به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، کمتر کتابخانه ای در گیلان است، که مجموعه چهار جلدی کتاب گیلان را نداشته باشد. کتابی که به نوعی دایره المعارف و شناختنامه تاریخ، فرهنگ، میراث فرهنگی و صنایع دستی و مشاهیر گیلان و ... است. کتابی که با زحمت گروهی از پژوهشگران و به سرپرستی ابراهیم اصلاح عربانی جمع آوری و منتشر شد.
البته خدمات پژوهشی اصلاح عربانی تنها مختص گیلان نبود. وی مدير عــــــامل « گــروه پژوهشگران ايران» بود و مهمترين اقدام علمي و فرهنگیاش انتشار نشريات و كتب متعدد در حيطه ايران شناسی است و از این منظر عربانی خدمت بزرگی به فرهنگ ایران کرده است.
ابراهيم در سال ۱۳۰۹ در روستای عربان، واقع در شهرستان صومعه سرا به دنیا آمد. تحصيلات خود را در «عربان» آغاز و برای ادامه تحصيل به رشت و تهران عزيمت كرد. وی در تهران، ضمن فعاليتهای اقتصادی و بازرگانی و علاقه به كارهای فرهنگی، فعاليت مطبوعاتی نیز داشت.
عربانی، سازمان كوچكي به نام «فار» به وجود آورد و در اين سازمان نشريهای را با همين نام منتشر كرد. اصلاح عربانی علاوه بر سازمان فار، سازمانی را نيز تحت عنوان «گروه پژوهشگران ايران» تأسيس كرد و با بهره بردن از استادان و دانشمندان بهنام، به كارهای تحقيقاتی پرداخت و در این راستا استادانی همچون « دكتر محمد حسن گنجی، دكتر حسن حاج سيد جوادی، دكتر فرج الله محمودی، دكتر ايرانپور جزنی، دكتر حبيب الله زنجانی، دكتر عباس سعيدی، دكتر محمد طاهر نظامی» از جمله همفكران اصلاح عربانی هستند كه در امور پژوهشی و تحقيقاتی از افكار يكديگر بهره میبردند.
ارزندهترین تألیفات عربانی شامل این کتابهاست: «راهنمای شهرستانهای ايران» اين كتاب درسال ۱۳۴۶ شمسی در ۶۴۵ صفحه منتشر شد. انتشار اين كتاب كه حاوی اطلاعات ارزندهای در مورد تمام شهرستانهای ايران است که مورد استقبال زیادی قرار گرفت.
«فرهنگ استان بنادر» انتشار اين فرهنگ مورد توجه كارشناسان طرح و برنامهريزی وزارت كشور قرار گرفته و تصويب شد كه برای هراستان كتابی بینظير فرهنگ استان بنادر تهيه شود.
«كتاب گيلان» اين كتاب از مجموعه كتابهای همه جای ايران است كه در آن هزاران عكس، نقشه، نمودار و مقاله در مورد استانهای مختلف كشور گردآوری شده است.
۲۹ اسفند سال ۱۳۹۱ خورشیدی، روزی است که فعالیتهای پژوهشی عربانی به آخر رسید. روحش شاد ویادش جاودان باد.
نظر شما