«فتحعلی چراغی» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از تالش اظهار کرد: از بیستم اسفندماه اقدام به بذرگذاری تخم توتون در سینیهای مخصوص کشت، برای کشاورزان کردهایم.
رییس دخانیات تالش با بیان اینکه این بذرها بین کشاورزانی که این محصول را کشت میکنند توزیع میشود افزود: توتون در اقلیمهای مختلف تالش در منطقه جوکندان قابلیت رشد را دارد ولی به منظور افزایش عملکرد آن باید از مناطق گرم استفاده کرد.
وی با بیان اینکه درجه حرارت خاک، نقش عمدهای در رویش بذر توتون دارد گفت: دمای مطلوب برای جوانهزنی بذر توتون ۲۵ تا ۲۷ درجه سانتیگراد و میانگین دما در مرحله رشد و نمو برگها ۲۰ درجه سانتیگراد مناسب است.
چراغی تصریح کرد: گیاه توتون به سرما حساس است ولی نشاءهای قوی برای مدتی قادر به تحمل (۱-) درجه سانتیگراد است و برای تهیه توتون سیگار باید از خاکهایی با بافت سبک استفاده کرد.
رییس دخانیات تالش با تاکید به اینکه ارقام مختلف توتون به خاکهای متفاوتی نیاز دارند خاطرنشان کرد: در زمینهایی که توتون کشت میشود باید عاری از علف هرز و فاقد هر گونه سنگ و کلوخ باشد تا ریشه بتواند به سهولت در خاک گسترش یابد.
وی با بیان اینکه خاک باید رطوبت را به اندازه کافی در خود نگه دارد و از زهکشی مناسبی نیز برخوردار باشد اظهار کرد: توتون بهتر است با گیاهانی مانند گندم، شبدر، ذرت به تناوب کشت شوند.
چراغی با اشاره به اینکه توتون را میتوان چند سال متوالی در یک زمین کشت کرد و کشت متوالی برای چند سال در یک زمین بلامانع است افزود: زمان مناسب برای کاشت بذر در خزانه به شرایط اقلیمی منطقه تالش بستگی دارد.
رئیس دخانیات تالش گفت: بذرهای توتون را میتوان از اوایل زمستان تا اواسط بهار در خزانه کشت کرد همچنان که در شهرستان و بخشهای مرکزی کشاورزان در حال کشت این محصول هستند و بذرها را به صورت دست پاش یا ردیفهایی به فاصله دو سانتیمتر کشت میکنند.
وی با بیان اینکه مقدار بذر به نوع گیاه، روش کاشت و شرایط اقلیمی محل رویش بستگی دارد تصریح کرد: نشاءها در ردیفهایی به فاصله ۶۰ تا ۸۰ سانتیمتر و فاصله دو بوته در طول ردیف ۴۰ سانتیمتر در زمین اصلی باید کشت شوند.
چراغی خاطرنشان کرد: چنانچه هوا ابری و نور کم باشد بوتهها در زمین اصلی در ردیفهایی به فاصله ۱۰۰ تا ۱۱۷ سانتیمتر و فاصله دو بوته در طول ردیف ۳۵ تا ۵۰ سانتیمتر باید کشت شوند.
رییس دخانیات تالش اظهار کرد: چنانچه بوتهها تراکم کمتری داشته باشند، بر اثر استفاده از نور بیشتر مقدار نیکوتین برگها افزایش مییابد.
وی در خصوص کاشت، داشت و برداشت محصول توتون در منطقه تالش افزود: برای هر هکتار زمین به ۵۰ تا ۷۰ متر مربع خزانه نیاز است و در هر متر مربع فضای خزانه میتوان ۷۰۰ تا ۹۰۰ نشاء تولید کرد.
چراغی گفت: پس از کاشت به ضخامت ۳ تا ۵ سانتیمتر روی بذرها را باید خاک نرم پوشاند و روزهایی که هوا گرم و آفتابی باشد باید پوششهای پلاستیکی را به مدت سه تا چند ساعت جمع کرد و پس از آبیاری روی بستر کشت را مجدداً پوشاند تا سبز شدن بذرها، باید مرتباً آبیاری کرد.
رییس دخانیات تالش با بیان اینکه سه هفته پس از سبز شدن میتوان به برچیدن پوششهای پلاستیکی اقدام کرد، تصریح کرد: رویش گیاه توتون شامل دو مرحله است، مرحله اول، از بدو رویش بذر تا تشکیل دومین برگهای حقیقی که کلاً ۱۲ تا ۱۵ روز طول میکشد و تنظیم درجه حرارت خزانه (بین ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتی گراد) و آبیاری باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه پس از مراحل کاشت و داشت مرحله برداشت، عمل برگ چینی از اواخر بهار آغاز میشود و طی چند مرحله تا اواخر شهریور انجام میگیرد خاطرنشان کرد: خشک کردن برگهای توتون به روش طبیعی احتیاج به زمان طولانی ۲۵ تا ۴۰ روز دارد ولی با استفاده از خشک کنهای الکتریکی بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ ساعت عمل خشک کردن زمان میبرد.
گفتنی است، توتون گیاهی یکساله به ارتفاع یک تا ۲متر (گاهی بیشتر) و پوشیده از تارهای چسبنده بسیار کوتاه است که از کلیه اندامهای آن بوی قوی و ناپسند استشمام میشود.
این گیاه ریشه راست دارد که طول آن با توجه به شرایط اقلیمی محل رویش بین ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر بوده که در مناطق خشک به ۲۰۰ سانتیمتر هم میرسد، برگهای توتون نسبتاً بزرگ و فاقد دمبرگ و به اشکال قلبی، تخم مرغی، نیزهای، خمیده (وسط برگ انحنا دارد) و یا صاف دیده میشود.
ساقه آغوش، بیضوی و به رنگ سبز دارد و گلهای آن نر – ماده و گلی رنگ است کاسه گل آن لولهای شکل، منتهی به پنج تقسیم نوک تیز(غالباً نامساوی) و جام گل آن قیفی شکل و سه مرتبه بزرگتر از کاسه گل است، پنج پرچم دارد و میوهاش پوشینه، بیضوی و محتوای دانههای (بذر) بسیار است.
نظر شما