به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، بنابر گزارش ارسالی از رایزنی فرهنگی ایران در اتیوپی، گسترش پُرشتاب ویروس کرونا در دنیا بر همه عرصههای زندگی تأثیر گذاشته است و باعث تغییر در بسیاری از عادات و رفتار روزانه مردم شده است. یکی از مهمترین این رفتارها در آداب اجتماعی، سلام کردن و دست دادن افراد در مواجهه با یکدیگر بود. در بعضی کشورها در آغوش گرفتن، روبوسی نیز بسیار رواج دارد.
این عادات اجتماعی پس از ورود میهمان ناخوانده در عرصه جهانی در حال تغییر است و بجای آن عادات دیگی در حال رواج است مانند زدن آرنج به جای دست دادن، زدن مشت به جای آغوش گرفتن و روبوسی. البته این موارد بعلت رعایت بهداشتی مواردی که پزشکان و متخصصان امور بهداشتی توصیه کردهاند، صورت گرفته است و به معنی این است که عادات سلام کردن بین مردم به شدت تغییر کرده است.
انسانها در این روزها به دنبال شیوههای گوناگون برای سلام و ادای احترام هستند. پرنس چارلز، ولیعهد بریتانیا در یکی از دیدارهای اخیر خود دستها را به شیوه هندی جلوی سینهاش نگاه داشت و با تکان دادن سر به حضار سلام کرد.
البته سلام کردن در جاهای مختلف جهان متفاوت است و دستدادن تنها یکی از این شیوههاست. البته شماری از این شیوهها با توجه به تماس نزدیک بدنی در این دوران جایگزین مناسبی نیستند، از جمله مالیدن پیشانیها به یکدیگر یا لمس یکدیگر با نوک بینی که در میان برخی اقوام رایج است، از جمله در قطر و امارت که در این روزها از آن پرهیز میشود.
مردم نقاط گوناگون جهان با توجه به گسترش سریع ویروس خلاقیت و ابتکار به کار بستهاند تا در شرایط کنونی احترام متقابل به یکدیگر را حفظ کرده و نشان دهند.
در چین که شیوع ویروس کرونا از آنجا آغاز شد، مردم به سرعت روبوسی و دست را کنار گذاشتند و با حفظ فاصله اجتماعی با یکدیگر دستها را در هوا تکان میدهند، یا پاهای خود را به هم میزنند. مقامات چین حتی به شهروندان خود توصیه کردهاند که به نوعی سلام مرسوم در ورزشهای رزمی در این کشور استفاده کنند و مشت خود را در کف دست دیگر قرار دهند. در ایران هم پس از شیوع ویروس کرونا زدن پاها به یکدیگر نیز به جای سلام کردن مرسوم شد.
فرانسه از کشورهایی است که آشنایان و دوستان روبوسی میکنند و در محل کار نیز به یکدیگر دست میدهند. در این کشور حتی بوسیدن گونه در دیدار اول هم مرسوم است. در روزها و هفتههای اخیر اما رسانههای این کشور پر بودهاند از توصیههایی که در آنها شهروندان به پرهیز از این کار فراخوانده شدهاند، بدون آنکه بیاحترامی از خود نشان دهند.
در ایران نیز ورود ویروس باعث تغییرات زیادی در سبک زندگی مردم شده است، چرا که مردم ایران زمین در فصل بهار که همزمان با سال نو و جشن های نوروز است به دیدار یکدیگر شتافته و ساعات زیادی را کنار دوستان و خویشاوندان خود می گذارنند وی این عادت دیرنیه که ریشه در تاریخ و فرهنگ مردم دارد امسال اجرا نشد و همه مردم در خانه ماندند و از طریق شبکه های اجتماعی و تلفن با یکدیگر با یکدیگر ارتباط داشتند.
در اتیوپی نیز افراد مختلف چه زن و چه مرد، در مواجهه با یکدیگر بجای دست دادن، یکدیگر را در آغوش می کشند که این رفتار نیز بعلت انتقال سریع ویروس کرونا، در حال تغییر است و افراد صرفا با نگاه چشم با یکدیگر سلام و احوالپرسی میکنند.
حال به بررسی تغییرات در سبک زندگی مردم در اتیوپی، پس از ورود ویروس کرونا می پردازیم، اتیوپی کشوری با 110 میلیون جمعیت و دارای ساختاری اقتصادی ضعیفی است و عمده مردم در فقر و تنگدستی زندگی میکنند و مانند بسیاری دیگر از کشورهای آفریقایی است.
پس از ورود ویروس کرونا به این کشور که توسط یک ژاپنی که که از کشور بورکینافاسو به اتیوپی آمده بود، ترسی همه گیر کشور را فراگرفته و بعلت فرصت طلبی داروخانه ها و فروشگاهها، لوازم بهداشتی و ضد عفونی کننده به سرعت کمیاب و در صورت وجود با چند برابر قیمت های واقعی به فروش می رسد، از دیگر مشکلات این کشور، کمبود وسایل نقلیه عمومی برای جابجایی مسافران است که این مورد باعث ایجاد شلوغی و تراکم زیاد در اتوبوس ها و ون ها شده بود، دولت از زمان اعلام وضعیت فوق العاده در کشور چند اقدام را در دستور کارخود قرار داده است.
1) کلیه خودروهای دولتی و نظامی به امر جابجایی مسافر کمک می کنند تا از ایجاد تراکم در وسایل نقلیه عمومی خودداری شود.
2) آهنگ پیشواز کلیه تماس های ثابت و همراه، به ارائه توصیه های بهداشتی به شهروندان اختصاص یافت.
3) روزانه پیامکهای مختلف در خصوص رعایت اصول بهداشتی و فاصله اجتماعی برای افراد ارسال می گردد.
4) در ورودی تمامی فروشگاههای بزرگ و مال ها، شیر آب و صابون قرار داده شده و تمامی افراد قبل از ورود باید دستهای خود را با صابون شسته و سپس وارد فروشگاه شوند، پلیس بر این امر نظارت دارد ضمنا از ورود افرادی که علائم سرماخوردگی دارند نیز خودداری میشود.
5) دولت تمامی مرزهای زمینی خود را با کشورهای همسایه بسته و صدور ویزای الکترونیک را نیز متوقف نموده است.
6) تمامی پروازهای ایرلاین اتیوپی که بزرگترین ایرلاین آفریقا است به اکثر مقاصد خود متوقف شده است .
7) در صورت ورود فردی به این کشور از مسیر هوایی، شخص باید با هزینه خود به مدت دو هفته در قرنطینه در یکی از هتل های آدیس آبابا باشد.
8) دولت به منظور کنترل چرخش اقتصادی در جامعه، نظارت خود بر اصناف مختلف ارائه دهنده خدمات بهداشتی و خوراکی را دوچندان نموده و رسانه های کشو دائما اخباری در خصوص دستگیری تعدادی از فرصت طلبان ارائه می نماید.
9) کاهش ساعت اداری کارکنان بخش های دولتی و خصوصی و استفاده از شیوه های نوین مانند دورکاری
10) فروش بهضی از کالاها های نظافتی و بهداشتی بصورت سهمیه بندی در فروشگاهها، بدین معنی که فقط تعداد محدود آن به خریداران عرضه میشود.
11) تلاش دولت برای محدود نمودن فرائض دینی مسلمانان و مسیحیان ارتدکس در مساجد و کلیساها، هرچند دولت در این خصوص از مفتی مسلمانان و پاتریاک درخواست نموده که به پیروان خود در خصوص عدم حضور در اماکن دینی داشته باشند، تاکنون موفق به محدود سازی آن نشده است.
12) کاهش اجاره اصناف و مستاجرها، دولت ابلاغ نموده که کلیه مستاجران صرفا نیمی از کرایه خود را در ایام کرونا پرداخت نمایند که این شامل بخش های دولتی و خصوصی میشود.
13) تعطیلی کامل بعضی از ایالت های مرزی و ممنوعیت آمد و شد مردم در خیابانها.
14) برخورد جدی پلیس با افرادی که قوانین ممنوعیت تردد را رعایت نمی کنند، در یکی از ایالت ها، یکی از نقض کنندگان قوانین توسط پلیس کشته شده است.
به نظر میرسد که مردم جهان، پس از رهایی از ویروس کرونا تغییرات زیادی را در سبک زندگی خود شاهد خواهند بود و شاید این تغییرات بتواند نقطه عطفی در فرهنگ جامعه جهانی به پیش از کرونا و پس از کرونا باشد.
نظر شما