به گزارش خبرگزاری شبستان، در ابتدای این نشست بهزاد صدیقی مجری برنامه، به مرور مباحث مطرح شده درجلسه نخست پرداخت و از اهمیت تئاتر در مبحث حقوق شهروندی یاد کرد.
محمد امیر یاراحمدی نمایش نامه نویس و رییس کانون نمایش نامه نویسان در ادامه این نشست به مفهوم کنش و خاستگاه آن در جامعه اشاره کرده و در بررسی دیرینه شناسی رفتارهای اجتماعی بشر توضیح داد: انسان برای تامین نیازهای اولیه خود در ابتدای تاریخ مجموعه ای از استنباط ها و برداشت ها را عامل کنش خود قرارمیداد و با توجه به شرایط پیرامونی خود قوانینی وضع می کرد که همه این موارد فرهنگ اولیه را تشکیل داد.
یاراحمدی در ادامه اظهار داشت: پس از پیشرفت بشر در اجتماع و توانایی چیره شدن بر طبیعت و رفع نیازهای اولیه بحث ارزش ها مطرح می شود و نیاز افراد از خوراک و پوشاک و... فراتر رفته و به مقولات والاتری همچون آزادی ، عدالت ،هنرو ... وارد می شود.
وی تصریح کرد: بعد از انقلاب صنعتی و ظهور روشنگری و انتقال ارزش ها به صاحبان قدرت و تغییر شیوه مدیریت به نظام دموکراسی و واگذاری بخشی از حقوق مردم به خود مردم مفهوم حقوق شهروندی به وجود می آید.
تئاتر آیینه تمام نمای یک جامعه است
فارس باقری مدرس و پژوهشگر تئاتر نیز در ادامه از پیدایش شهر سخن گفت.
به گفته باقری پس از قرن 18 و ظهور فردیت و تقابل فرد و جامعه شیوه مالکیت ها نیز تغییر می کند و بحث مشارکت های اجتماعی به میان می آید که این یکی از ویژگی های شهری شدن است.
این مدرس تئاتر برای روشن تر شدن مفهوم شهروندی از جامعه شناس مشهور آلمانی جورج زیمل سخن گفت و نظرات وی را در مورد شهر و شهروندی بیان کرد.
به گفته وی، زیمل معتقد است: انسان شهری در مقابل نیروهای بیرونی قرار می گیرد و پیوندهای اجتماعی وی در کلان شهرها با پیوندهای موجود در روستا تفاوت پیدا می کند. انسان شهری با ارزش های متفاوت تری از روستا روبروست و روابط قراردادی و پولی جانشین علقه های عاطفی می شود.
باقری همچنین گفت: زیمل معتقد است در شهر مفهوم دلزدگی ،احتیاط و محافظه کاری به وجود می آید که همه این موارد وارد عرصه های فرهنگی هم می شوند و در این میان نقش مسئولین و متولین امور فرهنگی از بین بردن این دلزدگی و ایجاد لذت فرهنگی است.
یار احمدی در ادامه سخنان باقری گفت : یکی از مهمترین حقوق یک شهروند دارا بودن حق آموزش است و برای تامین ارزش های بنیادین آموزش می تواند نقش مهمی ایفا کند.
این پژوهشگر از تئاتر به عنوان ابزار مهمی در این زمینه یاد کرد و افزود : تمام دغدغه ها و فراز و نشیب های یک جامعه می تواند در یک نمایش نامه جلوه گر شود و یک درام نویس به عنوان پرسشگر جامعه می تواند این معضلات را در یک درام اجتماعی به تصویر بکشد و با دست گذاشتن روی نقاط حساس یک جامعه شهروند را به چالش واداشته و آنها را متوجه مطالبتشان از جامعه کند.
یار احمدی همچنین اظهار داشت: یک نمایش خوب می بایست اساسا تضاد های موجود در جامعه را بازگو کند تا یک شهروند نیز متعاقبا با شرایط پیرامون خویش آگاه شده و سعی در رفع آن داشته باشد.
فارس باقری در پایان این نشست به دوره مشروطه تا عصر حاضر پرداخته و گفت: از زمان مشروطه تاکنون همواره تقابل میان سنت و مدرنیزم وجود داشته و این پرسش که ورود به دنیای نو مضر است یا خیردغدغه های تمامی انسان ها را در این دوران تشکیل می دهد. و حال وظیفه یک نمایش نامه نویس فهم این جهان نو برای شهروند است زیرا در غیاب این آگاهی او پشت درهای بسته می ماند و از همین روست که دلسوزانه ترین و صادقانه ترین پرسش هایی که یک نویسنده مطرح می کند ، آیینه تمام نمای آن جامعه است و اصطلاحی که به نام سیاه نمایی رواج دارد گویای این واقعیت نیست و باید از آن پرهیز شود.
گفتنی است، جلسات تخصصی تئاتر و حقوق شهروندی هر ماه با حضور کارشناسان تئاتر و مطالعات اجتماعی توسط کانون تئاتر فرهنگسرای فردوس برگزار می شود .
پایان پیام/
نظر شما