حجت الاسلام «حسن خیری» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، ضمن تبریک اعیاد شعبانیه اظهار داشت: یکی از شاخصه های هویتی و فرهنگی ما جمع گرایی هویتی و فرهنگی است، بر خلاف تمدن غربی که اساسش بر فرد گرایی و تفرد یافتگی است.
رئیس انجمن مطالعات اجتماعی حوزه افزود: در فرهنگ اسلامی اساس بر جمع گرایی و مواسات و تعاون است، به نحوی که از قدیم برخی از حکمای ما اصلا این تعاون و همکاری را ضامن بقای جامعه می دانستند و در آیات و روایات نیز توجه به این هویت حائز اهمیت است.
وی تصریح کرد: از اندیشه های متعالی مثل «یدالله مع الجماعه» تا ثواب هایی که بر حرکت های جمعی مترتب میشود مثل کارهای عام المنفعه، قرض الحسنه، وجوه شرعی، اوقاف و صدقات که شاخصه های فرهنگی و تمدنی ما است و به آنها شناخته می شویم از جمله مصادیقی است که فرهنگ جمع گرایی را تأیید میکند.
حجت الاسلام خیری با اشاره به تلاش گسترده دشمنان برای از بین این شاخصه هویتی در جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: در عصر کنونی که چهل سال انقلاب اسلامی را تجربه کرده ایم دشمنی های دشمنان را به وضوح دیده ایم، از جمله تهاجم فرهنگی و تلاش برای این که ابعاد و شاخصه های هویتی فرهنگی جامعه را از ما بگیرند.
وی تأکید کرد: خوشبختانه با قرار گرفتن در شرایط تحمیلی سخت از دوران انقلاب تا دفاع مقدس و تحریم ها و دشمنی ها باعث شد جامعه ما یک جامعه آب دیده و پخته و صبور و بردبار و قابل اتکای به ارزش های خودی باشد و وضعیتی که امروز ما شاهد هستیم بهترین گواه بر مدعای ما است.
عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی بیان داشت: اگر قبلا گفته می شد قرار است در آینده فرهنگ حاکم بر کشور برگرفته از جمع عناصر جمع گرایی باشد که در جاهای دیگر نیست کسی باور نمی کرد، چراکه آن وقت یک بهشت موعود دنیایی از غرب باری ما ترسیم کرده بودند که عده ای باور کرده بودند که یک زندگی مرفه و دارای آرامش و آسایش با قانون و اخلاق و مدارا و روابط انسانی تنها در غرب وجود دارد.
حجت الاسلام خیری در بخش دیگری از این گفتوگو به شرایط فعلی کشور اشاره کرد و عنوان کرد: خوشبختانه در این شرایط که البته اصل موضوع بسیار دردناک بود، عیار فرهنگ جامعه ایرانی ما با جوامع دیگر در این درد مشترک مشخص شد، چراکه در یک شرایط مساوی، همه کشورهای جهان به یک چیز گرفتار شده اند و در این شرایط میشود تشخیص داد کدام یک از فرهنگ ها و هویت های فرهنگی موفق میتواند عمل کند.
وی ابراز داشت: در جامعه ای که آن طور برای ما بهشت برین تصور کردند دیدیم در این شرایط بحرانی که باید قانون و امنیت و آرامش و کمک به دیگران حاکم باشد خبری نیست، صف کشیدن برای تهیه اسلحه زیاد شده، قانونی وجود ندارد، رعایت حقوق دیگران وجود ندارد و اخلاق و مواسات و همدلی نیست.
رئیس انجمن مطالعات اجتماعی حوزه در ادامه خاطرنشان ساخت: در کشور ما امروز بحث توجه به فقرا و نیازمندان و کسانی که در این شرایط آسیب پذیر شده اند،باید به عنوان یک حرکت جهادی فراگیر با انگیزه بیشتری اتفاق بیافتد که طبیعتا هرکس متدین تر باشد پیشرو تر خواهد بود.
وی در پایان با بیان این که اقدام برای کمک به فقرا باید جنبه مسابقه و سبقت گرفتن از همدیگر داشته باشد، گفت: در هر مسابقه ای برد و باخت وجود دارد، سرعت اقدام مطرح است و آمادگی و پختگی لازم است، بنابراین همه قوا باید بسیج شوند و باید با برنامه حرکت کنیم و طبیعی است که این جا باز هم حرکت هایی که در دفاع مقدس و امثال آن شاهد بودیم تجلی پیدا میکند یعنی حتی انسان کمتر برخوردار هم در این رزمایش میتوانند به اندازه وسع خود کمک کنند.
نظر شما