نسخه طب سنتی برای مقابله با کرونا

این روزها مردم ضمن رعایت نکات بهداشتی در جهت پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا می‌توانند برای تقویت سیستم ایمنی بدن از طب سنتی کمک بگیرند البته تجویز گیاه دارویی تنها باید از سوی پزشک متخصص طب سنتی باشد.

خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ کرونا ویروس نامی که این روزها زیاد می‌شنویم؛ بیماری ویروسی که دستگاه تنفس را نشانه می‌گیرد. معضلی که بیش از دوماه است، چین را با چالشی بزرگ روبه‌رو کرده و اکنون بعد از ورود این ویروس ناخوانده ای به کشور، به یکباره موجی از اضطراب و نگرانی در مردم ایجاد شده است.

 

پیک اصلی بیماری بنا بر گفته وزیر بهداشت شروع شده و براساس بررسی اپیدمیولوژیک از رصدهای ملی و بین المللی شیب نمودار ابتلا به کرونا در روزهای آینده کماکان صعودی خواهد بود.

 

با توجه به این که بیش از دو ماه از شناخته شدن این ویروس نگذشته قاعدتا هیچ تحقیق و مطالعه موثری در مورد اثرات مطلوب خوردنی‌ها در مهار این ویروس انجام نشده و در این خصوص ادعا زیاد است. اما توصیه متخصصان طب سنتی برای مقابله با ویروس کرونا تقویت سیستم ایمنی بدن است؛ آنها بر این باورند که با رعایت اصول شش گانه طب سنتی، بدن در بهترین حالت خود قرار می گیرد و در مقابل امراض مقاوم تر می شود.

 

بازار مصرف گیاهان دارویی هم که از دیرباز در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژه ای داشته  این روزها نسبت به قبل از شیوع کرونا رواج بیشتری در بین خانواده ها پیدا کرده است و بسیاری از مردم معتقدند که برای تقویت سیستم ایمنی بدن و درمان بیماری هایشان از این داروها بهتر نتیجه می گیرند.

 

 

«صدیقه هاشمی» یکی از مادران میانسال بیرجندی که مشغول خرید از عطاری است در گفتگو با خبرنگار شبستان می گوید: با توجه به شیوع کرونا و اینکه این بیماری سردپسند است تصمیم گرفته‌ام مصرف داروهای گیاهی که طبع گرم دارند را برای خود و خانواده ام بیشتر از قبل کنم.

 

وی بر تغذیه مناسب برای تقویت سیستم ایمنی بدن تاکید می کند و می افزاید: نوشيدن مايعات برای دفع مواد سمی از بدن و مصرف انواع ويتامين‌ها از راه‌های تقويت سيستم ايمنی بدن است.

 

از میان پستو مغازه‌ عطاری انواع بوهای تند و ملایم ادویه و داروهای گیاهی به مشام می‌رسد. این جا تا چشم کار می کند قوطی ها، شیشه های عرقیجات و... روی قفسه ها جا خوش کرده است. روی هر قوطی یا شیشه با تکه ای کاغذ اسم گیاه دارویی و موارد مصرف درج شده است.

 

 

بانویی بعد از خرید ادویه غذا و زنجبیل کمی بنفشه، آویشن و سیاه دانه از عطار می خواهد. «مریم سوفی» می گوید: معجزه درمان با داروهای گیاهی را دیده و خودم تجربه کرده‌ام و اکنون هم برای پیشگیری از ابتلا به کرونا مصرف گیاهان دارویی و بخوری را نسبت به گذشته بیشتر کرده ام.

 

وی که ماسک به صورت زده و دست هایش را ضد عفونی می کند، ادامه می دهد: همچنین دود کردن اسپند خاصیت ضد عفونی کننده دارد و روزی یک تا دو مرتبه این کار را انجام می‌دهم و از بخور برگ درخت اکالیپتوس برای پاکسازی فضای منزل نیز استفاده می کنم.

 

این روزها فضای مجازی نیز پر از توصیه‌هایی درباره استفاده از دمنوش و گیاهان دارویی برای پیشگیری از کرونا و یا درمان آن است. مخاطبان فضای مجازی، با توصیه‌هایی که در این فضا رد و بدل می‌شود سراغ عطاری‌ها رفته و هر آن چه را در فضای مجازی خوانده‌اند، خریداری می‌کنند. اما روش تشخیص مطالب درست طب سنتی ایرانی از مطالب نادرست در فضاهای مجازی مثل سایر مطالبی است که در این فضا منتشر می‌شود، توصیه ما رجوع به متخصصان این رشته است.

 

«غلامرضا حقیقی» متخصص طب سنتی و استادیار دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در پاسخ به این سوال که آیا خوردن گرمیجات مانند سیر، زنجبیل، دارچین، خاکشیر، جنسینگ و ... تاثیری بر سیستم ایمنی بدن و عدم ابتلا به کرونا ویروس دارد، می گوید: ما معتقد هستیم که هر کسی برمبنای مزاجی طبیعی بهترین وضعیت را دارد و ایجاد انحراف در مزاج طبیعی فرد را با مشکل مواجه می کند.

 

وی می افزاید: اگر کسی مزاج گرم دارد باید مواد غذایی متعادلی مصرف کند البته اضافه کردن گرمیجات در گروهی از افراد که مزاج سرد دارند و ممکن است غلبه بلغم و یا سودا داشته باشند تا حدودی موثر است، برخی از مواد غذایی باطبع گرم می تواند اثرات تقویت سیستم ایمنی و ضد میکرونی داشته باشند اما افراط در مصرف گرمیجات هم می تواند برای انسان مضر باشد.

 

حقیقی در پاسخ به این سوال که براساس تعالیم طب سنتی اسلامی چه رژیم غذایی برای پیشگیری و درمان کرونا پیشنهاد می کنید، می گوید: مهمترین نکته پرهیز از پرخوری است و در روایات آمده قبل از سیری دست از غذا خوردن بکشید و باید غذاهای سبک مصرف شود تا قوای بدن مصروف جذب و هضم موادغذایی سنگین نشود.

 

 

متخصص طب سنتی به وضعیت روحی، تغذیه، تنظیم خواب، دفع مواد زاید بدن، فعالیت فیزیکی و هوا به عنوان اصول شش گانه طب سنتی اشاره و بیان می کند: باید از مواد غذایی استفاده شود که حالت طبیعی و تازه داشته باشد و اگر دچار سرفه هستیم باید از مصرف هرگونه ترشی و میوه های ترش مضرر خودداری شود.

 

به گفته وی تنها تغذیه مناسب نیست که ما را سلامت نگه می دارد بلکه تنظیم خواب و انجام فعالیت بدنی مناسب نیز دارای اهمیت است چرا که کم تحرکی هم باعث ضعف سیستم ایمنی می شود، همچنین باید به حفاظت از استرس ها و عواملی که برای روح و روان چالش برانگیز هست نیز توجه شود.

 

حقیقی با اشاره به اهمیت دفع مواد زاید از بدن، ادامه می دهد: یبوست باعث می شود مواد زاید در بدن باقی بماند و در این وضعیت باکتری مضر در بدن افزایش پیدا می کند و باکتری های مفید کم می شوند و در نتیجه سیستم ایمنی بدن ضعیف می شود.

 

وی بر رعایت بهداشت فردی، رعایت آداب رفت و آمدها و حفظ فاصله حدود دومتری افراد از یکدیگر برای پیشگیری از شیوع کرونا تاکید می کند و می افزاید: باید در خانه بمانیم چرخه انتقال این ویروس را قطع کنیم.

 

متخصص طب سنتی با اشاره به دودکردن اسپند و عنبرنسارا در پیشگیری و درمان کرونا می گوید: بخور دادن و دود کردن برخی از گیاهان دارویی بر اساس تحقیقات انجام شده می تواند در پیشگیری تاثیر داشته باشد اما عنبرنسارا جایگاه و کاربردها محدودی دارد و در این مواقع دود کردن آن توصیه نمی شود. دود کردن اسپند خاصیت ضد عفونی کننده دارد و می تواند کوتاه و مقطعی مورد استفاده قرار گیرد اما چون اسپند باعث خشکی مجاری تنفسی می شود ممکن است استفاده زیاد از آن برای مقابله با ویروس کرونا خیلی کمک کننده نباشد و می تواند باعث صدمه به غشاهای مخاطی و سلولهای موجود در دستگاه تنفس شود.

 

حقیقی تاکید می کند: استفاده از بخورهای که با کمک آب تهیه می شوند مانند بخور بابونه. ترکیب بابونه و پوست پرتقال تاثیرات خوبی دارند.

 

و اما...

استفاده از گیاهان دارویی در درمان بیماری‌ها در هیچ زمانی کم اهمیت نبوده و اثرات شفابخشی که این گیاهان داشته‌اند در همه دوره‌ها کاملا مشهود و مشخص است. اما نکته ای که باید به آن توجه داشت این است که نوع داروی گیاهی در هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت بوده و باید به آن توجه شود بنابراین توصیه هایی که در شبکه های اجتماعی و یا سایر فضاها در این خصوص می شود غیرعلمی و غیر قابل استناد است. تجویز گیاه دارویی تنها باید از سوی پزشک متخصص طب ایرانی باشد.

 

همچنین یکی از انتقاداتی که از سوی برخی اطبا و کارشناسان درباره طب سنتی مطرح می شود، نفوذ برخی سودجویان و شیادان فرصت طلب در پوشش این حرفه و فریب عامه مردم از طریق وعده های دروغین و کسب مبالغ هنگفت است، انتقادی که در هفته های اخیر برخی مصادیق آن نیز در جراید و محاکم قضایی به چشم خورد.

 

 

 

 

کد خبر 906981

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha