به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، فتح الله پریشان، کارشناس ارشد رشته علوم سیاسی اظهار داشت: بدون تردید، هر اندیشمند سیاسی در بستر و زمینه های عینی یا خانوادگی، محیطی، اجتماعی و سیاسی و شرایط بینالمللی زمانه خویش، دست به نظریه پردازی میزند.
وی افزود: بنابراین، مبانی فکری و نظری هر اندیشمندی که بیان کننده نحوه نگرش او به جهان و مسائل آن است، ریشه ها و اساس اندیشه های او را درحوزه های گوناگون معرفتی می سازد.
این کارشناس ارشد رشته علوم سیاسی ادامه داد: مراد از زمینه های عینی اندیشه پردازی، مولفه هایی همچون «زمینه های تربیت و رشد خانوادگی»، «رشد و تربیت محیطی»، «اجتماعی»، «سیاسی» و «شرایط بین المللی» است که اندیشه پرداز در آن زیست می کند.
وی بیان داشت: زمینههای محیطی، اجتماعی و سیاسی در ایجاد و تولید معناهای مختلف از مفاهیم مطروحه در منظومه فکری یک اندیشمند تاثیرگذار است و به تبع آن موجب بروز اختلاف در دیدگاه ها و اندیشه های یک اندیشمند با اندیشمند و نظریه پردازی دیگر می شود.
پریشان اضافه کرد: بر این اساس، نباید در تحلیل پدیدههای اجتماعی و سیاسی، از حضور عوامل مهمی چون عوامل محیطی، خانوادگی، اجتماعی، سیاسی و بینالمللی زمانه اندیشمند غافل شد.
وی عنوان کرد: آخوند ملا محمد کاظم خراسانی، به عنوان رهبر اصلی انقلاب مشروطه و علمدار مشروطیت در حوزه نجف، به رغم سکوت و یا مخالفت برخی دیگر، به طرفداری از مشروطیت پرداخت و برای تثبیت آن، به طور جدی وارد عمل شد.
این محقق برجسته گفت: این اقدام آخوندخراسانی در حالی است که ایشان به مشروطیت، به چشم حکومتی کامل و دلخواه نمینگریست، بلکه آن را وسیله ای برای تجدید مظالم حکام جبار مستبد می دانست و تا آنجا که می توانست برای عدم تخلف قوانین حکومت مشروطیت از احکام شریعت حقه جعفری می کوشید.
وی خاطرنشان کرد: به عنوان نمونه، وی در تقریظ یا ستایشی که بر کتاب تنبیهالأمه تألیف میرزای نایینی داشت، لزوم اخذ قوانین اداره مملکت را از احکام شرع انور اعلام داشت و دستور داد که همواره پنج فقیه طراز اول به تعیین مرجع تقلید عصر در مجلس شورا، حاضر و ناظر وفق مصوبات آن با احکام شریعت شوند.
وی گفت: آخوند خراسانی به عنوان رهبر اصلی انقلاب مشروطه در حوزه نجف، به رغم سکوت و یا مخالفت برخی دیگر، به طرفداری از مشروطیت پرداخت و برای تثبیت آن به طور جدی وارد عمل شد.
این کارشناس ارشد رشته علوم سیاسی تصریح کرد: مرحوم آخوندخراسانی خود برای اولین بار، پنج تن از فقهای به نام آن عصر ایران را، که «سید حسن مدرس» یکی از آنان بود، تعیین کرد و به مجلس فرستاد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل دفتر تبلیغات اسلامی، وی بیان داشت: همچنین، ایشان در ابتدای حکومت محمدعلی شاه و ظهور علایم استبداد رأی او، اندرزنامهای برای وی فرستاد و او را به رعایت موازین شرع و عدالت و کوشش در راه تأمین استقلال کشور دعوت کرد.
پریشان گفت: چون شاه خودکامه علیرغم نصایح آخوند کمر به هدم بنام آزادی و قتل آزادی خواهان بست، آخوند خراسانی همراه با فتوا به وجوب مشروطیت و تحریم پرداخت مالیات به مأموران دولت استبداد، حکم به خلع محمدعلی شاه از سلطنت داد.
پایان پیام/
نظر شما