به گزارش خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری شبستان، شیوع ویروس کرونا، دانش آموزان را از سوم اسفندماه 1398 تا امروز که در هفته چهارم فروردین ماه 1399 هستیم به تعطیلی کشانده است. آموزش ها از رسانه ملی و به صورت مجازی جریان دارد که البته این آموزش ها با مشکلاتی رو به رو است که دانش آموزان و فرهنگیان با آن دست و پنجه نرم می کنند.
وزارت آموزش و پرورش هم برای انسجام این آموزش ها پلتفرم اختصاصی برای تشکیل کلاسهای درس مجازی، حضور معلمان و دانشآموزان در این فضا راه اندازی کرده است. این شبکه با نام «شاد» در گام نخست برای دوره ابتدایی کار خود را شروع می کند. این پلتفرم در حال حاضر در ابتدای مسیر است و پس از فعالیت آن نقاط قوت و ضعف آن مشخص می شود.
اما در این مدت که مدارس در تعطیلی به سر می برند آموزش ها به صورت مجازی از سوی معلم ها دنبال می شود و شبکه آموزش و شبکه چهارم سیما هم بخش های آموزشی برای تمام مقاطع تحصیلی دارند. این آموزش ها با مشکلاتی رو به رو است.
برخی از مدارس این آموزش ها را جدی گرفته اند و پیگیری می کنند اما برخی از مدارس تنها برای رفع تکلیف فعالیت آموزشی به میزان کمی انجام می دهند. همچنین مدارس غیردولتی در آموزش ها پیشرو هستند و این بی ربط به شهریه ای که خانواده ها داده اند نیست.
در همین ارتباط، به سراغ دانش آموزان و والدین آن ها می رویم که این روزها آموزش های مجازی را تجربه می کنند.
درس خواندن آنلاین یا نت قطع است یا وقت کم
«کوثر» دانش آموز پایه یازدهم رشته علوم انسانی یکی از مدارس هیات امنایی جنوب تهران به خبرنگار شبستان می گوید: مدرسه یک گروه تشکیل داده است. اعضای کمی از دانش آموزان عضو آن هستند. از سه کلاس حداقل 30 نفره که در مجموع باید 90 نفر باشیم تنها 40 نفر عضو این گروه هستند.
او ادامه می دهد: برنامه هایی که معلم ها در گروه می گذارند گاهی بسیار فشرده است و گاهی نیز حجم آن خیلی کم است.
این دانش آموز پایه یازدهم بیان می کند: معلم ها صدا و پاورپوینت مطلب را برای ما ارسال می کنند. درست هم توضیح نمی دهند. خیلی متوجه مطلب نمی شوم. امتحان هم از ما می گیرند که خیلی سخت تر از امتحانی است که در مدرسه گرفته می شد.
او بیان می کند: درباره تدریس باید بگیم یا نت قطع می شود یا وقت کم می آید و هیچ چیز نرمال نیست. با دوستانمم که صحبت می کنم به این نتیجه رسیده ایم که در وضعیت آنلاین درس خواندن بسیار سخت است.
او یاد آور می شود: برخی از مدارس یک پلتفرمی دارند که معلم به صورت زنده می تواند تدریس داشته باشد و دانش آموزان هم عضو آن هستند. این مسئله برای مدرسه ما اتفاق نمی افتد اگر فراگیر باشد به نظرم کیفیت و سطح یادگیری خیلی بالاتر می آید.
معلم به صورت تلفنی سوالات درسی را می پرسد
یکی از والدینی که فرزندش در پایه نهم یک مدرسه هیات امنایی در غرب تهران تحصیل می کند:مدرسه دخترم بسیار خوب در این ایام فعالیت آموزشی داشتند. حتی معلم اجتماعی شماره اش را به تک تک دانش آموزان داده است و از دانش آموزان سوالات درس هایی که می دهد را می پرسد.
سرعت تدریس دروس بالاست
او اما از مدرسه پسرش که ابتدایی و در مدرسه دولتی تحصیل می کند، ناراضیست و می گوید: از تدریس معلم پسرم ناراضی هستم. آموزش ها را در قالب ویدیو به نماینده والدین می دهد و ما از او دریافت می کنیم. هیچ ارتباطی هم با معلم نداریم. درس ها را خیلی سریع ارسال می کند و هنوز درس قبلی برای دانش آموزان جا نیفتاده است به سراغ درس جدید می رود.
یکی دیگر از والدینی که فرزندش در یک مدرسه دولتی تدریس می کند می گوید: دو نماینده کلاس فرزندم دارد که با معلم در ارتباط هستند و هر روز معلم از طریق آن ها در گروه تکلیف می دهد و امتحان می گیرد و بر روی مشق دانش آموزان نظارت دارد.
او بیان می کند: درس هایی همانند علوم، اجتماعی و ... را داده است اما بخشی از درس ریاضی مانده و معلم به دنبال راهی است که بتواند به صورت بهتری ریاضی را به دانش آموزان ارایه دهد. معلم دروس را در قالب صوت ارسال می کند و فرزندم از روی کتاب صوت را گوش می دهد.
این مادر ادامه می دهد: اما یکی ازمشکلات این است که نمی توانیم در بخش هایی که ایراد داریم با معلم ارتباط بگیریم و بگوییم که دوباره توضیح دهد تا به فرزندمان توضیح دهیم.
آموزش آنلاین مدارس غیردولتی به دانش آموزان
یکی دیگر از والدین که فرزندش در مدرسه غیردولتی درس می خواند می گوید: آموزش ها به صورت آنلاین، ویدیو و صوت ارایه می شود. هر روز از سوی مدرسه با ما در تماس هستند و درباره کیفیت آموزش و تمرینات درسی فرزندم سوال می پرسند. مشکل این است آموزش های مجازی از سوی مدرسه خیلی خوب است البته مشکل قطع و وصل شدن اینترنت وجود دارد اما فرزندم چون اجباری بالای سرش نیست خیلی به دروس توجه ندارد. هر چه هم من اصرار می کنم درس بخوان پشت گوش می اندازد. هنوز با آموزش مجازی خیلی ارتباط نگرفته است در آموزش حضوری هر روز مجبور بود پس از آمدن به خانه درس بخواند.
یکی دیگر از والدین هم که هر دو فرزندش در مدارس غیردولتی به نامی تحصیل می کنند به خبرنگار شبستان می گوید: دوتا فرزندم دارم که در پایه های دهم و ششم تحصیل می کنند.
او ادامه می دهد: آموزش ها از طریق شبکه های اجتماعی در قابل صوت و ویدیو ارایه داده می شود. همچنین همانند روزهای عادی مدرسه یک برنامه درسی ارایه داده اند که با آن پیش می رویم.
این مادر بیان می کند: مدارس فرزندانم یک آپ را هم معرفی کرده اند که کلاس ها به صورت آنلاین برگزار می شود. از ساعت 11 تا 15 کلاس ها آنلاین است. هر 45 دقیقه یک درس ارایه می شود که یک ربع هم زنگ تفریح دارند.یکی از مشکلات آموزش آنلاین ضعیف بودن اینترنت است که خیلی این مسئله موجب می شود آموزش ها کند پیش رود.
احتمال تقلب در آموزش مجازی
اما او یکی از ایرادات آموزش ها مجازی را احتمال بالای تقلب از سوی دانش آموزان می داند و می گوید: احتمال تقلب خیلی زیاد است. به راحتی پاسخ سوال هایی که معلم می دهد را می توانند تقلب کنند.
او تصریح می کند:آموزش مجازی برای دوره دبیرستان خیلی مورد پسندم نیست. دخترم وقتی حضوری به مدرسه می رفت مجبور بود بخواند، چون هر روز از او در مدرسه سوال می پرسیدند و او باید پاسخ می دهد اما اکنون با وجود آموزش های آنلاین و با وجود اینکه معدل بالایی دارد اما خیلی سخت متوجه آموزش ها می شود و برای پاسخ سوال هایی که معلم می دهد از دیگران کمک می گیرد چون متوجه نمی شود.آموزش آنلاین خوب است اما سر کلاس بودن چیزی دیگر است.
ناگفته نماند بسیاری از والدین از آموزش های تلویزیون احساس رضایت دارند و مشکل را عدم تمایل فرزندانشان برای دیدن این برنامه های آموزشی می دانند و آن ها معتقد هستند دلیل آن، نبود هیچ نظارت یا اجباری برای دیدن این برنامه های آموزشی است.
به هر روی وزارت آموزش و پرورش برای انسجام این آموزش ها از شبکه «شاد» رونمایی کرده است باید دید آموزش و امتحانات در این شبکه چگونه پیش خواهد رفت و مشکلات این آموزش ها بیشتر می شود یا کاهش خواهد یافت.
خبرگزاری شبستان در گزارش بعدی به مشکلات آموزش از دید معلمان نیز خواهد پرداخت.
نظر شما