب تعطیلی مدارس شده، کودکان آموزش های درسی خود را از طریق شبکه های تلویزیون دنبال می کنند. اما این فقط یک نکته است، کودکان بازی و سرگرمی های مدرسه ای را به درون خانه بردند تا در ایام کرونایی احساس تنهایی و بهانه جویی نکنند و از سویی والدین هم برای سرگرمی کودکان در این وضعیت کرونایی اسباب بازی، نشاط و شادی را در کنار پرداختن به آموزش دروس برای آنان فراهم کرده اند.

 

همچنین️ والدین در این روزهای خانه‌نشینی با فراهم کردن محیطی شاد و پر از سرگرمی سعی می کنند بار استرس و نگرانی فرزندان در خانه کم تر شود. در این میان برخی از کودکان با در دست داشتن تبلت و موبایل به بازی های مجازی روی آورده و بدون احساس هرگونه خستگی ساعت های خالی خود را بدون توجه به زمان و ساعت با آن پر می کنند. امروز  بچه‌ها با طیف وسیع و رنگارنگی از بازی‌های رایانه‌ای و تبلتی آشنا شدند و دنیایشان را با آن‌ها سر می‌کنند و بازی های گذشته مانند فوتبال، هفت سنگ، قایم باشک، گرگم به هوا و غیره را فراموش کرده اند.

 

دعواهای کودکانه دنیای امروز کودکان نه تنها با «دوزبازی» و «سنگ، کاغذ، قیچی» تمام نمی‌شود بلکه به گفته خودشان حوصله‌شان سر می‌رود و هیچ‌گونه جذابیتی برایشان ندارد، دوست دارند تنها باشند و با گوشی‌های مستطیل شکل شاد، دیگر آن دور هم بودن با هم‌بازی‌های کودکی و بچه‌ها برایشان معنی ندارد، هر کسی که موبایل در دست‌اش است ادعای بزرگ‌بودن می‌کند و دوست دارد لیدر باشد وگرنه با هیچکس صحبت نمی‌کند و وارد معامله و بازی نمی‌شود.

 

آن تعاملی که از پَس‌اش تربیت اجتماعی شکوفا می‌شد روزبه‌روز کم‌رنگ‌تر و کم‌رنگ‌تر شده، تکنولوژی همه را به سمت و سوی تنهایی می‌بلعد و این شد پیشرفت روزگار دنیای مدرن ما...

 

هر چند متخصصان، روانشناسان، جامعه‌شناسان و همه و همه از هر قشر و سنی فریاد می‌زنند که آن تبلت، آن گوشی، آن... برای کودکان ضرر دارد، روح و روانشان را هدف قرار گرفته هیچ! اصلا منبع تومور مغزی، بی‌خوابی، کم‌بینایی و... هستند به خرج هیچکس نمی‌رود که نمی‌رود در نتیجه منزوی شدن کودکان را باید ببینیم و حسرت گذشته را بخوریم.

 

یک روانشناس ضمن تاکید درباره گسترش فضا برای بازی‌های سنتی در  کودکان اظهار کرد: باید فضاهای بازی‌های سنتی را گسترش دهیم و برای ترویج این نوع بازی‌ها مانند «یک قُل دو قُل» تلاش کنیم تا کودکان با این نوع بازی‌ها بیشتر آشنا شوند.

 

«آسیه فرج زاده» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیروان گفت: همچنین بیشتر به بازی‌های سنتی باید توجه کنیم زیرا بچه‌ها هیچ‌گونه آشنایی و شناختی نسبت به این بازی‌ها ندارند.

 

این روانشناس درباره اهمیت و مزیت‌های بازی سنتی برای کودکان گفت: یکی از مزایای استفاده از بازی‌های قدیمی و یا اسباب بازی برای  استفاده کودکان، در کنار خانواده بودن و همراه کردن آنان در بازی‌ها است زیرا تنهایی نمی‌توان این بازی‌ها را انجام داد و این امر باعث می‌شود که بچه‌ها بیشتر با خانواده‌شان در تعامل، همراهی و همکاری باشند و یاد می‌گیرند که در زندگی هم با تعامل بیشتر فعالیت‌هایشان را پیش ببرند. 

