دولت کارتر برای مقابله با بحران تسخیر لانه جاسوسی چه کرد

جردن در کتاب «بحران» علاوه بر واگویه کردن خاطرات روزانه خود جریان تلاش‌های مستمر دولت کارتر و تصمیمات و سیاست‌های اتخاذ شده جهت مقابله با بحران گروگان‌گیری و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا را بیان می کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، همزمان با تسخیر خودجوش سفارت انگلستان از سوی دانشجویان مسلمان ایرانی و همراستا بودن این اتفاق با واقعه تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در سال 58؛ موسسه فرهنگی، هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی اقدام به چاپ کتاب «بحران» در توصیف سال آخر ریاست جمهوری جیمی کارتر، رئیس جمهور وقت آمریکا در سالهای ابتدای انقلاب اسلامی ایران کرده است.

در توضیحات این کتاب آمده است: گستردگی و پیچیدگی انقلاب اسلامی ایران و پیروزی آن در بهمن 1357 موجب تنش و تضاد آراء در میان بسیاری از تحلیل‌گران و سیاست‌‌مداران گردید. سردرگمی بسیاری از دولت‌‌های غربی از جمله ایالات متحده آمریکا در تبیین و تحلیل این واقعیت موجب اتخاذ سیاست‌‌های چندگانه و بعضاً متضاد می‌گردید. حمایت و تقویت شاه و در مقطعی دیگر توهم کنار آمدن با عناصر داخلی انقلاب و ارزیابی و تحلیل‌‌های غلط از جریان و انگیزه‌‌های مردمی در انقلاب اسلامی موجب شد که دولت جیمی کارتر بعنوان صیادی توانا در باتلاق تصمیمات خود زمین‌گیر و ناتوان شود. تسخیر لانه جاسوسی آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام در 13 آبان 1358 کارتررا به زانو درآورده و ابهت و عظمت قدرت بزرگ غرب و بزرگترین حامی رژیم شاه را به چالش کشاند حمایت‌های صریح امام (ره) از حرکت دانشجویان و دقت عمل ایشان در کنترل اوضاع هرگونه سوءاستفاده احتمالی از عناصر سست درون سیستم و دولت را از بین برد. استعفای دولت موقت و عدم وجود دولت سازگار با سیاست‌های آمریکا وضعیت کارتر در ایران را به مراتب مشکل‌تر کرد.

همیلتون جردن، رئیس ستاد کاخ سفید در دولت کارتر در خاطرات خود که به تازگی توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی ترجمه و منتشر شده است مسئله گروگان‌گیری را به عنوان مهمترین بحران سال آخر ریاست جمهوری کارتر دانسته و با استفاده از یادداشت‌های شخصی و بهره‌گیری از اسناد و مصاحبه با بسیاری از سیاستمداران و آشنایان به اوضاع ایران بسیاری از زوایای تاریخ ایران را روشن می کند. استیصال شاه در اتخاذ تصمیم و اتکاء شدید به غرب و سیاست‌های ناپایدار آن سبب گلایه شاه از دولت آمریکا شده بود جردن در خاطرات خود که توسط آقای محمد طاهری‌مقدم به فارسی ترجمه شده است حالات یأس و ناامیدی شاه را به خوبی به تصویر کشیده است. در این کتاب که محور اصلی آن بر بحث تسخیر لانه جاسوسی آمریکا و گروگان‌گیری دیپلمات‌های آن نگاشته شده است رایزنی‌‌های متعدد دولت آمریکا با بسیاری از سیاستمداران ایرانی را افشاء کرده است تعبیر زیبای انقلاب دوم توسط حضرت امام (ره) بیان‌کننده قدرت این حرکت در شکست سیطره و قدرت ابرقدرت غرب بود.

کتاب بحران سال آخر ریاست جمهوری کارتر در 550 صفحه و در قطع وزیری با قیمت 9200 تومان بعنوان یکی از منابع مطالعاتی انقلاب اسلامی ایران توسط مؤسسه فرهنگی، هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر و عرضه شده است. جردن در این کتاب علاوه بر واگویه کردن خاطرات روزانه خود جریان تلاش‌های مستمر دولت کارتر و تصمیمات و سیاست‌های اتخاذ شده جهت مقابله با بحران گروگان‌گیری و تسخیر لانه جاسوسی آمریکا را به صورت روشن بیان کرده و تحلیل‌‌های شخصی خود را چاشنی مشاهداتش می‌سازد.

پایان پیام/

کد خبر 90247

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha