سایه سنگین کرونا بر گردشگری ایران

ابعاد اقتصادی شیوع کرونا و تاثیر آن بر درآمد و معیشت مردم و مشخص نبودن زمان ریشه کنی کرونا باعث می شود گردشگری ایران تا مدت ها در رکود به سر برد.

 

خبرگزاری شبستان، گروه اجتماعی: عصمت پناهی: شیوع و گسترش کرونا ویروس پیامدهای اقتصادی زیادی در پی داشته است، پیامدهای منفی که تا سال ها گریبانگیر کشورها خواهد بود. کشور ایران نیز از چالش ها و مخاطرات اقتصادی ناشی از شیوع کرونا ویروس در امان نمانده است، به ویژه در شرایط تحریم، آثار و تبعات اقتصادی ناشی از شیوع کرونا بر زندگی و معیشت مردم و در مجموع بر اقتصاد خرد و کلان کشور غیر قابل اغماض و انکار خواهد بود.

 

ایران که در شرایط تحریم و کاهش میزان صادرات به دنبال شیوه های جایگزین برای کسب درآمد بود به سراغ گردشگری و صنعت توریسم رفت تا در این عرصه بخت اقتصادی خود را بیازماید. شروع سال جدید میلادی و تعطیلات 2020 می توانست نقطه عطفی در گردشگری خارجی ایران باشد که متاسفانه تحت تاثیر شیوع کرونا در چین و سپس ایران و سایر کشورها این فرصت از دست رفت.

 

به دنبال شیوع کرونا در ایران و درگیر شدن تمام شهرهای ایران با این ویروس شانس دیگر کشورمان در گردشگری خارجی ایام نوروز تحت تاثیر کویید 19 از دست رفت و تورها، پروازها و هتل ها کنسل شد. به دنبال همه گیری ویروس کرونا ایران نه تنها گردشگران داخلی خود را در فرصت طلایی نوروز از دست داد بلکه گردشگری خارجی نیز تحت تاثیر کویید 19 عملا تعطیل شد. عدم پذیرش هتل ها، اقامتگاه ها و مراکز گردشگری و توریستی، تعطیلی موزه ها و پایگاه های میراث ملی و جهانی، عدم برپایی نوروزگاه ها و تعطیلی گسترده اماکن گردشگری و توریستی باعث شد تا صنعت توریسم ایران روزهای تلخ و بی رونقی را تجربه کند.

 

تعطیلات نوروز برای گردشگری داخلی و خارجی بود تا هتل ها، مراکز گردشگری، صنایع دستی و دفاتر مسافرتی بتوانند از سرمایه گذاری هایشان در این برهه بهره برداری کنند اما با همه گیری کرونا و اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی محدودیت تردد و لغو سفرها عملا صنعت گردشگری را در نوروز 99 به تعطیلی کشاند.

 

در شرایط تحریم و کاهش میزان صادرات نفت، سرمایه گذاری در صنعت توریسم به عنوان یکی از پر درآمدترین صنایع دنیا نتوانست به ثمر برسد و شیوع کرونا باعث شد تا صنعت گردشگری متحمل خسارت های زیاد و گاه جبران ناپذیری شود.

 

اکنون صنعت گردشگری ایران با بحران جدی روبرو شده است. فرصت تعطیلات نوروز در سایه کرونا از دست رفته و تعطیلات تابستانی که پیش بینی می شد بتواند بخشی از زیان های صنعت گردشگری را جبران کند و گردشگری داخلی و خارجی در دوره پسا کرونا رونق یابد که آن هم با توجه به تعطیلی طولانی مدت مدارس و مراکز دانشگاهی و دایر بودن آنها در تابستان عملا احتمال یک تابستان پر رونق در صنعت گردشگری ایران را دور از ذهن می کند.

 

در شرایط تعطیلی صنعت گردشگری کشور و ورود خسارت های جبران ناپذیر به این صنعت، وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، سرمایه گذاری در صنعت گردشگری را راه نجات از اقتصاد تک محصولی می داند و معتقد است به زودی و پس از مهار گسترش ویروس کرونا و رهایی از مشکلات عمومی آن صنعت گردشگری کشور رونق و جانی دوباره پیدا خواهد کرد.

 

مونسان در جلسه مشترک با معاون اول رییس جمهور که 16 فروردین امسال برگزار شده بود از دولت خواست تا به صنعت گردشگری کمک کند و در این راستا پیشنهاد تخصیص 38 هزار میلیارد ریال برای جبران خسارت های ناشی از کرونا نیز ارایه کرده بود. به گفته وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پس از مهار کرونا باید با ایجاد محرک هایی برای سفر بخشی از زیان های وارد شده به صنعت گردشگری جبران شود اما اینکه کرونا کی و چه زمانی قرار است مهار شود و محرک های تشویقی برای سفر چه خواهد بود در شرایط اقتصادی موجود خود موضوع دیگری است که کارشناسان و صاحب نظران بخش گردشگری باید به آن پاسخ گویند.

 

عبدالناصر همتی نیز چندی پیش در صفحه اینستاگرام خود از تاثیرات ضایعه بار شیوع کرونا بر بخش گردشگری خبر داده است و آب پاکی بر روی دست جامعه گردشگری ریخته و اعلام کرده بود به دلیل مشکلات جدی در بودجه امسال جبران کامل خسارت های این بخش مقدور نیست، البته رییس بانک مرکزی ایران با اشاره به خسارت سه هزار میلیارد تومانی صنعت گردشگری آن هم تا نیمه فروردین ماه از تعویق اقساط بانکی بخش گردشگری خبر داده است.

 

از طرفی حرمت الله رفیعی، رییس انجمن دفاتر مسافرت هوایی و جهانگردی ایران چندی پیش گفته بود در خوش بینانه ترین آژانس های مسافرتی از خرداد ماه کار خود را آغاز خواهند کرد و از آژانس های مسافرتی درخواست کرده بود تا هیچ گونه تعهد جدیدی به مسافران ندهند. 

 

این در حالی است که گفته می شود ویروس کرونا تا تیر ماه در ایران خواهد بود؛ بنابراین آغاز مجدد مسافرت ها به زمان پایان بحران وابسته است از طرفی ابعاد اقتصادی شیوع کرونا و تاثیر منفی آن بر درآمد، معیشت و کسب و کار افراد جامعه باعث می شود تا حتی با ریشه کن شدن کامل کرونا ویروس صنعت گردشگری ایران تا مدت ها در رکود به سر برد.

کد خبر 914473

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha