خبرگزاری شبستان- ایلام: بی تردید از زمان صدر اسلام تا کنون مساجد منشا و مبدا تحولات جهان و جامعه اسلامی بوده اند، مسجد در صدر اسلام مکانی مقدس برای تجمع و دیدار مسلمانان و همچنین رفع و فتق مشکلات، بسیج نیروها، انجام فرائض دینی، قضاوت و برپایی مجالس وعظ و تبیین احکام اسلامی تا وعده گاه دیدار مردم مسلمان و جستن حال همدیگر و ... بوده است.
اما پیروزی انقلاب اسلامی تاثیری شگرف در جهان ایجاد کرد و مبدا تحولات گسترده ای در سطح جهان شد، بی شک دشمنان نظام و انقلاب اسلامی از زمان پیروزی انقلاب تا کنون و با گذشت بیش از 40 سال، با توجه به تغییرات فرهنگی گسترده در تار و پود جامعه و نهادینه شدن فرهنگ دینی و اسلامی در نظام اجتماعی کشور، همچنین وجهه ضد استکباری انقلاب و نقش آن در بیداری اسلامی، انقلاب و جوانان انقلابی را خطری بزرگ برای دستیابی به منافع شوم خود می دیدند.
هنگامی که دشمن در جنگ سخت نتوانست در مقابل جوانانی که پرورش یافته مساجد و مکتب انقلاب بودند برآید، تغییر موضع داده و با محوریت جنگ نرم و شبیخون فرهنگی وارد کارزار شد، دشمن در این رهگذر با استفاده از ابزارهای رسانه های و تبلیغاتی خود، سعی در مسموم کردن فکر و اندیشه جوانان و دور کردن افراد جامعه از ارزش های اسلامی و مساجد داشته و دارد.
دشمنان نظام و انقلاب امروز با برنامه ریزی گسترده و صرف هزینه های بسیار در موسسات و اتاق های فکر خود، طرح های مختلفی را به منظور استحاله فرهنگی در نظام و انقلاب اسلامی به مرحله اجرا می گذارند و در این مسیر، از هر امکان و ابزاری برای تاثیرگذاری بر افکار و تغییر شیوه و سبک زندگی، باورها و ارزش های جامعه به ویژه آمال و ارزش های نسل جوان فروگذار نبوده و نیستند.
امام راحل چه زیبا و با افقی دور اندیشانه فرمودند که « مسجد سنگر است، سنگرها را حفظ کنید»، سنگری که در برابر این تهاجمات نقش عمده ای ایفا کرده است و امروز نیز می تواند با تقویت کارکردهای این پایگاه فرهنگ دینی و فرهنگی، به مسجد طراز اسلامی دست یافت و مبدا و منشا دستیابی به جامعه طراز اسلامی باشد.
کانون های فرهنگی و هنری مساجد از جمله نهادهای فعال در سطح مساجد کشور با محوریت اجرای برنامه های فرهنگی، هنری، دینی هستند که به منظور جذب جوانان و نوجوانان با برنامه ریزی و اجرای برنامه ها متنوع و جذاب با حضور نسل جوان و با محوریت ائمه جماعت مساجد فعالیت می کنند، البته در این مسیر نیز از همکاری و مساعدت سایر نهادهای فعال در حوزه مساجد از جمله پایگاه مقاومت بسیج، هیئت امنای مساجد و امام جماعت بهره مند می شوند.
کانون های فرهنگی و هنری مساجد در جوار مسجد فعالیت دارند که این امر موجب حفظ و تقویت بعد معنوی فعالیت های فرهنگی و هنری در راستای مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان بر علیه باورها و ارزش های اسلامی می شود که امروزه شاهد رشد و تعالی این کانون ها در سراسر کشور حتی مناطق دور دست و روستایی هستیم که مثابه یک نهاد فرهنگی در این مناطق عمل کرده و زمینه گردهمایی جوانان را در مسجد و پیوند عمیق تر با پایگاه مهم دینی و فرهنگی را فراهم می کنند.
مدیر ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار ما با اشاره به فعالیت کانون های فرهنگی و هنری در مناطق شهری، روستایی و عشایری این استان، گفت: کانون های مساجد امروز همانند یک مرکز و پایگاه فرهنگی در جوار مساجد، میزبان جوانان و نوجوانان در محلات و مناطق مختلف استان هستند.
حجت الاسلام «علی چراغی پور» با بیان اینکه استان ایلام در مجموع دارای ۶۸۰ مسجد، حسینیه و تکیه در مناطق شهری و روستایی است، ابراز کرد: هماکنون 307 کانون فرهنگی و هنری در مساجد مناطق روستایی و شهری استان فعالیت دارند و تمامی این کانونها در جوار مساجد تأسیسشده و با هماهنگی امام جماعت بهعنوان یکی از ارکان مهم کانونهای مساجد، فعالیتهای فرهنگی و هنری را بهمنظور جذب جوانان و پیوند مستمر آنان به مساجد انجام میدهند.
وی فلسفه وجودی کانون های فرهنگی و هنری مساجد تقویت کارکردهای مسجد و نیل به مسجد طراز اسلامی است، یادآور شد: اجرای برنامه فرهنگی و هنری با محوریت مساجد ترویج و توسعه فرهنگ نماز، امر به معروف و نهی از منکر، اجرای طرح تفسیر قرآن کریم، اجرای طرح تلاوت نور، طرح شنبه های کتاب، گفتمان سازی شعار سال، جشن های مردمی و اجرای برنامه در مناسبت های مل و مذهبی، اجرای طرح اوقات فراغت، توجه به کتاب و کتابخوانی، کارآفرینی و حمایت از نیروهای خلاق و مبتکر جوان و مسجد، اجرای برنامه های دهه فجر، تولیدات فضای مجازی از جمله فعالیت های کانون های فرهنگی و هنری به شمار می رود.
حجت الاسلام چراغی پور با اشاره به اینکه شورای سیاست گذاری و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور بر اساس ماده 5 ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور در استان تشکیلشده است، یادآور شد: احیای نقش واقعی فرهنگی، دینی و آموزشی هنری مساجد، تربیت و رشد نیروهای متعهد، انقلابی و کارآمد در حوزه فرهنگی و هنر اسلامی، توسعه فرهنگ اصیل اسلامی در شهرها و روستاها و ایجاد تدابیر راهبردی در برابر تهاجمات فرهنگی دشمنان با استفاده از ظرفیت کانونهای فرهنگی و هنری مساجد ازجمله اهداف و وظایف این شورا است.
مدیر ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان ایلام با بیان اینکه امسال اولین رویداد ملی فهما در سطح کانونهای فرهنگی و هنری مساجد (فرهنگی و هنری مساجد ایران) اجرا شد، افزود: هدف از اجرای این طرح ثبت فعالیتها، برنامهها، آمار و اطلاعات کانونهای فرهنگی و هنر مساجد کشور بهصورت شفاف در سامانه بچههای مسجد و شناسایی و معرفی ظرفیتها و برنامههای کانونهای مساجد در یک رقابت سالم فرهنگی بوده و بر این اساس، کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور مورد ارزیابی قرار گرفتند.
وی با اشاره به اینکه این طرح از مهرماه سال جاری در سراسر کشور آغاز شده و تا ابتدای بهمنماه سال جاری ادامه داشته است، افزود: در این طرح تمام مدیران کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور نسبت به ثبت برنامهها و فعالیتهای مربوط به کانون خود و همچنین ثبتنام اعضای کانون اقدام کرده که این طرح به نحو شایستهای در استان ایلام نیز اجرا گردید.
حجت الاسلام چراغی پور با بیان اینکه اجرای طرح ملی فهما موجب پویایی و حرکت رو به رشد کانون های فرهنگی و هنری مساجد شد، ابراز کرد: این طرح برکات فراوانی برای کانون های مساجد خواهد داشت و نقش مهمی در راستای ارتقای فعالیت ها و برنامه های کانون های فرهنگی و هنری بر اساس ظرفیت ها و پتانسیل های موجود در هر منطقه خواهد داشت.
مدیر ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان ایلام با بیان اینکه بر اساس آمار و اطلاعات سامانه بچه های مسجد بیش از 24 هزار نفر از جوانان و نوجوانان ایلامی عضو کانون های فرهنگی و هنری مساجد در سطح استان هستند، گفت: در حال حاضر 86 باب کتابخانه عمومی با 255 هزار جلد کتاب در استان ایلام در سطح کانونهای فرهنگی و هنری مساجد فعالیت دارند.
وی، افزود: استان ایلام دارای سه خانه فرهنگ دیجیتال مجهز در شهرستان مرزی مهران، دهلران و روستای بانقلان است که برگزاری دورههای آموزشی، فضای مجازی، فناوری اطلاعات و امور مربوط به کانونها را در بستر اینترنت انجام میدهند و امروز شاهد هستیم که کانون های فرهنگی و هنری به خوبی توانسته اند در محلات و مناطق مختلف محور برنامه های فرهنگی و دینی باشند.
حجت الاسلام چراغی پور با اشاره به 18 اسفند سالروز تاسیس ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور، ابراز کرد: مشارکت گسترده در امر پذیرایی و استقبال از زوار اربعین حسینی، اجرای برنامه های فرهنگی و برپایی موکب های کانون های مساجد در مسیر زوار عتبات عالیات در استان و همچنین برگزاری سوگواره ملی علمدار کربلا با حضور مسئولان کشوری، اجرای طرح ملی اوقات فراغت بچه های مسجد در سطح کانون ها در طول ایام تابستان، تشکیل ستادهای مردمی دهه فجر انقلاب اسلامی و اجرای دیگر برنامه های فرهنگی و هنری از جمله مهم ترین فعالیت های کانون های مساجد در استان طی سال جاری است.
مدیر ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان ایلام با بیان اینکه کانون فرهنگی و هنری شهدای روستای بانقلان نیز در رویداد ملی فهما توانست برای استان افتخار آفرینی کند، ابراز کرد: این کانون در موضوع پاسداشت اربعین حسینی با توجه به خدمات ارزنده ای که با حمایت ستاد هماهنگی کانون های مساجد کشور و استان صورت گرفت، حایز رتبه برتر در کشور در زمینه خدمات رسانی به زوار و پاسداشت حماسه اربعین حسینی شد.
وی در پایان با اشاره به اینکه کانون های فرهنگی و هنری در صحنه های مختلف دینی، اجتماعی، فرهنگی و راهپیمایی ها نیز حضور گسترده و قابل تقدیر دارند، یادآور شد: کانون های مساجد امروز نیز در راستای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا در مناطق مختلف استان با فعالیت های اطلاع رسانی در فضای مجازی و مشارکت در ضدعفونی معابر، مساجد و اماکن عمومی و تهیه و توزیع مواد ضدعفونی و بهداشتی حضور و مشارکت گسترده ای دارند.
نظر شما