تیم‌سازی و فعالیت گروهی وظیفه اصلی و اساسی کانون‌های مساجد است

یکی از وظایف اصلی و اساسی کانون‌های مساجد تیم‌سازی و فعالیت گروهی برای ترویج فرهنگ دینی و کار گروهی است که کانون‌‌های فعال منطقه آزاد اروند با داشتن گروه‌های هنری فرصتی را برای جوانان و نوجوانان منطقه در این زمینه ایجاد کرده‌‌اند.

خبرگزاری شبستان _ منطقه آزاد اروند، اسماعیل آریانیا: ستاد عالی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور در هجدهم اسفند 1371 با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل و پس از آن نیز ستادی با این عنوان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای اعتلای اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و با توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری به منظور ادای دین و تکلیف نسبت به انقلاب اسلامی، خون شهدا، تحقق اهداف و انگیزه‌های فرهنگی در قانون اساسی و به‌ویژه تلاش برای ترویج و اشاعه فرهنگ و معارف اسلام ناب محمدی (ص)، مقابله اصولی و منطقی با تهاجم فرهنگی در سراسر ایران اسلامی به‌ویژه شهرستان‌های آبادان و خرمشهر ایجاد شد.

 

با توجه به ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های موجود در آبادان و خرمشهر و با وجود ساختاری به‌نام منطقه آزاد اروند، کانون‌های فرهنگی هنری مساجد این دو شهر استقلال یافتند و هر دو شهرستان فعالیت خود را از سال 97 به‌عنوان ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد منطقه آزاد اروند آغاز کردند. البته پیش از این نیز کانون‌های فرهنگی هنری مساجد این دو شهرستان زیر مجموعه استان خوزستان بودند.

 

یکی از وظایف اصلی و اساسی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد تیم‌سازی و فعالیت‌های گروهی برای ترویج فرهنگ دینی و کارگروهی است که کانون‌های مساجد این منطقه با داشتن گروه‌های هنری از جمله سرود، تئاتر، گروه‌های علمی همانند دومینو، فناوری اطلاعات و رباتیک، تشکیل تیم‌های ورزشی که متمرکز بر ورزش‌های همگانی و قابل دسترس است از جمله فوتسال و تنیس روی میز، تیم آموزشی از جمله آموزش پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، افزایش آگاهی عمومی، تیم تولیدات چند رسانه‌ای مثل تولید محتوای چند رسانه‌ای و مواردی از این قبیل فرصتی را برای جوانان و نوجوانان ایجاد کرده و افتخاراتی هم به همراه داشته‌اند.

 

از این رو تیم‌سازی و تربیت نیروی انسانی برای تامین نیازهای مدیریتی، انسانی و اجرایی از دغدغه مراکز مختلف فرهنگی بوده است از این رو یکی از رسالت‌های کانون‌های مساجد تربیت نیروهای انسانی متعهد، کادرسازی و تدوام حرکت کانون‌ها و تقسیم وظیفه است که البته سود و منفعت آن به جامعه هم می‌رسد.

 

اعزام تیم فرهنگی و هنری به روستاها از جمله خدمات موثر کانون‌های فرهنگی هنری مساجد به‌شمار می‌رود که برای بخش‌های مختلف دو شهرستان آبادان و خرمشهر در تامین بخشی از نیاز فرهنگی، هنری و اجتماعی روستاها موثر بوده است که البته این اقدامات با همراهی و مشارکت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد اروند، ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی آبادان و خرمشهر، فرمانداری‌ها، ادارات بهزیستی، نیروی انتظامی و ادارات جهاد کشاورزی این منطقه بوده است.

 

مشارکت در برگزاری جشنواره های فرهنگی و هنری کانون های مساجد از دیگر ظرفیت‌های این مرکز است و این همراهی در توسعه فعالیت‌ها و تحقق برنامه‌های کانون‌های مساجد است.

