به گزارش خبرنگار گروه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، مساجد از صدر اسلام تاکنون همواره دارای کارکردهای متنوع عبادی، علمی، آموزشی، فرهنگی، هنری، مشاوره ای و نیز مروج سیره و معارف ائمه اطهار(ع) بوده اند.کانون های فرهنگی هنری نیز که در جوار مساجد فعالیت می کنند، با برگزاری برنامه های متنوع فرهنگی و دینی توانسته اند، سنگری برای مقابله با جنگ نرم و تهاجم فرهنگی به شمار آیند و پایگاهی برای تربیت نسل منتظر ظهور باشند. به مناسبت نیمه شعبان به معرفی تعدادی از کانون فرهنگی هنری مهدویت و کانون های مساجد همنام با آن حضرت پرداختیم که در ادامه می خوانید:
کانون عصر انتظار
کانون «عصرانتظار» مسجد حضرت قائم(عج) واقع در بلوار امام رضا(ع) میدان پارچین شهرستان پاکدشت استان تهران است. این کانون فرهنگی هنری از سال 94 با مجوز ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان تهران فعالیت خود را آغاز کرد و امروز به عنوان یکی از کانون های فرهنگی هنری فعال در این استان شناخته شده است.مهم ترین رویکرد کانون ترویج مباحث مهدویت، پاسخ به سوالات جوانان در حوزه اعتقادی و شبهات روز و ولایت است به همین جهت هم نام کانون را «عصر انتظار» نامگذاری شده است.
برگزاری دوره های آموزش سرود و تشکیل گرو سرود دختران، تئاتر برای نوجوانان دختر، نقاشی، صنایع دستی، گرافیک، خوشنویسی، دوره های مهارت آفرینی بخشی از فعالیت های این کانون در محور هنری است، با توجه به اینکه پاکدشت جزو مناطق محروم استان تهران محسوب می شود، به همین جهت با برگزاری این برنامه ها در کانون بسیاری از خانواده های بی بضاعت که توان پرداخت هزینه بالای کلاس های دیگر مراکز فرهنگی را ندارند، از بهترین آموزش ها به صورت رایگان توسط مربیان مجرب بهره مند می شوند.
یکی دیگر از برنامه های کانون عصر انتظار اجرای طرح «معراج السعاده» است، رویکرد این طرح دینی است که تلاش می شود رفتارها و اخلاق پسندیده مورد تایید اسلام و اهل بیت(ع) را در میان مخاطبان به شیوه عملی ترویج دهد.برگزاری دوره های آموزش قرآن کریم، تواشیح، روخوانی و روانخوانی، ابتهال، نهج البلاغه شناسی، تفسیر قرآن، حفظ قرآن کریم، صحیفه سجادیه، جلسات هفتگی دعای کمیل و توسل از دیگر برنامه هایی است که در محور قرآن و عترت به همت کانون عصر انتظار در مسجد حضرت قائم(عج) برگزار می شود.
تقویتی درسی، آموزش سواد رسانه ای، مهارتی، اخلاقی، آموزش های فنی و حرفه ای، سبک زندگی و مشاوره از دیگر فعالیت های این کانون در محور آموزش و توانمندسازی است.
در عصر ارتباطات و تکنولوژی و راه اندازی شبکه های اجتماعی، لازم است در کانون های فرهنگی هنری مساجد نیز برنامه هایی برای ارتقای مهارت های مخاطبان در این زمینه برنامه ریزی شود، این مهم در کانون عصر انتظار هم مورد توجه قرار گرفته است، به گونه ای که ارایه خدمات رایانه ای برای گروه های سنی جوان و نوجوان از جمله برنامه های این کانون است که موجب شده این کانون پاتوقی برای نوجوانان میدان پارچین شهرستان پاکدشت شود. ضمن اینکه در رشته های ورزشی همچون کوهپیمایی، فوتبال و شنا هم در این کانون کلاس هایی برگزار می شود، که موجب شده کانون عصر انتظار به عنوان کانون فعال در شهرستان پاکدشت شناخته شود.
کانون فرهنگی هنری حواریون مهدی(عج)
کانون فرهنگی هنری حواریون مهدی(عج) مسجد فتح المبین استان مرکزی یکی از کانون های مساجد فعال در استان مرکزی است. این کانون فرهنگی هنری سه سال پیش با مجوز ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان مرکزی با رویکرد جذب نوجوانان فعالیت فرهنگی و مذهبی خود را آغاز کرد و در ابتدای تاسیس فعالیت این کانون با سه نفر آغاز شد و امروز بیش از 60 نفر به عنوان عضو ثابت این کانون در برنامه های این کانون مشارکت دارند.
تمام تلاش مسئولین کانون فرهنگی هنری حواریون مهدی(عج) برقراری ارتباط این کانون با مدارس پیرامونی کانون است به گونه ای که در قالب طرح بهنام محمدی سعی شده است، برنامه تربیتی برای دانش آموزان برگزار شود، از طرفی با والدین دانش آموزان نیز ارتباطی برقرار و برای آنها نیز دوره هایی توسط کارشناسان خانواده برگزار شود. استعداد سنجی و شناخت آسیب های اجتماعی که نوجوانان و جوانان با آن روبرو هستند، یکی از رویکردها و برنامه های کانون حواریون مهدی(عج) است. زیرا با برقراری ارتباط با مدارس پیرامونی کانون، رسیدگی به مشکلات و آسیب های اجتماعی است که دانش آموزان با آن مواجه هستند، انجام می شود.
این کانون در ایام ماه محرم با برپایی موکب اقدام به برگزاری مراسم عزاداری و برنامه فرهنگی و تبلیغی می کند.یکی از جلوه های زیبایی که در این موکب می توان دید، فعالیت پدران به همراه فرزندانشان به عنوان خادمین موکب است که تنها هدفشان خادمی اهل بیت(ع) است، فعالیت های این موکب یکی از کارهای بی نظیر در سطح استان است، بیش از 200 تا 250 نفر به عنوان خادم در این موکب خدمت رسانی می کنند و خدمات ارایه شده شامل پاسخ به سوالات و شبهات مخاطبان، عرضه محصولات فرهنگی، ارایه واقعیت های مجازی، مشاوره خانواده با حضور کارشناسان در هر شب در غرفه است.
کانون حضرت قمر بنی هاشم(ع)، کانون تخصصی مهدویت
کانون فرهنگی حضرت قمر بنی هاشم(ع) چمگردان در سال 1386 در مسجد حضرت قمر بنی هاشم (ع) با مجوز رسمی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان اصفهان شروع به فعالیت کرد. این کانون که برای تمامی افراد در همه گروه های سنی برنامه های متنوعی اجرا می کند، در ابتدای تاسیس در زمینه های مختلف فرهنگی و مذهبی فعالیت داشت، ولی از سال 1389 در دو حوزه تخصصی مهدویت و خانواده در سطح شهرستان لنجان با هدف ترویج فرهنگ مهدویت و شکل گیری خانواده مهدوی فعالیت های خود را سامان بخشید و اکنون با نام کانون تخصصی مهدویت و خانواده لنجان مشغول فعالیت است.
کانون فرهنگی هنری حضرت قمر بنی هاشم(ع) به عنوان یکی از فعالترین کانون های تخصصی مهدویت در سطح استان و کشور مطرح است. برگزاری دوره های مقدماتی و تکمیلی مهدویت با حضور اساتید برجسته مرکز تخصصی مهدویت قم، برگزاری اولین دوره تربیت مربی مهدویت زیر نظر مرکز تخصصی مهدویت قم، اجرای اولین دوره تربیت مربی کودک مهدوی، دوره تخصصی تربیت فرزند در 35 موضوع تخصصی از جمله برنامه های این کانون مسجدی با موضوع مهدویت است.
برگزاری دوره های تخصصی همسرداری و خانواده مهدوی، برگزاری مشاوره حضوری در زمینه های مختلف و برگزاری اردوهای جهادی «مهر مهدوی» بخش دیگری از فعالیت های این کانون در حوزه مهدویت است. لازم به ذکر است،بخش قابل توجهی از تمرکز فعالیت های این کانون بر دانش آموزان است، زیرا از همان دوران کودکی و نوجوانی باید مفاهیم و آموزه های مهدوی را در جامعه تعمیق بخشید و گسترش داد، به همین جهت برگزاری دوره های خانواده و تربیت مهدوی در مدارس و تشکیل گروه های مهدویت در مدارس یکی از رویکردهای مورد توجه کانون است. ضمن اینکه این کانون مجری طرح «رایحه انتظار» در 86 مدرسه شهرستان این استان نیز است و تشکیل گروه های مهدویت در مدارس را مورد توجه قرار می دهد.
آموزش معارف مهدویت به هشت هزار دانش آموز، راه اندازی اولین کتابخانه و بانک نرم افزار تخصصی مهدویت در شهرستان، راه اندازی خانه فرهنگی دیجیتال شهرستان و نیز برگزاری نمایشگاه های تخصصی با موضوع مهدویت، خانواده، کودک و نوجوان بخش دیگری از برنامه های این کانون تخصصی مهدویت است.
کانون فرهنگی هنری صاحب الزمان(عج)
کانون فرهنگی هنری «صاحب الزمان(عج)» در جوار مسجد صاحب الزمان(عج) رحمت آباد در استان یزد فعالیت می کند.این کانون با راه اندازی گروه سرود «عاشقان ولایت» که با حضور نوجوانان تشکیل شده، در سطح ملی خوش درخشيده و به عنوان یکی از کانون های پویا و فعال در سطح ملی مطرح شده است.
ایده تشکیل این گروه سرود به سخنرانی مقام معظم رهبری در سال ها قبل در جمع مسئولان یادواره شهدای سمنان برمی گردد که تاکید بر تشکیل گروه سرود اثرگذار و خوش مضمون کرده بودند، این سخنان رهبری دغدغه ای برای تشکیل گروه سرود «عاشقان ولایت» شد. در حال حاضر در این گروه سرود 180 نفر ثبت نام کردند، که 80 نفر در قالب 4 حلقه صالحین در کلاسها شرکت میکنند و 45 نفر عضو فعال هستند که همگی از نخبگان و شاگردان مدارس محسوب می شوند.
تاکنون این گروه سرود 70 اجرای زنده تلویزیونی داشته است، اجرای 38 سرود و ضبط 23 نماهنگ که همگی از شبکههای سراسری پخش شدهاند. این گروه سرود مورد تشویق بسیاری از بزرگان دینی، فرهنگی و سیاسی قرار گرفته است. نماهنگ های حضرت زهرا(س)، موسم رهایی با موضوع مدافعان حرم و سرود «علی آقامه» که با استقبال بالا مواجه شد، از جمله سرودهای اجرایی این گروه است.
طرح «قرار نوجوانان آسمانی» یکی دیگر از برنامه های این کانون است که تلاش می شود با اجرای این طرح نوجوانان منطقه و محله را به انس با مسجد سوق دهد و به حضو پرشور آنها در مساجد رونق ببخشد. در این طرح تجوید و قرائت قرآن کریم، بیان داستان های قرآنی، همخوانی سرودها و احادیث قرآنی مورد توجه است.
کانون فرهنگی هنری وارثان انتظار
کانون فرهنگی هنری وارثان انتظار مسجد دارالسلام تبریز، اوایل سال ۱۳۸۸ موفق به دریافت مجوز و انجام فعالیت های فرهنگی، هنری، قرآنی، مذهبی و ورزشی از ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان آذربایجان شرقی شد و در اوایل سال ۱۳۸۹ نیز فعالیت خود را به عنوان کانون تخصصی مهدویت آغاز کرد و هم اکنون نیز میزبان حضور جوانان و نوجوانان است.
کانون تخصصی مهدویت «وارثان انتظار» از مراکز تخصصی مهدوی فعال کشور است که در تبریز به عنوان مبدع نخستین پورتال مهدویت شمال غرب کشور برای گسترش و تعمیق مهدویت شناخته شده است. این کانون به همت گروهی از جوانان تبریز در اقدامی خودجوش و خیرخواهانه با توجه به نیاز و ضرورت جامعه مبنی بر فعالیت در حوزه فرهنگ و معارف اسلامی به خصوص مهدویت تشکیل شد.
یکی از رویکردهای این کانون هدفمندی فعالیت های آن است به این صورت که اعضای کانون براساس تخصص و حتی سن در قالب گروه های دوستی و کاری تقسیم بندی شده و اقدام به پژوهش و تحقیق کرده و تولیدات فرهنگی خود را در پورتال تخصصی مهدویت(صدق) عرضه می کنند. قریب صد نفر از خواهران، در این کانون در قالب گروه های دوستی و کاری تقسیم کار می کنند که گروه دوستی براساس سن اعضا و گروه کاری نیز جهت فعالیت براساس تخصص افراد در پورتال تخصصی مهدویت تشکیل شده است.گروه های دوستی با عناوین والقاب حضرت زهرا(س) فعالیت می کنند که روابط عمومی، خانواده، طراحی، مونتاژ، نویسندگی، برنامه نویسی، مکتب خانه و میکس زیرگروه های گروه کاری است.یک کارگروه تحقیقاتی نیز در این کانون راه اندازی شده است، که در مناسبت های مختلف با موضوع مناسب با امام زمان(عج) مطالب تهیه می کنند.
پورتال تخصصی مهدویت در شمال غرب کشور(صدق) که تحت نظر کانون وارثان انتظار فعالیت می کند در رشته های روانشناسی و راهکارهای مدیریت خانواده، روش های آموزش دین به کودکان، تربیت فرزند، آسیب های پیش روی خانواده ها مباحثی ارایه می دهد و علاقمندان می توانند برای مطالعه این بخش به نشانی www.sedgh.ir مراجعه کنند. این پایگاه مکانی مجازی برای درج مطالب و محتواهایی چون فیلم، تصویر، مقالات و ارائه فایل های صوتی با موضوع مهدویت نیز است. در بخش های تفریح گاه، فیلم گاه، قلمستان، مکتب خانه، کودکستان، اخبار کانون و مهدویت شمال غرب کشور نیز در این پایگاه مطالبی بارگذاری می شود.
کانون فرهنگی هنری منتظران
کانون فرهنگی هنری «منتظران» مسجد حضرت ولی عصر(عج) در شهرستان شهر قدس استان تهران یکی از کانون های فرهنگی هنری فعال در این استان است که با برگزاری برنامه های مختلف فرهنگی، آموزشی و مذهبی توانسته زمینه حضور پررونق جوانان و نوجوانان در این پایگاه دینی را فراهم کند.این کانون فرهنگی هنری در محورهای «قرآن و عترت»، «فعالیت های اجتماعی»، «هنر»، «شبکه سازی و فضای مجازی»، «آموزش و توانمندسازی» و «کتاب و کتابخوانی» و «ورزش و سلامت» توانسته به عنوان یکی از کانون های برتر مساجد استان تهران در پایگاه بچه های مسجد معرفی شود.
کانون فرهنگی هنری منتظران مسجد حضرت ولیعصر(عج) از سال 88 با مجوز رسمی ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد استان تهران در شهرقدس مشغول به فعالیت است. تفسیر قرآن کریم، روخوانی، حفظ، ابتهال،صحیفه سجادیه، نهج البلاغه شناسی و قرائت قرآن کریم از مهم ترین برنامه های این کانون فرهنگی هنری در محور قرآن و عترت است.
گرافيک، تعزيه،خیاطی، پرده خواني، فیلمسازی، قصه گويي، نقاشی، کاریکاتور، تصویرسازی، داستاننویسی، خوشنويسي، توليدات هنری، هنرهای تجسمی، سرود، تئاتر، عکاسی، صنایع دستی، فیلمنامه نویسی، شعر و ادبيات از جمله برنامه های کانون فرهنگی هنری منتظران در زمینه هنری است، ضمن اینکه این کانون فرهنگی هنری در محورهایی اعلام شده به منظور تشویق شرکت کنندگان جوایزی را به برگزیدگان هر رشته هنری اهدا می کند.
یکی دیگر از محورهای فعالیت کانون فرهنگی هنری منتظران بحث آموزش و توانمندسازی است. با توجه به اینکه در حال حاضر در عصر ارتباطات و تکنولوژی قرار گرفته ایم، به همین جهت در کانون منتظران برای ارتقای مهارت های روز نوجوانان و جوانان برنامه های گسترده ای برگزار می شود.علاوه بر این، به منظور رفع شبهات متعدد در حوزه مباحث اعتقادی و مهدویت کانون فرهنگی هنری منتظران، سلسله مباحث اعتقادي و اخلاقی و بصیرتی در قالب محور آموزش و توانمندسازی برپا می کند، تا جوانان و نوجوانان در مواجه با شبهات روز مطرح شده، ایمن باشند.
کمک به نیازمندان و محرومان منطقه شهر قدس یکی از برنامه های کانون فرهنگی هنری منتظران مسجد حضرت ولیعصر(عج) است، در همین راستا این کانون با اجرای طرح «انبان مولا» با شناسایی نیازمندان محل اقدام به توزیع بسته های غذایی در میان آنها می کنند.علاوه بر این، بر اساس این طرح با تعامل و همکاری کاسبان محله، لیستی از بدهکاران نیازمند و زنان سرپرست خانوار تهیه و کمک هایی در قالب این طرح به آنها صورت می گیرد، تا بخشی از محرومیت های این منطقه از این طریق رفع شود.
نظر شما