خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی –مریم داوری: «ظریفه روئین» از نویسندگانی است که برای گروه های سنی کودک، نوجوان و بزرگسال می نویسد. باغ شیشه ای، نقاشی ها حرف می زنند، از اینجا بهار، ایلیا پسر خوب بابا، لانه ای برای کرم، استاد فضایلی، گنجشکها نقطه گنجشک سر خط و سفره عشق پهن است از جمله کتابهایی است که این نویسنده به رشته تحریر در آورده است. با وجود شیوع بیماری کرونا ، تعطیلی مهدهای کودک و مدارس و دانشگاه ها و به دنبال آن، تغییر شرایط زندگی گفتگویی با ظریفه روئین ترتیب دادیم تا ببینیم چه پیشنهاهایی برای این روزها دارد. متن گفتگو بدین شرح است:
چه توصیه ای برای بچه ها در روزهای کرونایی دارید؟
شیوع کرونا و قرنطینه خانگی فرصت مناسبی است که به بسیاری از کارها بپردازیم. دانش آموزان در خانه هستند و مهدهای کودک ، مدرسه ها و دانشگاه ها تعطیل هستند. دانش آموزان زمانی را که برای مدرسه در رفت و آمد سپری می کردند در اختیار دارند و می توانند از این زمان استفاده خوبی داشته باشند. برخی از دانش آموزان صرفا از طریق شبکه آموزشی دروس خود را دنبال می کنند و برخی از دانش آموزان از طریق شبکه مجازی با معلمان خود در ارتباط هستند. بهتر است که بچه ها از درس خود غافل نباشند و به مطالعه کتاب های درسی خود بپردازند. علاوه بر این دانش آموزان می توانند بخشی از زمان خود را صرف مطالعه کتاب های غیر درسی کنند و سطح مطالعات خود را افزایش دهند. بچه ها باید از خانه خارج نشوند و به مطالعه، دیدن انیمیشن و بازی در خانه بپردازند و وقت خود را تلف نکنند.
چه کتابهایی برای مطالعه پیشنهاد می کنید؟
اینکه دانش آموزان چه کتاب های متفرقه ای بخوانند، بستگی به علاقه آنها دارد.کودک یا نوجوانی به داستان های تخیلی علاقه دارد و عده ای از بچه ها به شعر علاقه مند هستند. کودکان و نوجوانان بسته به علاقه خود می توانند کتاب های شعر، رمان، داستان بلند و داستان های کوتاه را انتخاب کنند. در شرایط فعلی نمی توان بیرون رفت و کتاب تهیه کرد. باید از طریق فضای مجازی و خرید اینترنتی کتاب تهیه کنیم. خوشبختانه کتاب های صوتی هم موجود است. هرچند بنده موافق خواندن کتاب در گوشی نیستم اما با توجه به شرایط پیش آمده این کار بد نیست. بزرگترها هم با توجه به علاقمندی خود می توانند به خواندن کتاب بپردازند و عده ای هم که با کتاب بیگانه هستند با کتاب آشتی کنند.
والدین در این شرایط چه اقداماتی می توانند انجام دهند که محیط خانه صمیمی و بدون تنش باشد؟
بزرگترها نیز می توانند در کنار بچه های خود به کارهای گروهی بپردازند، به عنوان مثال خانواده ها می توانند در این شرایط در کنار هم فیلم ببینند، با یکدیگر بیشتر صحبت کنند در مورد کتابهایی که می خوانند با هم حرف بزنند. بسیاری از کارها بوده که دوست داشتیم به آنها بپردازیم. الان فرصتی ایجاد شده است که می توانیم در کنار اعضای خانواده آن کارها را تجربه کنیم. اعضای خانواده باید قدر لحظه های با هم بودن را بدانند.
عده ای بی حوصلگی در این شرایط را بهانه می کنند برای کتاب نخواندن .چه توصیه ای برای این افراد دارید؟
بله متاسفانه من هم شاهد این قضیه هستم. با برخی از دوستان از طریق فضای مجازی و یا تلفنی در ارتباط هستم. عده ای از آنها می گویند دل و دماغ نیست که کاری کنیم و یا حس اش را ندارم، برای همین نمی توانم کاری کنم یا کتاب بخوانم. به نظرم در چنین شرایطی باید خودمان به خودمان کمک کنیم، روحیه مان را بالا ببریم. با غم و ناراحتی و انرژی منفی کاری پیش نمی رود. قبلا برای هر خرید کوچک به بیرون می رفتیم اما الان سعی می کنیم خرید یکجا داشته باشیم تا کمتر بیرون برویم، بنابراین زمان از دست رفته ما در بیرون از منزل و در ترافیک کم شده است و ما می توانیم با برنامه ریزی از این زمان به خوبی استفاده کنیم. درست است خانه ماندن سخت است و برخی حس می کنند در قفس زندانی شدند اما این شرایط مختص کشور ما نیست، کل جهان با آن درگیر هستند. حتی بسیاری از کشورها قوانین تردد سفت و سخت تری از ما دارند. اینجاست که باید صبر و تحمل خود را افزایش دهیم . ضرب المثل « گر صبر کنی ز غوره حلوا سازم » در اینجا مصداق پیدا می کند. مسئله ای است که به وجود آمده و دست کسی هم نیست. همه مردم دنیا درگیر کرونا شدند، پس سعی کنیم مثبت فکر کنیم، به هم انرژی بدهیم و به یکدیگر کمک کنیم .
بسیاری از افراد در این شرایط دچار استرس شدند. کتاب خواندن چقدر می تواند به کاهش استرس کمک کند؟
باید سعی کنیم در این اوضاع بحرانی سطح انرژی خود را بالا نگاه داریم. اگر منفی فکر کنیم، حالمان بد می شود و نمی توانیم از زمان به خوبی استفاده کنیم. اینکه مدام فکر کنیم که آخر چه می شود و یا بترسیم که مبتلا به کرونا شویم، تمام اینها باعث افزایش انرژی منفی در ما می شود. در این صورت هم حال مان را خراب می کند و هم کارایی ما را کاهش می دهد. باید ضمن انجام کارهای روزمره به کارهای مورد علاقه خود بپردازیم تا دچار رکود و استرس نشویم. یک از کارهایی که می تواند استرس و اضطراب را کاهش دهد خواندن کتابهای خوب و مورد علاقه است. با خواندن کتاب به فضایی دیگر می رویم و همین امر به کاهش فکر و خیال کمک می کند.
کرونا چه درسهایی به ما می دهد؟
به نظرم یکی از درس های کرونا مدیریت زندگی و زمان است. افراد شاغل بیشترین زمان خود را صرف کار می کردند و شاید برای پرداختن به علایق خود وقتی پیدا نمی کردند. قرنطینه خانگی فرصت مناسبی است که زمان خود را مدیریت کنیم و در طول روز به علایق خود بپردازیم و یاد بگیریم که بعد از این شرایط نیز زمانی را به عنوان اوقات فراغت در نظر بگیریم و صرفا در یک موضوع غرق نشویم. کرونا می تواند باعث شکل گیری مدیریت در خانه ها و خانواده ها شود. شیوع کرونا باعث شده بسیاری از افراد مبتلا شوند و حتی عده ای نیز جان خود را از دست داده اند؛ این یک روی قضیه است. روی دیگر قضیه این است که کرونا فرصتی را برای ما فراهم کرده است.می توانیم به شکل دیگری به شرایط نگاه کنیم. فرصتی فراهم شده است که به کارهای عقب افتاده رسیدگی کنیم و یاد بگیریم که زمان خود را مدیریت کنیم. ممکن است به کار یا هنری علاقه داشتیم اما زمانی برای آن نداشتیم، الان شرایط مهیا شده است. به هر حال این بیماری نیز به پایان می رسد و بالاخره تمام می شود اما خوب است که ما در این فرصت کارهایی را انجام دهیم که همیشه دوست داشتیم به آنها بپردازیم.
و حرف آخر؟
باید تا می توانیم رفت و آمد را به حداقل برسانیم تا هم سلامت باشیم و هم کادر درمان به دردسر بیشتری نیفتند. قرنطینه خانگی فرصتی است برای خواندن کتاب هایی که همیشه آرزو داشتیم آنها را بخوانیم. برای همه ما پیش آمده که کتاب هایی خریدیم اما به خاطر کمبود وقت هنوز آنها را نخواندیم. می توانیم از فرصت موجود استفاده کنیم و به سراغ آن کتاب ها برویم. هر کسی بهتر می تواند زمان خود را مدیریت کند. پس قدر این دوران را بدانیم و وقت خود را تلف نکنیم. به خاطر داشته باشیم این شرایط تمام می شود و ممکن است دچار حسرت شویم که ای کاش فلان کار را انجام می دادم، ای کاش فلان کتاب را می خواندم. مخصوصا وقتی بعدها پای صحبت کسانی بنشینیم که از زمان خود به درستی استفاده کرده اند، بیشتر دچار حسرت می شویم. پس سعی کنیم روحیه خود را حفظ کنیم، ضمن انجام کارهای روزانه ،سرگرمی هایی برای خود داشته باشیم.
نظر شما