به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز، این روزها در جریان مبارزه با کرونا ویروس شاهد بروز اخبار جعلی و شایعه در فضای مجازی هستیم اخبارهایی که از تعطیلی پمپ بنزین و نانوایی تا بسته شدن فروشگاه های بزرگ غذایی خبر می دهد، اما راه تشخیص اخبار جعلی از واقعیت چیست؟
یکی از مهم ترین راهبردهای تشخیص خبر درست از نادرست، « منبع معتبر» است. اگر مطلبی منبع معتبر و قابل اطمینان داشت نباید آن را باور کرد. بهره مندی از یک لینک اینترنتی به عنوان ساده ترین بخش یک منبع معتبر است.
دومین ابزاری که افراد می توانند برمبنای آن بر صحت خبری اطمینان پیدا کنند استفاده از فیلم، عکس و ... است. دستکاری شدن عکس یا فیلم که در اخبار دروغ بیشترین کاربرد را دارد، می تواند داستان سرایی وشایعه پردازی خبری را نشان دهد.
سومین مورد آن جایی است که مخبر با قسم دادن، التماس کردن همچنین تهدید کردن و وعده دادن ها سعی در القاء خبر دروغ به مخاطب است.
از دیگر نشانه های اخبار دروغ، بیان یک زمان نسبی است. خبر موثق و درست یک زمان معین، مکان معین را اعلام می کند ولی خبر دروغ بر زمانی تأکید می کند که نسبی است.
بهره برداری از جمله خبری شبه علمی و مبهم مانند اینکه آخرین دستاوردهای پزشکان نشان می دهد... یک منبع خبری .... یک استاد دانشگاه ... دانشمندان ... . این زمان است که شما باید بپرسید کدام دانشمند؟ کدام استاد؟ کدام منبع؟ به خاطر داشته باشیم که اینترنت و گوگل منبع موثق تلقی نمی شود. چرا که تنها ابزاری برای ارتباط و جستجو هستند نه ابزار خبری.
باید به خاطر داشته باشیم که آیا می دانیدها. توصیه های اکید همچنین هشدارهای عجیب و غریب آن هم در زمانه ای که شاهد رویدادهای متعدد هستیم نیز از جمله ویترین های خبرهای کذب هستند.
نظر شما