حجت الاسلام «زین العابدین دست داده» با اشاره به اینکه رسالت پیامبر اسلام (ص) سرآغاز نهضتی اصلاح گرانه به دست مُصلحی مبعوث و حامل وحی الهی بود، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در جهرم، گفت: پیامبر (ص) سنت های پیشین را کنار زد و سنت های نو را بنا نهاد.
این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اینکه چنین جایگاهی، پیامبر (ص) را در منزلت رهبری «کاریزما» قرار می داد که می توانست بر اساس آن، سنت ها را جابه جا کند، افزود: این جایگزینی، ساختن سنت های الهی به جای سنّت های جاهلی و قبیلگی بود.
وی با اشاره به اینکه حضرت محمد (ص) طی ۲۳ سال از بعثت تا رحلت، مأمور ابلاغ و اجرای اسلام شد، بیان کرد: پیامبر (ص) در تمام ابعاد و زمینه های فکری، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به انقلابی دست زد که با محتوای اصیل و جامع اسلام، به عنوان آخرین و کامل ترین دین آسمانی، برای همه زمان ها و مکان ها و همه مردم تناسب داشت.
به گفته دست داده، پیامبر اسلام (ص) با نفی افکار، آیین ها و ارزش های جاهلی و قومی و قبیله ای، خونی و نژادی، مالی و طبقاتی، شرک و بت پرستی و در هم شکستن ساختارها و مناسبات مبتنی بر آن ها، اساس یک نظم نو و انقلابی را پی ریخت.
وی با اشاره به اینکه نهضت حضرت محمد (ص) که یک انقلاب تمام عیار بود، به تغییرات عمیق و اساسی در ذهنیت ها و عینیت های حاکم انجامید، تصریح کرد: حتی کسانی چون «مارکس» و «انگلس» که تحلیل های نظری گسترده ای از مسئله تغییرات اجتماعی و انقلاب دارند، تحولی را که پیامبر اسلام به وجود آورده، دست کم در بعد فکری و فرهنگی «انقلاب اسلامی» و یا «انقلاب مذهبی محمد» خوانده اند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی جهرم ادامه داد: هر چند که آن ها و پیروانشان در تحلیل و تعلیل پیدایش اسلام و جنبش اسلامی دچار تناقض گویی ها و خطاهای نظری و تاریخی فراوانی نیز شده اند و بر اساس همان تحلیل های قالبی، نقش اسلام و جنبش مبتنی بر آن را در آن حوزه، تحول از نظام قبیله ای به نظام برده داری یا نظام فئودالی (به اختلاف) خوانده اند.
وی با یادآوری اینکه بسیاری از اسلام شناسان غربی نیز در قالب های قومی، قبیله ای، نژادی، اقتصادی و به صورت تک سبب بینی به تحلیل و ارزیابی تغییرات صدر اسلام پرداخته اند، گفت: اگر چه تحقیقات محققان متأخر اروپای غربی، با واقع بینی و شناخت بیش تری همراه است، اما به طور کلی ساختارهای اجتماعی-اقتصادی دوران ظهور اسلام، هنوز آن طور که باید مورد مطالعه قرار نگرفته است.
نظر شما