 

 

فعالیت فرهنگی هنری در مساجد عامل ایجاد جاذبه میان اعضای کانون ها و اهالی فرهنگ و هنر

 

سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد اروند در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، تشکیل ستاد عالی کانون‌های مساجد کشور را نقطه عطف و پیوند میان اهالی مسجد و اهالی فرهنگ و هنر خواند و اظهار کرد: به نوعی می‌توان گفت جوانانی که تمایل داشتند و راغب بودند در حوزه‌های فرهنگی هنری آن هم در مساجد کار کنند این اتفاق مبارک برایشان شکل گرفت و ستاد عالی کانون‌های مساجد کشور در سال 71 مطابق با دستور شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.

 

«رضا مردانی» به اهداف ستاد کانون‌های مساجد اشاره کرد و افزود: این ستاد اهداف بی‌شماری دارد و این اهداف در زمینه‌های مختلف فرهنگی، هنری و دینی که مورد نیاز جوانان و کسانی که دوستدار فرهنگ و هنر است و از جمله مهم‌ترین آن می توان به مشارکت و مباشرت در حوزه‌های مختلف اشاره کرد.

 

وی اضافه کرد: همچنین کانون‌های مساجد می‌توانند در حوزه‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی، دینی، علمی و دیگر حوزه‌ها به تناسب موضوعات روز جامعه فعالیت کنند. به عنوان مثال در سیل اخیر یا مسئله ضدعفونی کردن معابر و اماکن عمومی و مساجد، کانون‌های مساجد همانند سایر دستگاه‌های خدمت‌رسان دوشادوش نیروهای جهادی در حال کمک و خدمات‌رسانی به مردم آبادان و خرمشهر هستند.

 

مردانی فعالیت فرهنگی هنری در مساجد را عامل ایجاد جاذبه میان اعضای این کانون‌ها و اهالی فرهنگ و هنر دانست و تصریح کرد: اکنون پیوند بسیار خوبی میان اهالی فرهنگ و هنر و کانون‌های مساجد به‌وجود آمده که این عامل باعث شکوفایی و رونق مساجدی شده که قبلا شاید به‌صورت سنتی اداره و به جوانان کمتر توجه می‌شد اما با توجه به اهداف تشکیل ستاد کانون‌های مساجد که در حال پردازش به موضوعات مختلف از جمله فرهنگی، هنری، اجتماعی، دینی، علمی و ... هستند، الفت، انس و علاقه‌ای به‌وجود آمده و همه در کنار یکدیگر اهداف مورد نظر را دنبال می کنند.

 

وی با بیان اینکه مساجد دارای کانون‌های فرهنگی هنری فعال‌تر بوده و توانستند جوانان بیشتری را جذب کنند اذعان داشت: به یقین می‌توان گفت که هر مسجدی که کانون فرهنگی هنری ندارد دچار خلا بوده، از این رو یکی از ارکان اصلی و قوی مساجد در کنار پایگاه‌های بسیج، امام جماعت و هیات امنا، کانون‌های فرهنگی هنری هستند.

 

سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد اروند از جمله فعالیت‌های کانون‌های مساجد را نمایش، شعر، سرود، آموزش‌های هنری از جمله خوشنویسی و هنرهای تجسمی و آموزش عکاسی و ... دانست که به جذب مخاطب، استعدادیابی جوانان و ارتقای سطح هنری مجموعه مسجد و اهالی محل کمک بسزایی می‌کند.

 

وی با اشاره به اینکه در حال برنامه‌ریزی برای تقدیر و تشکر از کانون‌های فعال سطح منطقه هستیم اما با توجه به وضعیت اعتبارات و بودجه‌ای کشور فعلا این امکان برای ما فراهم نشده است، از همه آحاد جامعه به‌ویژه مسئولان خواست تا به کانون فرهنگی هنری مساجد توجه ویژه ای داشته باشند.

 

مردانی تاکید کرد: بودجه موجود کفاف فعالیت‌های بی‌شمار کانون‌های مساجد را نمی‌دهد که امیدواریم تمام نهادها، دستگاه‌های دولتی و خصوصی، سازمان‌ها، ارگان‌ها، بسیج و هیات امنای مساجد کمک کنند تا این جوانان را بیشتر دریابند و علاوه بر بودجه‌های جاری خود بودجه@ای به مساجد نیز اختصاص دهند تا از این ظرفیت و پتانسیلی که در کانون‌های مساجد وجود دارد به نحو شایسته‌ای استفاده شود.

 

وی به سخنان مقام معظم رهبری در خصوص استفاده و به‌کارگیری نیروهای جوان انقلابی اشاره کرد و یاد آور شد: اگر مدیران و مسئولان به نیروهای جوان مسجدی، نخبه، انقلابی، مومن و دینی اعتماد کنند و به آنها بها دهند، می‌توانند مدیران توانمندی نیز باشند؛ در سطح کلان کشور، استان و منطقه آزاد اروند افرادی وجود دارند که از دل همین مساجد بیرون آمدند و اکنون دارای پست‌ها و مدیریت‌ها چه به لحاظ علمی، چه به لحاظ مدیریتی و چه به لحاظ هنری هستند.

 

سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی منطقه آزاد اروند ادامه داد: به نظر می‌رسد همه ما باید از این ظرفیت بالای جوانان استفاده کنند؛ جوانانی که در کنار پرورش روحی، روانی، مذهبی و ارزشی در حال فعالیت فرهنگی هنری نیز هستند می‌تواند آغازی برای جامعه ما باشد و این جامعه از اعتماد به نیروهای مسجدی هیچ‌گاه متضرر نخواهد شد.

 

 

سطح دانش مدیران و افراد اثر گذار کانون های مساجد را ارتقا می‌دهیم

 

سرپرست ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری منطقه آزاد اروند نیز ارتقای سطح دانش مدیران و افراد اثرگذار کانون‌های مساجد را از اولویت‌های اصلی و مهم ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد منطقه آزاد اروند دانست و اظهار کرد: هر چه دید مدیران و افراد تاثیرگذار بیشتر شود قطعا اثرات بهتری در وضعیت کانون و منطقه خواهد داشت؛ به این مسئله اعتقاد داریم که هرچه سطح کیفی مدیر کانون از لحاظ فکری، نگاه و دانش بالاتر باشد می‌تواند مجموعه و گروه را با خود به بالا بکشاند.

 

«حسین قنعیان» از برگزاری دوره‌های تخصصی برای ارتقای سطح کیفی مدیران کانون‌های مساجد خبر داد و افزود: این برنامه‌ها شامل دوره‌هایی هستند که مدیران هیات‌ها و کانون‌های مساجد باید آن را سپری کنند چرا که لازمه شروع به‌کار و فعال‌تر شدن کانون‌ها ارتقای دانش مدیریتی مدیران است.

 

وی به بازدید از کانون‌های مساجد منطقه آزاد اروند اشاره کرد و یادآور شد: طی بازدیدی که از کانون‌های فعال و غیرفعال و همچنین کانون‌هایی که در حال ثبت هستند داشتیم، باید مسائل و مشکلات پیش روی آنان رفع شود تا شاهد فعالیت چشمگیر آنان در منطقه باشیم.

 

سرپرست ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد منطقه آزاد اروند اضافه کرد: قصد داریم کارگروه فضای مجازی را تشکیل دهیم و از پتانسل‌های موجود سطح شهرستان@های آبادان و خرمشهر و همچنین افرادی که در این زمینه تخصص دارند استفاده کنیم تا این نیز بابی برای بالا بردن سواد رسانه‌ای و نگاه مدیران شود؛ البته می‌توان در زمینه فضای مجازی به برنامه‌های مختلف پرداخت و برنامه‌های آموزشی، هنری، اعتقادی و مسائل را از این طریق به نمایش بگذاریم.

 

وی از توسعه کانون‌های مساجد در حوزه روستایی خبر داد و ابراز کرد: باید به حوزه‌های روستایی نیز در این زمینه نگاه ویژه‌ای داشته باشیم؛ در برخی روستاها کانون‌ها و حوزه‌های فرهنگی وجود دارد که به آنها توجه چندانی نشده است، اما بنا داریم این کانون‌ها را شناسایی و فعال کنیم و اکنون با توجه به جمعیت خوبی که در روستاها وجود دارد می‌توان فعالیت‌های فرهنگی بسیار خوبی انجام داد.

 

قانعیان وجود حوزه بین‌الملل در آبادان و خرمشهر را بسیار مهم و دارای پتانسیل بسیار بالایی ارزیابی کرد و اظهار داشت: باید به این حوزه بسیار بپردازیم و ارتباط مناسبی را با کشورهای همسایه از جمله عراق و کویت برقرار کنیم و در بحث ایام اربعین برنامه داشته باشیم و با کمک نیروهای کانون‌های مساجد این ارتباطات را قوی کرده و در حوزه بین‌الملل برنامه‌های اشتراکی را با استفاده از ظرفیت‌ها و تجربیات طرفین برگزار کنیم تا به یک گفتمان فرهنگی مشترک برسیم.

 

وی ابراز امیدواری کرد در اربعین سال آینده در این زمینه اقدامات خوبی را انجام دهیم و ادامه داد: باید به برنامه‌هایی همچون اردوهای راهیان نور پرداخته شود چرا که می‌توان از این طریق ارتباط برقرار کرد و کارهای فرهنگی را بیشتر گسترش داد.

 

سرپرست ستاد هماهنگی کانون‌های مساجد منطقه آزاد اروند بر تخصصی شدن کانون‌های مساجد تاکید کرد و گفت: در این راستا می‌توان چند کانون را به عنوان پایلوت انتخاب کرد و هر کدام در یک بخش فعالیت کنند و کانون‌های دیگر ار تحت پوشش قرار دهند.

 

وی از توسعه کتابخانه‌های در آبادان و خرمشهر خبر داد و بیان کرد: در نظر داریم در بحث کتابخوانی مسابقاتی را برگزار کنیم و با اهدای کتاب سهم مطالعه ساکنین منطقه را بالا ببریم؛ در این خصوص باید از طریق مدارس و کانون‌های فرهنگی هنری زمینه لازم فراهم و کانون‌های مساجد باید مجری کتابخوانی در سطح مدارس آبادان و خرمشهر شوند.

 

قانعیان از وجود بیش از 60 کانون فرهنگی هنری در مساجد منطقه آزاد اروند خبر داد و ابراز کرد: این کانون‌ها در شهرهای آبادان، خرمشهر، اروندکنار و مینوشهر فعالیت دارند که از این تعداد بیش از نیمی از این کانون‌ها فعال بوده و به‌صورت مستمر کار می‌کنند.

 

وی ادامه داد: امیدواریم با برنامه‌هایی که مدنظر داریم آن دسته از کانون‌هایی که راکد هستند را مجدد فعال کنیم و این تعداد را در منطقه افزایش دهیم؛ باید مشکلات و معضلات موجود در زمینه فرهنگی و هنری کانون‌ها مورد بررسی قرار گیرند و در رفع آنها و حل مشکلات تلاش کنیم.

 

سرپرست ستاد هماهنگی کانون های مساجد منطقه آزاد اروند با بیان اینکه برخی از کانون‌های مساجد منطقه آزاد اروند از حداقل امکانات هم برخوردار نیستند تصریح کرد: برخی از کانون‌ها حتی سیستم رایانه‌ای هم ندارند و یا اینکه حتی از فضای مناسب برای برگزاری برنامه‌های فرهنگی محروم‌اند که امیدواریم با حمایت دست‌اندرکاران و همچنین منطقه آزاد اروند این مشکلات مرتفع و کانون‌ها به‌روز شوند تا فعالیت‌های کانون‌ها با قوت بیشتری انجام شود.

 

 

اجرای دو پروژه تاریخ شفاهی در آبادان

 

مدیر کانون فرهنگی هنری باقر العلوم مسجد امام محمد باقر (ع) نیز یکی از فعالیت‌های این کانون را دیدار با خانواده‌های شهدا و ایثارگران خواند و اظهار کرد: این برنامه یکی از اقدامات مستمر و همیشگی ماست که 13 سال به‌صورت مدام و هفتگی در حال انجام هستیم.

 

«احمد یلالی» افزود: اکنون ما در بحث مبارزه با بیماری کرونا ویروس با پیگیری‌های انجام شده همانند سایر مساجد و با هماهنگی ۳۰ مسجد دیگر نسبت به ضدعفونی اماکن عمومی، مساجد و معابر اقدامات لازم را انجام دادیم.

 

وی به ارائه خدمات نیروهای این کانون در خصوص سیل اخیر خوزستان اشاره کرد و اذعان داشت: در سیل اخیر نیروهای کانون در کنار سایر نیروهای جهادی و مردمی خدمات قابل توجهی را به مردم منطقه ارائه دادند.

 

مدیر کانون باقرالعلوم (ع) آبادان از اجرای دو پروژه تاریخ شفاهی در آبادان خبر داد و تصریح کرد: اکنون در حال تهیه خاطرات سردار ایرج مسجدی از رزمندگان آبادانی دوران دفاع‌مقدس هستیم؛ این یادگار جنگ تحمیلی از اولین فرماندهان بسیج بوده و اکنون سفیر جمهوری اسلامی ایران در کشور عراق است؛ همچنین خاطرات سردار حمید سرخیلی در حال جمع آوری است.

 

وی به برگزاری دوره‌های آموزشی در کانون باقرالعلوم اشاره کرد و یاد آور شد: در طول سال دوره‌های آموزشی روایتگری و طرح تعلیم و تربیت راوی را برگزار می‌کنیم؛ با توجه به اینکه کانون ما کانونی تخصصی در زمینه ایثار و شهادت است، در این حوزه دوره‌های آموزشی بسیاری را برای داوطلبان همچون دانشگاهیان، مدارس، معلمان، اساتید، طلاب و ... برگزار کردیم.

 

یلالی با بیان اینکه اکنون بالغ بر ۵۰ نیروی تخصصی از نویسندگان، مصاحبه‌کنندگان، راوی‌ها، طراح‌ها و مجموعه افرادی که در این حوزه دفاع مقدس فعالیت می کنند را جذب کردیم :گفت تلاش و هدفمان این است که نیروهای با استعداد را از مراکز مختلف شناسایی و آموزش‌های لازم را برای آنها برگزار کنیم تا بتوانند به‌عنوان نیروهای تخصصی در این حوزه فعالیت کنند‌.

 

 

تداوم حرکت نیازمند همکاری و مساعدت مسئولان با مردم

 

انجام فعالیت مشارکتی و تیم‌سازی از اهداف اصلی کانون‌های مساجد است که به واسطه تشکیل کانون‌های فرهنگی و هنری بستری برای مشارکت عمومی در جهت فعالیت‌های فرهنگی و هنری فراهم می‌شود که امیدواریم تیم‌سازی و فعالیت‌های گسترده کانون های فرهنگی هنری مساجد منطقه آزاد اروند با حمایت مالی و معنوی مسئولان سازمان منطقه آزاد اروند توام شود.

 

اکنون با توجه به نیاز کشور در بحث تولید و اشتغال برای جامعه؛ نیازمند تربیت نیروهای فعال، متخصص، کارشناس و متعهد برای بخش خصوصی و دولتی هستیم که کانون‌های مساجد می‌توانند در تامین این نیاز اساسی کشور نقش‌آفرینی کنند و با دقت کامل و نگاه همه جانبه این موضوع مهم را محقق سازند تا در کارنامه فعالیتی خود به ثبت برسانند که نفع آن به خود سازمان مردم نهاد و کل جامعه برسد.

 

همچنین بهره‌گیری از تجربه افراد کاردان و متخصص بسیار مهم است و نباید نسبت به تجربه ارزشمند و موثر بزرگترها و افراد دارای سابقه فعالیت در هر رشته‌ای بی‌توجه بود چراکه از دست دادن تجربه‌ها، فرصت‌سوزی است و مانع سرعت و سبقت در کارها می‌شود، به‌طوری‌که حرکت یک مجموعه و قطار فعالیتی بدون داشتن تجربه یقینا نتایج موثر به موقعی در مقایسه با مجموعه‌ای که از تجربه‌های ناب بهره می‌گیرد، نخواهد بود.

 

امید است مدیران، مسئولان و دست‌اندرکاران امر در این زمینه به نیروهای جوان، متعهد، انقلابی، کاردان و متخصص توجه ویژه‌ای داشته باشند و از این جوانان در همه امور استفاده بهینه را ببرند. اشتغال نیروهای مسجدی و دارای انگیزه باید یکی از دغدغه‌های مهم مسئولان باشد چرا که این‌ها آیندگان کشور و منطقه هستند.

 

کد خبر 904150

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha