به گزارش خبرگزاری شبستان از یاسوج، لطف اله فروزنده، معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور امروز(24آذر) در سفر دور چهارم به کهگیلویه و بویراحمد و در جمع مدیران استانی، دولت الکترونیک را که شامل تامین زیرساخت ها و نیروی انسانی با شناخت 1400نوع خدمت را یکی از محورها برشمرد و گفت: در این سند توسعه دفتر پیشخوان دولت در روستاها که خدمات سیستمی بهینه، ارزان و آسان ارائه می دهد، مورد توجه ویژه است.
وی به ایجاد پایگاه اطلاعاتی نیروی انسانی در دستگاه ها به منظور ساماندهی نیروهای قراردادی، پیمانی و رسمی و انتقال نیروهای مازاد به دستگاه های اجرائی دیگر و یا سایر مناطق اشاره کرد و افزود: نظام پرداخت هم به عنوان محوری دیگر در راستای کاهش فرآیندها، صرفه جوئی و توجه به وضعیت معیشت کارکنان از این منابع است.
به گفته فروزنده، تجمیع برخی ادارات در محل فرمانداری های شهرستان های با جمعیت زیر 70 هزار نفر و اداره برخی از مدارس و بیمارستان ها به صورت هیئت امنائی برای تامین منابع در دستور کار قرار گرفت.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور گفت: به فعالیت های تصدیگری دولت در راستای کوچک کردن بدنه دولت، طرح هدفمندی یارانه ها و اصل 44 قانون اساسی برای واگذاری فعالیت ها به بخش خصوصی، احصاء آنها و ارتقاء انگیزه و روحیه مشارکت در بخش غیر دولتی تاکید شده است .
فروزنده ادامه داد: تمرکز زدائی و خروج از انحصار از دیگر محورهای اساسی است که دولت بخش زیادی از اختیارات تام خود را به استانداران تفویض کرده است و به شهرستان ها تعمیم داده می شود تا در تسریع، تسهیل و تصریع امور با کاهش زمان و هزینه بیانجامد.
وی به توسعه و تقویت مسئله آموزش و توانمندسازی نیروهای اسنانی به عنوان محوری مهم در تحول ساختاری و بهره وری اشاره کرد و گفت: این آموزش ها در راستای معنویت، ارزش ها و تحصصی و همچنین اشراف بر قانون و مقررات انجام می شود.
معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور یادآور شد: از این به بعد نیرو انسانی به سه طریق قراردادی، پیمانی و رسمی هستند و جذب هرگونه نیرو از طریق آزمون و گزینش خواهد بود و نیرویی به نام شرکتی نخواهیم داشت.
فروزنده تصریح کرد: ساختار استانداری ها مربوط به 30 سال پیش است و بنا داریم در این خصوص تحولی اساسی صورت بگیرد و این ساختار عوض شود.
پایان پیام/
نظر شما