 

فرج زاده درباره گسترش فضا برای بازی‌های سنتی بیان می‌کند: والدین با آگاهی داشتن در زمینه انتخاب بازی فکری مناسب برای کودکان می‌توانند آنها را تبدیل به فردی مفید برای جامعه کنند و باعث تقویت اعتماد به نفس کودکان و افزایش آگاهی آنها از خود در ورود به جامعه شوند.

 

وی عنوان کرد: حق بازی به عنوان یکی از اساسی‌ترین شرایط برای سلامتی کودکان محسوب می‌شود، همچنین بازی‌های فکری یکی از مهمترین شیوه‌های یادگیری کودکان خردسال و پیش دبستانی است چرا که این امر یادگیری را به صورت رسمی در دوران کودکی پایه‌گذاری می‌کند و کودک را قادر به توسعه ارزش خود می‌کند.

 

وی خاطرنشان کرد: این یادگیری از بازی‌های فکری، اساسا برای موفقیت کودکان در آینده در کلاس درس، تعاملات اجتماعی و نحوه برخورد با هنجارها تا آغاز تفکر علمی کودکان تمرکز دارد و باعث تقویت هوش هیجانی، خلاقیت و استدلال‌های فکری در کودکان می‌شود.

 

یکی از فارغ التحصیلان رشته علوم تربیتی هم گفت: والدین علاوه بر بازی های سنتی باید فرزندان خود را با بازی های فکری آشنا کنند و با ترویج آن، بازی های فضای مجازی و استفاده از تبلت و موبایل را از دسترس کودکان خارج کنند.

 

«مرتضی کیانی» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در شیروان اظهار داشت: بازی‌های فکری، بازی‌هایی هستند که نیاز به اطلاعات معنی‌دار و تلاش‌های شناختی دارد و ممکن است تا حد زیادی بر اساس یک دانش عمیق و گسترده باشد در حالی که آزمون اصلی فقط به توانایی فرد در به یاد آوردن و فراخواندن اطلاعات تمرکز دارد.

 

این کارشناس ارشد رشته علوم تربیتی بیان داشت: بازی‌های فکری در انواع مختلفی وجود دارد که قابلیت بازی به صورت فردی، دو به دو و تیمی را داراست و از سویی مزیت های اصلی بازی‌های فکری برای رشد فکری کودکان، بازی فکری کودکان باعث ایجاد فضای جذاب، لذت بخش و پر جنب و جوش برای پرورش ابتکار، روح خلاق و استادانه کودکان می‌شود.

 

کیانی اضافه کرد: احساسات شاد کودک، عامل مهمی برای ایجاد روانشناسی رشد و سلامت است و بازی‌های فکری می‌تواند خلق و خوی دلیرانه را در کودکان ایجاد کند و به عنوان ابزار فعالی برای رشد ذهنی کودکان باشد، بازی‌های فکری مناسب کودکان به شکل گیری پاسخ سریع و توانایی داوری کودکان کمک می‌کند.

 

وی با اشاره به روزهای کرونایی و تنهایی کودکان و استفاده مفید از وقت آنان افزود: این بهترین بازی کودکان است چرا که کودکان در بازی های فکری نیاز به ارائه پاسخ و قضاوت دارند در بازی های فکری مناسب این نوع پاسخ‌ها و قضاوت‌ها کاملا دراماتیک و پر جنب و جوش است و ناخودآگاهِ کودکان، توانایی ارائه پاسخ سریع را دارد که این بازی‌های فکری برای رشد ذهن کودکان بسیار مفید است.

 

وی خاطرنشان کرد: از سویی بازی‌های فکری برای تقویت تخیل و قدرت تصویرسازی کودکان بسیار مفید است، بعضی از بازی‌های فکری بصری می تواند تصورات کودکان را توسعه دهد که در آن بچه‌ها می‌توانند چگونگی پیروز شدن یا چرایی باخت را تجسم کنند.

 

کیانی گفت: بازی‌های فکری برای پرورش و  علاقه مند کردن کودکان به فعالیت‌های فیزیکی و فکری است که باعث الهام بخشی به آرزوهای آنها برای کسب دانش می‌شود.

 

 

کد خبر 915636

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha