از رنج تا برنج/ ضرورت ایجاد محیط امن در کشت و کار برای رهایی از کرونا

با توجه به نزدیک شدن فصل کشت و کار و شیوع بیماری کرونا و تاکید بر در خانه ماندن، کار کشاورزان پرتلاش گیلک که می بایست رنج ببینند تا برنج را بر سفره های ما برسانند چیست!

خبرگزاری شبستان،_ گیلان، نوشین کریمی؛ تعطیلات عیدی را پشت سر می گذرانیم که گویا اصلا عیدی نبوده و نیست. هر سال با نزدیک شدن به فصل بهار و خانه تکانی و خرید رخت نو به استقبال بهاری می رفتیم که معنی اش را بیشتر از روی شکوفه های درختان خانه پدر بزرگ در روستایمان می فهمیدم.

با خانواده، نزدیک روستا که می شدیم مردانی را می دیدیم که یا بیل به دست و یا با یک تراکتور یا تیلر مشغول شخم زمین خود بودند و کمی آن طرف تر در مسیر راه مردانی که پاچه شلوارشان را تا زانو، تا زده و یک بیل بر روی دوش گذاشته و به طرف خانه هایشان در حرکت بودند. بر تنشان از لباس های نوی عید هم خبری نبود. دست، صورت و لباس شان از گل های خشک شده زمین کشاورزی که ما به آن می گوییم «بیجار»، رنگ می گرفت.

 



داخل حیاط پدر بزرگ که می شدیم می دیدیم در یک گوشه، ﺷﺎﻟﯽهایی را ﮐﻪ از ﺳﺎل ﮔﺬﺷﺘﻪ ذﺧﯿﺮه ﮐﺮده‌اﻧﺪ، در آب خیس کرده ﺗﺎ ﺟﻮاﻧﻪ ﺑﺰﻧﻨﺪ. ﺷﺎﻟﯽهای ﺧﯿﺲﺧﻮرده را هم ﭘﺲ از ﭼﻨﺪ روز از آب ﺑﯿﺮون ﻣﯽآورند و ﺑﻪ ﺻﻮرت ﮐﭘّﻪ‌هاﯾﯽ روی همدﯾﮕﺮ ﻗﺮار ﻣﯽدادند و روی ﮐﭘﻪ‌ها ﮔﻮﻧﯽ ﻧﻤﻨﺎک ﻣﯽاﻧﺪاختند ﺗﺎ رطﻮﺑﺖ داﻧﻪ‌های ﺑﺮﻧﺞ از ﺑﯿﻦ ﻧﺮود و ﺑﺎ رﯾﺨﺘﻦ آب ﺑﺮ روی ﺷﺎﻟﯽ‌ها، آنها را مرطوب نگه می داشتند، چیزی شبیه سبز کردن گندم برای سفره هفت سین عید نوروز.

عید برای من و خیلی های دیگر لذت سبز کردن سبزی و قیچی کردن نوک سبزه ها با ذکر صلوات هنگام تحویل سال نو بود اما امسال یک بیماری همه گیر مانع از دیدن و لمس کردن بهار همیشگی شده است.

 



ویروس کرونایی که یک ماه قبل از سال نو خبرش در ایران و به خصوص در گیلان پیچید حال و هوای خیلی ها را دگرگون کرد، خیلی های ما خانه تکانی نکردیم و دل و دماغی برای سبز کردن سبزی و چیدن سفره هفت سین نداشتیم. مثل هر سال که دید و بازدید می رفتیم و سنت ایرانی اسلامی را به‌جا می آوردیم این‌بار به‌خاطر احترام بیشتر به عزیزانمان «در خانه ماندیم» و شنیداری تبریک گفتیم و شنیدیم.
 

پرده اتاق خواب بچه ها را که کنار زدم متوجه زمین های کشاورزی پشت منزلمان شدم، چشم هایم را بستم عطر برنجی را استشمام کردم که از سمت شالیزارهای روستای خودمان هوش از سرم می برد...

در همسایگی ما چند خانه وجود دارد که همگی روی زمین های کشاورزی بنا شده اند، البته با تغییر کاربری قانونی و کمی آن طرف تر زمین هایی که هنوز در آن کشت برنج انجام می شود. وقت مناسبی بود تا پرس و جو کنم که در این ایام، با وجود بیماری کرونا و رعایت بیش از پیش بهداشت فردی و اجتماعی و تاکید در خانه ماندن، کار این کشاورزان پرتلاش گیلک که می بایست رنج ببینند تا برنج را بر سفره های ما برسانند و ما از گنج آنان بهره مند شویم، چگونه خواهد بود!!

 


با سازمان جهاد کشاورزی استان ارتباط برقرار کردم، مهندس «علی درجانی» با تبریک سال نو و آرزوی درخشش هر چه بیشتر رزق و روزی بر سفره گیل‌مردان و گیل زنان زحمتکش و پرتلاش، گفت: با نزدیکی به زمان فصل کشت برنج سازمان جهاد کشاورزی نیز اقدامات اساسی و پایداری را برای شروع یک فصل زراعی موفق انجام داده است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان با بیان اینکه بیش از ۶۵ درصد شخم اولیه زمستانه کم عمق با عمق حدود ۱۵ الی ۲۰ سانتی متر انجام شده و در روزهای آینده نیز عملیات شخم اول انجام می شود، تصریح کرد: بالغ بر هزار و ۶۵۰ تن انواع بذر گواهی شده ارقام کیفی و پر محصول برنج در فصل تولید و عملیات بوجاری و آماده سازی و توزیع آن در بین زارعین برای کشت در سال ۹۹ انجام شد.

وی با اشاره به اینکه با سازمان آب منطقه ای استان در خصوص وضعیت منابع آب برای سال زراعی پیش رو هماهنگی هایی انجام شده و خوشبختانه از وضعیت مناسب منابع آبی نیز تاکنون برخوردار بوده ایم، افزود: تقویم زراعی کشت و کار برنج با مشارکت دستگاه‌های اجرایی و تحقیقاتی مرتبط استان تهیه و تدوین شده است که در آن به همه کشاورزان عزیز توصیه شده است که خزانه گیری برنج را از تاریخ ۱۷ فروردین لغایت ۷ اردیبهشت و نشاء کاری اراضی خود را از ۷ اردیبهشت لغایت ۲۷ اردیبهشت انجام دهند تا کمترین ریسک و مواجه با شرایط نامساعد جوی را داشته باشد.

 


درجانی با بیان اینکه بیشترین کشت برنج در استان‌های گیلان، مازندران و گلستان انجام می‌شود و از مراکز عمده کشت و تولید برنج در ایران به شمار می‌روند، گفت: ﺷﺎﻟﯿﺰارها و ﺗﻤﺎم ﻣﺮاﺣﻞ ﺷﺎلیکاری، ﯾﮑﯽ از ﺟﺎذبه‌های هیجان اﻧﮕﯿﺰ شهرهای شمالی اﺳﺖ.

وی با اشاره به اینکه ﺗﻤﺎم ﻣﺮاﺣﻞ ﮐﺎﺷﺖ، داﺷﺖ و ﺑﺮداﺷﺖ ﺑﺮﻧﺞ زﯾﺒﺎﯾﯽ و ﻟﻄﺎﻓﺖ خاصی دارد که ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ ﺑﺮای طﺒﯿﻌﺖﮔﺮدان ﺗﺠﺮﺑﻪای ﻟﺬتﺑﺨﺶ و دلپذیر باشد، افزود: متاسفانه امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا و محدودیت برای پذیرش مسافر، سازمان جهادکشاورزی استان تمامی اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی را برای کشاورزان مد نظر و در دستور کار قرار داده است.


درجانی در ادامه با توجه به شرایط فعلی شیوع بیماری کرونا، توصیه هایی را برای کشاورزان برنجکار به جهت فراهم کردن محیط امن کشت و کار برنج بیان کرد و افزود: با توجه به شیوع بیماری کرونا در استان، موثرترین راه جلوگیری از شیوع آن با توجه به نظرات متخصصین اهل فن عدم حضور در اجتماعات و جلوگیری از ایاب و ذهاب غیر ضروری است که امیدواریم با عنایت به رعایت موارد فنی، بخش کشاورزی هم سهم به‌سزایی در کاهش و عدم گسترش این بیماری داشته باشد.

 


وی با اشاره به توجه بیشتر به کشت مکانیزه برنج که موجب کاهش هزینه تولید و عدم استفاده از کارگرهای نشاکار و افزایش ایمنی و سرعت در انجام کار و خروج هر چه سریع تر از مزرعه شود، اظهار کرد: از به‌کارگیری کارگران متفرقه و غیر بومی نشاکار در امر کشت و کار برنج باید اجتناب شود.

درجانی تصریح کرد: با توجه به ضرورت عدم تبادل کارگر از استان‌ها یا حتی شهرستان‌ها و روستاهای همجوار و توجه به احداث خزانه در چند نوبت طبق تقویم زراعی اعلام شده به جهاد کشاورزی شهرستان‌ها اقدام شود، تا به‌دلیل عدم ورود کارگر در پیک نشاکاری، با طولانی کردن دوره نشاء امکان استفاده از کارگرهای محلی و بومی فراهم باشد.

وی اظهار کرد: با استفاده بیشتر از ظرفیت بانک های نشاء در سطح روستا و توسعه آن و همچنین تشویق و ترغیب کشاورزانی که در پرورش نشاء مکانیزه برنج مهارت دارند، در افزایش سطح کشت مکانیزه اقدام اساسی صورت بگیرد.

درجانی بر ضد عفونی روزانه تراکتور و سایر ماشین های کشاورزی، پس از اتمام کار روزانه با استفاده از محلول ضد عفونی کننده با ترکیب یک به ۹ آب و محلول سفید کننده وایتکس ( یک لیوان وایتکس + ۹ لیوان آب سرد) ترجیحا" با استفاده از سمپاش تاکید کرد و ادامه داد: شستشوی مرتب دست ها با آب و صابون، استفاده از دستکش کار یا دستکش مناسب برای کار با ماشین آلات کشاورزی و یا تنظیمات ادوات نیز ضروری است.

 



وی با اشاره به اینکه در مزرعه به هیچ عنوان از لیوان و ظرف مشترک برای شرب و خوردن غذا استفاده نکنند گفت: کشاورزان لباس کار خود را از سایر لباس ها جدا کرده و در مزرعه فضای مناسبی برای تعویض لباس کار در نظر بگیرید و لباس و وسایل مورد استفاده خود را در معرض نور خورشید به دلیل خاصیت میکروب کشی آن قرار دهید.

درجانی اضافه کرد: کشاورزان می بایست از استفاده مشترک ابزار کار یا ادوات و وسایل شخصی یکدیگر خودداری کنید و چنانکه حین کار در مزرعه مجبور به استفاده مشترک از یک ابزار هستند، به‌طور مرتب آن را ضد عفونی کنند و با توجه به امکان تردد انسان، دام، حیوانات، طیور و پرندگان آلوده ناقل بیماری در سطح شالیزارها، توصیه های بهداشتی را کاملا رعایت کرده و بخصوص از دست زدن به صورت حین کار در مزرعه خودداری کنید.

وی همچنین تاکید کرد: در اطراف مزرعه و روستا تابلوهایی مبنی بر عدم ورود افراد متفرقه به مزرعه نصب شود و از هرگونه رفت و آمد غیر ضروری و تجمع در سطح روستا و مزارع خودداری صورت بگیرد.
 

کد خبر 909626

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha